Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Δραματικός καταλύτης» για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις η πανδημία

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι θα αξιοποιήσει την πανδημία ως «δραματικό καταλύτη για αλλαγή» και ότι όχι απλά «δεν θα πατήσει φρένο, αλλά θα επιταχύνει», ώστε «να μη χαθεί χρόνος» στην εφαρμογή του «επιθετικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων» που έχει η κυβέρνηση, έδωσε χτες το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Αξιοποιώντας τις «πάσες» και τις συστάσεις που πήρε από τους επιχειρηματίες στις τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης, όπως να συνεχίσει τη λεγόμενη ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας, να επιδείξει «σταθερότητα και αξιοπιστία» και σε κάθε περίπτωση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει ήδη «σημαντική δουλειά σε αυτήν την κατεύθυνση», δημιουργώντας «ανταγωνιστικές συνθήκες για επενδύσεις» με μέτρα όπως η παραπέρα μείωση φόρων και της «φορολόγησης της εργασίας» (βλ. των εργοδοτικών εισφορών) αλλά και η «εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος».

«Είμαι πολύ πιο προσηλωμένος σήμερα στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός τους «επενδυτές» και επικεφαλής των ομίλων, παρουσιάζοντας ως ατού στα χέρια τους και τα χρηματοδοτικά πακέτα από την ΕΕ, τα οποία όπως διαβεβαίωσε θα αξιοποιηθούν ακριβώς για να υποστηρίξουν την ατζέντα αυτή της κυβέρνησης. Συνέχισε απευθύνοντας κάλεσμα σε «επενδυτές», λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι κόμβος και πύλη για την ευρύτερη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το εγχώριο κεφάλαιο, δίνοντας το υπόβαθρο και τις προσδοκίες της αστικής τάξης από την «αναβάθμιση» που επιδιώκει η κυβέρνηση στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει «ενδιαφέρον» για τοποθετήσεις στην Ανατολική Αφρική και για ανάπτυξη των σχέσεων που έχουν ήδη χτίσει οι κυβερνήσεις με χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, όπως το Ισραήλ και τα ΗΑΕ. Η επόμενη στρατηγική προτεραιότητα είναι η Ινδία, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντάς την αγορά με τεράστιες προοπτικές για ελληνικές επιχειρήσεις.

Θα πάρουμε όποια μέτρα απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να πάρει όλα τα μέτρα που απαιτεί το κεφάλαιο και χτες το πρωί, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Αφού χαρακτήρισε πρόκληση το να γίνει το εξωτερικό εμπόριο «το όχημα για την επιστροφή» στην καπιταλιστική ανάπτυξη, μετέφερε τα στοιχεία της κερδοφορίας από τις εξαγωγές, οι οποίες κατά το πρώτο 9μηνο του 2020 έφτασαν τα 17,5 δισ. ευρώ (253 εκατ. περισσότερα από πέρυσι). Στο ίδιο διάστημα οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 6 δισ., είπε ο πρωθυπουργός, ενώ παρουσίασε ως κορυφαίο παράδειγμα την «άμεση στροφή της βιομηχανίας μας στην παραγωγή υγειονομικού υλικού», μια ακόμα «ευκαιρία» δηλαδή που επέτρεψε στους βιομηχάνους να θησαυρίσουν. «Αυτός ο μικρός άθλος θεμελιώνεται σε δύο πυλώνες: Τη διορατικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας από τη μία και τη στήριξη της κυβέρνησης από την άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού - όπως είπε - η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία «προόδευσε μόνο όταν συμβάδισαν η αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων», προφανώς για ενισχύσεις και μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης, και «η δημιουργικότητα των επιχειρήσεων».

Παρέπεμψε επ' αυτού στο γεγονός ότι «η φορολογία των επιχειρήσεων σταδιακά αποκλιμακώνεται, όπως και τα γραφειοκρατικά βάρη στις νέες επενδύσεις», αλλά και στα δεκάδες μέτρα γενίκευσης της «ευελιξίας» και στήριξης της εργοδοσίας που έσπευσε να νομοθετήσει η κυβέρνηση με τις δεκάδες ΠΝΠ, λέγοντας πως «αυτές οι δράσεις έχουν έναν και μόνο στόχο: Να κρατήσουν όρθια την ελληνική κοινωνία και ετοιμοπόλεμη την εθνική οικονομία την επόμενη μέρα του Covid. Τότε που θα κληθούμε να ανασχηματίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, με όχημα και τους πόρους των 32 δισεκατομμυρίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης».

Παρέπεμψε στο λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο που μπαίνει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των πόρων αυτών, λέγοντας ότι προβλέπονται εκεί «γενναία ενίσχυση της εξωστρέφειας και στροφή των εξαγωγών μας προς προϊόντα έντασης γνώσης και τεχνολογικής αιχμής», και κυρίως βέβαια δεκάδες αντεργατικά μέτρα. Στο ίδιο πλαίσιο, παρουσίασε ως «εθνικές στοχεύσεις» τη συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% μέχρι το 2023, η βιομηχανική παραγωγή να φτάσει από το 9,5% στο 12%, οι δε ξένες επενδύσεις να διπλασιαστούν κι αυτές έως το 2023, με μια σειρά από προνόμια που τους εξασφαλίζει η κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διάταγμα των ΗΠΑ για απαγόρευση επενδύσεων σε κρίσιμες τεχνολογίες στην Κίνα(2023-08-11 00:00:00.0)
Στο 45% η μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη(2022-12-29 00:00:00.0)
Υπεράνω όλων οι «δημοσιονομικοί στόχοι» που συνθλίβουν τις λαϊκές ανάγκες(2022-10-27 00:00:00.0)
Εκτιμήσεις που παραπέμπουν σε ζοφερό μέλλον για τους λαούς(2022-06-09 00:00:00.0)
Γεμάτο «καλάθι» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, βαρύς ο «πέλεκυς» για το λαό(2020-09-05 00:00:00.0)
Νέες διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο και προσήλωση στα σχέδια των ΗΠΑ(2020-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ