Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναμασά το παραμύθι του «ενισχυμένου ΕΣΥ», καλεί το λαό να συμβιβαστεί με την αθλιότητα

Χαρακτηριστική η απάντηση του υπουργού Υγείας σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» στη χτεσινή ενημέρωση

Το προκλητικό παραμύθι της... «μεγαλύτερης ενίσχυσης του ΕΣΥ στα χρόνια της Μεταπολίτευσης», το οποίο κατέρρευσε με πάταγο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξακολουθεί να αναμασά η κυβέρνηση ακόμα και σήμερα, που αποκαλύπτονται με δραματικό τρόπο οι τεράστιες ευθύνες της ίδιας αλλά και των προκατόχων της.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση... «εικονικής πραγματικότητας» που έδωσε στη χτεσινή εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, στην ερώτηση που του έθεσε ο «Ριζοσπάστης».

Το ερώτημα της εφημερίδας ήταν το εξής:

«Τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία "στενάζουν", οι ΜΕΘ έχουν "φρακάρει", λείπουν 6.500 μόνιμοι γιατροί και έχετε προσλάβει 500, πληθαίνουν οι καταγγελίες υγειονομικών και Συλλόγων Καρκινοπαθών ακόμα και για αναβολές ογκολογικών χειρουργείων... Από πού κι ως πού η κυβέρνηση λέει ουσιαστικά πως ό,τι ήταν να κάνει για το σύστημα Υγείας το έκανε, και απομένει μόνο να περιμένουμε τα εμβόλια; Ακόμα και να έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, πώς μπορεί να υποκαταστήσει τις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ, που αποδεδειγμένα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες, ακόμα και χωρίς την πανδημία; Γιατί η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει ούτε τώρα όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό;».

Το χτεσινό κατεπείγον έγγραφο για τις μετακινήσεις κρίσιμων ειδικοτήτων αποτελεί ομολογία των τεράστιων ελλείψεων που αρνείται να καλύψει η κυβέρνηση
Το χτεσινό κατεπείγον έγγραφο για τις μετακινήσεις κρίσιμων ειδικοτήτων αποτελεί ομολογία των τεράστιων ελλείψεων που αρνείται να καλύψει η κυβέρνηση
Στην «απάντησή» του ο υπουργός δεν είπε κουβέντα για τις σοβαρές καταγγελίες, δεν είπε λέξη για τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ επαναλαμβάνοντας το παραμύθι περί «μεγάλης ενίσχυσης του ΕΣΥ» και... «απίστευτης αντίδρασης στην πανδημία» (!), επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει το λαό πως... «ό,τι κάναμε, κάναμε».

Αραδιάζοντας σκόπιμα μισές αλήθειες, έκανε λόγο για 7.000 υγειονομικούς, την ώρα που είναι προσλήψεις με ημερομηνία λήξης και τα κενά σε μόνιμο προσωπικό, ακόμα και με τα κουτσουρεμένα οργανογράμματα, είναι περίπου 30.000. Επικαλέστηκε τη μονιμοποίηση 300 γιατρών στις ΜΕΘ, που όχι μόνο έρχεται κατόπιν εορτής αλλά στην πλειοψηφία τους αφορά γιατρούς που ήδη υπηρετούσαν στο ΕΣΥ. Μίλησε για διπλασιασμό των ΜΕΘ, εννοώντας την αλλαγή ταμπέλας (π.χ. από ΜΑΦ σε ΜΕΘ) και τις «μετατροπές» κλινών και κλινικών σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών, χωρίς την εξασφάλιση του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού και εξοπλισμού και ενώ πάνω από 2.500 κρεβάτια ΜΕΘ εξακολουθούν να υπολείπονται, βάσει των αναγκών της χώρας, ακόμα και χωρίς την πανδημία.

Κατά τ' άλλα, επιχειρώντας να κρύψει την ευθύνη της κυβέρνησης πίσω από τετριμμένους «πανηγυρικούς» (για... «την Ελλάδα που έχει μάθει να παλεύει, να αγωνίζεται, που στα κρίσιμα δεν τα παρατάει ποτέ» και άλλα τέτοια), έκανε και χτες επίκληση στην «εθνική ενότητα», καλώντας στην πραγματικότητα το λαό να συμβιβαστεί με την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, που λογαριάζει την προστασία της υγείας του ως «κόστος», που τον αφήνει εκτεθειμένο και μέσα στην πανδημία, για να υπηρετήσει τις προτεραιότητες και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ομολογία των τεράστιων ελλείψεων στη Β. Ελλάδα - Προκλητικό «ξέπλυμα» των ιδιωτικών ομίλων

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αναπαράγει την απάτη περί «ενισχυμένου ΕΣΥ» και «απίστευτης αντίδρασης στην πανδημία», η νέα επείγουσα έκκληση μέσω των διοικήσεων των ΥΠΕ για μετακινήσεις κρίσιμων ειδικοτήτων υγειονομικών από τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας αποτελεί ομολογία των τεράστιων ελλείψεων.

Η κίνηση αυτή μάλιστα συνοδεύεται από μια διπλή πρόκληση:

Αφενός η κυβέρνηση ανακοίνωσε το διπλασιασμό της αμοιβής των γιατρών του ΕΣΥ που θα μετακινηθούν προς τη Βόρεια Ελλάδα, επιχειρώντας εκ νέου να διαχωρίσει τους υγειονομικούς, λες και δεν δίνουν όλοι μαζί ενιαία τη μάχη σε όλη τη χώρα ενάντια στην πανδημία και στις υπόλοιπες σοβαρές ασθένειες, λες και δεν έρχονται αντιμέτωποι με τις ίδιες τεράστιες ελλείψεις, λες και δεν υποχρεώνονται να μετακινούνται από τη μία δομή στην άλλη για να μισομπαλώσουν κενά...

Αφετέρου ο υπουργός Υγείας βρήκε ευκαιρία να «ξεπλύνει» προκλητικά τους επιχειρηματικούς ομίλους της ιδιωτικής Υγείας, που συνεχίζουν να θησαυρίζουν και μέσα στην πανδημία σε βάρος του λαού, «ευχαριστώντας» ιδιωτικά μεγαθήρια για τη «διάθεση σε εθελοντική βάση 22 γιατρών από το δυναμικό τους» για την ενίσχυση των νοσοκομείων στη Β. Ελλάδα! Αντί να προχωρήσει ακόμα και τώρα στην πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και στην ένταξή του σε ένα ενιαίο σχέδιο του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση, που συνεχίζει τα δωράκια στους κλινικάρχες, τους κάνει και διαφήμιση!

Σε ό,τι αφορά τις νέες μετακινήσεις - μπαλώματα στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση, μέσω χτεσινού εγγράφου των ΥΠΕ, καλεί τις διοικήσεις των υποστελεχωμένων δημόσιων νοσοκομείων και των επιστημονικών υπευθύνων των Κέντρων Υγείας, «προκειμένου να καλυφθούν άμεσες και επιτακτικές ανάγκες των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας», να ενημερώσουν «το ταχύτερο δυνατόν (εντός της σήμερον) το ιατρικό προσωπικό των κάτωθι ειδικοτήτων: Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Πνευμονολογίας, Εντατικολογίας και Καρδιολογίας, προκειμένου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για μετακίνησή τους στα εν λόγω νοσοκομεία».

Ενώ οι ελλείψεις είναι χρόνια γνωστές, ενώ η Βόρεια Ελλάδα «χτυπιέται» από το δεύτερο κύμα της πανδημίας εδώ και πάνω από ένα μήνα, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης η κυβέρνηση αρνείται να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας!

Αντ' αυτού, έρχεται να αρπάξει κρίσιμες και απαραίτητες ειδικότητες από τα νοσοκομεία της χώρας και να τις μεταγγίσει προσωρινά στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Ετσι, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αποδυναμώνει παραπέρα τα νοσοκομεία προέλευσης των γιατρών με τις παραπάνω ειδικότητες, μειώνοντας κι άλλο τον αριθμό των χειρουργείων και την αντιμετώπιση όλων των νόσων.

Καλλιεργώντας και πάλι το «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των εργαζομένων, το ίδιο έγγραφο αναφέρει πως «η αμοιβή των ενδιαφερόμενων ιατρών θα είναι διπλάσια», ενώ σήμερα αναμένεται να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ