Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020
Πλούσια δραστηριότητα και στη Θεσσαλονίκη

Με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις και συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, σωματεία της Θεσσαλονίκης έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της σημερινής απεργίας. Ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τη γενικευμένη αντεργατική επίθεση, τους καλούν να δώσουν απάντηση με τη σημερινή απεργία, κάλεσμα που βρίσκει ανταπόκριση σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους που δεν δέχονται να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση των εργαζομένων στη «ΧΑΡΤΕΛ - Χαϊτόγλου», που χτες το μεσημέρι μέσα από Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας (1 μ.μ. - 3 μ.μ. και 3 μ.μ. - 5 μ.μ.), με το πλαίσιο πάλης της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και του κλαδικού Σωματείου Κεντρικής Μακεδονίας.

Εξορμήσεις ενημέρωσης αλλά και διαδικτυακές συσκέψεις έγιναν σε χώρους της Βιομηχανίας (Τρόφιμα, Τύπος - Χαρτί, Φάρμακο, Μέταλλο, Ανακύκλωση), στις Κατασκευές (εργοτάξια και εταιρείες παραγωγής), στο Εμπόριο (σε καταστήματα που είναι ανοιχτά), αλλά και σε επιχειρήσεις Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα, έξω από μια σειρά χώρους δουλειάς τα Σωματεία ανάρτησαν πανό.

Χτες έγινε εξόρμηση στο εργοστάσιο ανακύκλωσης «Κωνσταντινίδη» στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν μαζικά θετικά κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους, ενώ μόλις προχτές κατέληξε ένας 50χρονος συνάδελφός τους μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Οπως έγινε γνωστό, τις τελευταίες δύο βδομάδες έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 14 κρούσματα σε εργαζόμενους στην παραγωγή και στη διοίκηση. Και ενώ με τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων πραγματοποιήθηκαν τεστ σε όλο το προσωπικό, στη συνέχεια, με την εμφάνιση και νέων κρουσμάτων, η εργοδοσία με πρόσχημα το υψηλό κόστος άρχισε να στέλνει τους εργαζόμενους να κάνουν μόνοι τους τεστ και με δική τους δαπάνη. Το γεγονός ότι όλα τα κρούσματα εντοπίζονται στη μία βάρδια, επιβεβαιώνει ότι οι χώροι δουλειάς αποτελούν εστίες διασποράς του ιού. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στα εργοστάσια της ανακύκλωσης, όπου οι εργαζόμενοι στις ταινίες διαλογής δουλεύουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, συνωστίζονται στον ίδιο μικρό χώρο στη διάρκεια του διαλείμματος κ.λπ. Οι εργαζόμενοι αγανακτούν, αντιλαμβάνονται την ανάγκη να δοθεί απάντηση σε όσους θεωρούν «κόστος» τα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς.

Με πρωτοβουλία του ΣΕΤΗΠ, τις προηγούμενες μέρες έγιναν συσκέψεις με εργαζόμενους σε «Epsilon Net», τηλεφωνικά κέντρα, MLS, «Intrasoft», ΕΚΕΤΑ κ.α. Αναδείχθηκε ότι η επίθεση της εργοδοσίας του κλάδου Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων οξύνεται με διαφορετικές μορφές. Αλλού είναι οι απλήρωτες υπερωρίες και η εντατικοποίηση, αλλού η απληρωσιά ή η αναστολή συμβάσεων. Επιβεβαιώθηκε ότι με την τηλεργασία γίνεται «λάστιχο» ο εργάσιμος χρόνος, αφού πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν πέραν του κανονικού ωραρίου. Οι εργαζόμενοι καταδίκασαν το νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση και έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού στη σημερινή στάση εργασίας του ΣΕΤΗΠ (9 π.μ. - 1 μ.μ.).

Στη Θεσσαλονίκη, απόφαση για συμμετοχή στην απεργία έχουν πάρει τα Σωματεία: Οικοδόμων, ΣΕΤΕΠΕ, Τύπου - Χάρτου, Βιομηχανικού Επισιτισμού, Μετάλλου, Μισθωτών Τεχνικών, Φροντιστήρια - ιδιωτικής εκπαίδευσης, «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ» Βόρειας Ελλάδας, Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων, Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων, Κατεργασίας Ξύλου, Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας, Μεταλλείων - Λατομείων Β. Ελλάδας, Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, ΥΜΑΘ, ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ (Α', Β', Γ', Δ', Ε'), Νοσοκομείων (ΑΧΕΠΑ, «Παπαγεωργίου», «Παπανικολάου», «Θεαγένειο», «Αγιος Δημήτριος»), ΕΝΙΘ.

Συμμετέχουν επίσης στην απεργία, με στάση εργασίας, τα Σωματεία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων (2ωρη), Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (4ωρη) και Εμποροϋπαλλήλων (4ωρη).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ