Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μεγάλη...

Μεγάλος ιδιωτικός όμιλος της Υγείας ανακοίνωσε χτες τα στατιστικά από τους ελέγχους covid που έχει διενεργήσει στα εργαστήριά του από τον περασμένο Μάρτη. Το ενδιαφέρον γι' αυτά τα στοιχεία δεν βρίσκεται στη διαπιστωμένη αύξηση των θετικών αποτελεσμάτων από το πρώτο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά στον αριθμό των τεστ που έχει κάνει ο όμιλος τους 9 αυτούς μήνες. Οπως αναφέρει, περίπου 90.000 άνθρωποι έχουν κάνει το μοριακό τεστ για τον κορονοϊό και άλλοι 14.000 το τεστ αντισωμάτων. Οι 100.000 και πλέον άνθρωποι που απευθύνθηκαν στον συγκεκριμένο όμιλο, είναι μόνο ένα μέρος απ' όσους εξαναγκάστηκαν να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και να πληρώσουν για το τεστ, επειδή προφανώς υπήρχε ανάγκη να το κάνουν, αλλά ούτε το κράτος το προσφέρει δωρεάν, ούτε τα Ταμεία (δηλαδή η ...άλλη τσέπη των ασφαλισμένων) το δικαιολογούν.

... μπίζνα

Τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς; Με δεδομένο ότι το μοριακό τεστ για τον κορονοϊό στον συγκεκριμένο ιδιωτικό όμιλο κοστίζει 80 ευρώ και το αντισωμάτων 85 ευρώ, τα συνολικά έσοδα μόνο γι' αυτήν την «μπίζνα» και μόνο για τον συγκεκριμένο όμιλο ανέρχονται στο 9μηνο σε 8.390.000 ευρώ! Δηλαδή, περίπου 1 εκατ. ευρώ κάθε μήνα. Φανταστείτε λοιπόν τι χρήμα έχει βγάλει όλους αυτούς τους μήνες ο ιδιωτικός τομέας μόνο από τα τεστ! Το χαράτσωμα αυτό θα μπορούσε να το είχε γλιτώσει ο λαός, αν το κράτος έκανε τακτικά και μαζικά τεστ δωρεάν σε όλους και αν είχε επιτάξει γι' αυτόν το σκοπό τον ιδιωτικό τομέα. Αντ' αυτού, έδωσε την «εργολαβία» των τεστ εξολοκλήρου σχεδόν στους ιδιώτες, μετατρέποντας και μ' αυτόν τον τρόπο την πανδημία σε πραγματική «ευκαιρία» για τα κέρδη τους.

Δέος

Βούιξε ο τόπος από τις αναλύσεις των ειδικών που επιστρατεύτηκαν για να υπερασπιστούν ως «νόμιμη» και «συνταγματική» την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις αγωνιστικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, στο όνομα τάχα των μέτρων για την πανδημία. Και μπορεί η κυβέρνηση να έσπασε τα μούτρα της, αφού τελικά διαδηλώσεις έγιναν, με όλα τα μέτρα προστασίας, οι διάφοροι ειδικοί όμως επιμένουν ακόμα και τώρα να μας πείσουν για το πόσο σωστή ήταν η απαγόρευση, εντάσσοντάς την στους συνολικότερους «αναγκαίους» περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ενας από αυτούς, ο Ν. Αλιβιζάτος, συνιστά να μην ανησυχούμε για τις συνέπειες τέτοιων περιορισμών, επειδή δεν ζούμε σε περασμένες δεκαετίες και επειδή «τα δικαστήρια στη χώρα μας δεν ήταν ποτέ όσο ανεξάρτητα είναι σήμερα, ο Τύπος ποτέ πιο ελεύθερος, το Ιnternet και τα social media δεν υπήρχαν τότε, ενώ η κοινωνία δεν ήταν ποτέ τόσο οργανωμένη. Προπάντων, τώρα ανήκουμε στην ΕΕ». Δηλαδή, κανέναν κίνδυνο δεν διατρέχουν σήμερα τα λαϊκά δικαιώματα και οι ελευθερίες από την ένταση του κρατικού αυταρχισμού, αφού έχουν για ...θεματοφύλακες τα social media, που είναι ιδιοκτησία πολυεθνικών ομίλων και οι μεγαλύτεροι καταπατητές των προσωπικών δεδομένων, την «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, που βγάζει 9 στις 10 απεργίες παράνομες, και την ΕΕ που ποινικοποιεί τους λαϊκούς αγώνες, ακόμα και τα σύμβολα του κομμουνισμού! Με τέτοιες «αναλύσεις»., πώς να μη σε πιάνει δέος για την «επιστημονικότητα» των επιχειρημάτων που επιστρατεύονται για να στηρίξουν τον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή.

Πάνω απ' όλα

Κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί πανηγυρίζουν επειδή οι νεκροί της πανδημίας θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι, την ώρα που με ευθύνη της κυβέρνησης, το δημόσιο σύστημα Υγείας καταρρέει για όλους συνολικά τους ασθενείς, με ή χωρίς κορονοϊό. Ο υπουργός Εργασίας δηλώνει θριαμβευτικά ότι πληρώνονται οι συντάξεις του επόμενου μήνα και πως ολοκληρώνεται η καταβολή των αναδρομικών, την ώρα που τουλάχιστον 1 εκατ. συνταξιούχοι δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ, ενώ ακόμα κι αυτές οι αποφάσεις του ΣτΕ, που δεν κάλυψαν τις πραγματικές απώλειες και τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, μπήκαν στη μέγγενη των «δημοσιονομικών αντοχών» και τελικά επιστράφηκαν μόλις λίγα ψίχουλα από την τεράστια λεηλασία των συντάξεων. Το υπουργείο Υγείας δεν σταματάει να ανακοινώνει αριθμούς για το πόσες προσλήψεις έχει κάνει και για το πόσο αυξάνει τη χρηματοδότηση στο σύστημα της Υγείας λόγω πανδημίας, όταν ασθενείς και υγειονομικοί επιβεβαιώνουν πως τα νοσοκομεία παραμένουν γυμνά από προσωπικό και στον νέο κρατικό προϋπολογισμό οι δαπάνες για την Υγεία είναι μειωμένες κατά επιπλέον 600 εκατ. ευρώ! Οσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει «μαγική εικόνα», αναμασώντας το «πάνω απ' όλα η υγεία και η στήριξη του λαού» σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η πραγματικότητα τη διαψεύδει πανηγυρικά: «Πάνω απ' όλα» βρίσκονται τα συμφέροντα και η «υγεία» των κερδών του κεφαλαίου. Αυτά γιατροπορεύει η κυβέρνηση με την αντιλαϊκή πολιτική της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1607 Γεννιέται ο Αμερικανός Τζον Χάρβαρντ, ιδρυτής του ομώνυμου πανεπιστημίου.

1812 Ενώ η αποδεκατισμένη στρατιά του Μεγάλου Ναπολέοντα διαβαίνει τον ποταμό Μπερεζίνα, στο δρόμο της επιστροφής από τη Ρωσία, ξεσπά η ρωσική επίθεση. Η μάχη κράτησε έως τις 29 του μήνα και κατέληξε σε γαλλική πανωλεθρία. Ο Ναπολέων σώθηκε κρυμμένος σε μια ταχυδρομική άμαξα.

1912 Ξεκινά η Μάχη του Δρίσκου στην Πίνδο. Οι Γαριβαλδινοί (Ιταλοί ριζοσπάστες) εθελοντές που πολεμούσαν στο πλευρό των Ελλήνων αποδεκατίζονται από τις οθωμανικές δυνάμεις. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Κερκυραίος ποιητής Λορέντζος Μαβίλης, βουλευτής από το 1911.

1922 Γεννιέται ο Αμερικανός σκιτσογράφος Τσαρλς Σουλτς.

1924 Πραγματοποιείται το 3ο Εκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ), που αποφασίζει τη μετονομασία του Κόμματος σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς). Το Συνέδριο αποφασίζει επίσης την αναδιοργάνωση του Κόμματος με βάση τους πυρήνες στους χώρους δουλειάς («μπολσεβικοποίηση»), ενώ χαράσσει την τακτική του στη γραμμή του ενιαίου μετώπου εργατών - αγροτών - προσφύγων.

1924 Η Μογγολία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

1927 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει ανοιχτά την αντικομματική - φραξιονιστική δράση των λεγόμενων «κεντριστών». Η «κεντριστική» τάση είχε εμφανιστεί στο Κόμμα το φθινόπωρο του 1926, την περίοδο της διαπάλης με τους «λικβινταριστές», τοποθετούμενη κατά και των «δύο κινδύνων», «από τα δεξιά και από τα αριστερά». Στη συνέχεια οι «κεντριστές» συντάχθηκαν με τους «λικβινταριστές», συγκροτώντας την «ενωμένη αντιπολίτευση» (που μεταξύ άλλων τασσόταν με τις θέσεις της ομάδας Τρότσκι - Ζινόβιεφ στην ΕΣΣΔ). Το ΚΚΕ χαρακτήρισε τις θέσεις της «ενωμένης αντιπολίτευσης» αντεπαναστατικές και κάλεσε τους κομμουνιστές να δυναμώσουν τον αγώνα για την απόκρουσή της και για την περιφρούρηση της ενότητας του Κόμματος.

1940 Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, γράφει το δεύτερο ανοιχτό του γράμμα προς το λαό της Ελλάδας, με το οποίο έπαιρνε καταδικαστική θέση ενάντια στον συνεχιζόμενο ιταλοελληνικό πόλεμο έξω από τα σύνορα, ενώ τόνιζε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα σε Αγγλία και Ιταλία - Γερμανία... Είμαστε ξένοι προς τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κάνουν οι πλουτοκρατικές μεγάλες δυνάμεις». Ο Ν. Ζαχαριάδης, όντας κρατούμενος στις φυλακές της μεταξικής δικτατορίας στην Αθήνα, διαβίβασε το γράμμα στην «Προσωρινή Διοίκηση» του Κόμματος για να το δημοσιεύσει. Ωστόσο η «Προσωρινή Διοίκηση», όντας κατασκεύασμα της Ασφάλειας (κάτι που ο Ν. Ζαχαριάδης δεν είχε ακόμα αντιληφθεί, ή δεν ήταν ακόμα βέβαιος γι' αυτό), δεν το έδωσε στη δημοσιότητα, αλλά το παρέδωσε στον Μανιαδάκη, υφυπουργό Δημόσιας Ασφάλειας της κυβέρνησης Μεταξά. Το δεύτερο γράμμα είδε το φως της δημοσιότητας το 1947.

1940 Οι ναζί σηκώνουν τείχος στο γκέτο των Εβραίων στη Βαρσοβία, εγκλωβίζοντας μέσα τους 400.000 κατοίκους του.

1943 Σε αντίποινα της δράσης του ΕΛΑΣ (που εξόντωσε στο Μονοδένδρι Πελοποννήσου γερμανική φάλαγγα 40 ανδρών) οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους του χωριού, τους οποίους παρέδωσαν τα Τάγματα Ασφαλείας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο γιατρός Χρήστος Καρβούνης, ο οποίος απέρριψε τη χάρη που του έδωσαν οι Γερμανοί και εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του.

1956 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ και διευθυντής ορχήστρας Τόμι Ντόρσεϊ.

1957 Πεθαίνει ο ναύαρχος Πέτρος Βούλγαρης, πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 8/7/1945 έως τις 17/10/1945.

1983 Η «μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών» σημειώνεται στο αεροδρόμιο «Χίθροου» του Λονδίνου, με λεία χρυσό, διαμάντια και μετρητά αξίας 26 εκατομμυρίων λιρών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ