Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020
Ο αγώνας για δουλειά με δικαιώματα άρρηκτα δεμένος με την πάλη για την Υγεία

Θανάσης ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, πρόεδρος Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ)

Ο αγώνας για δουλειά με δικαιώματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την προστασία της υγείας, την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, που οι εφοπλιστές δεν διστάζουν να υπονομεύουν για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Οι ταξικές δυνάμεις από την πρώτη γραμμή και πριν ακόμα εκδηλωθεί στη χώρα η πανδημία του κορονοϊού, με δελτίο Τύπου από τις 3 Φλεβάρη, αναδείξαμε την έντονη ανησυχία από καταγγελίες ναυτεργατών στα ποντοπόρα καράβια, καθώς και αρχιπλοιάρχων - αρχιμηχανικών, με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες (Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ιαπωνία κ.α.).

Καταγγείλαμε ότι στα έγγραφα του υπουργείου Ναυτιλίας και με ευθύνη των εφοπλιστών, δεν γινόταν καμία ειδική αναφορά για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του επαγγέλματος και σε μέτρα:

-- Στον έλεγχο και την προστασία των ναυτεργατών που προσεγγίζουν λιμένες χωρών που έχουν εκδηλωθεί κρούσματα του κορονοϊού.

-- Στον έλεγχο της τροφοδοσίας των καραβιών που έχει γίνει από αντίστοιχα λιμάνια.

-- Στον έλεγχο της υγείας των ναυτεργατών που επαναπατρίζονται μέσω άλλων χωρών, αλλά τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν σε χώρες με καταγραφή κρουσμάτων.

-- Τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας ναυτεργατών, αρχιπλοιάρχων, αρχιμηχανικών που πρόκειται να βρεθούν σε καράβια στα αντίστοιχα λιμάνια.

Οι πολύμορφες παρεμβάσεις για την προστασία της υγείας συνεχίστηκαν την περίοδο της πρώτης έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας και ιδιαίτερα σε πλοία που εκδηλώθηκαν κρούσματα («TREVILLE», «BLUE STAR MYKONOS», «GALAXY», «SUPERFAST XI», «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» κ.ά.), αλλά και στα πρόσφατα κρούσματα στα πλοία «MEIN SHIFF 6», «Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ», απαιτώντας η κυβέρνηση, οι εφοπλιστές, το υπουργείο Ναυτιλίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, με την άμεση λήψη μέτρων προστασίας της ζωής ναυτεργατών, εργαζομένων, επιβαινόντων.

Η 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 26 Νοέμβρη αποτελεί υπόθεση του κάθε ναυτεργάτη, εργαζόμενου, στον αγώνα για την προστασία της υγείας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Με τη μαχητική συμμετοχή μας, στέλνουμε μήνυμα αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ