Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Συνεχίζεται το πογκρόμ σε βάρος της λαϊκής στέγης

Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χτες το βράδυ το νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί τη βέβαιη απόρριψη και με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον 37.000 εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, δηλαδή της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 παράγραφος 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και λοιπές διατάξεις», και στοχεύει στην κατάργηση ακόμα και των τελευταίων ασφαλιστικών δικλίδων που προβλέπονταν για την προστασία του δανειολήπτη, όπως ότι αν η τράπεζα υπέβαλλε ένσταση επικαλούμενη «δόλο» στον δανεισμό, ήταν η ίδια υπεύθυνη για να αποδείξει τον ισχυρισμό της. Τώρα αυτό, μαζί με τα έξοδα, φορτώνεται στις πλάτες του δανειολήπτη, ο οποίος μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα 60 ημερών, εν μέσω πανδημίας και lockdown θα πρέπει να συγκεντρώσει έναν τεράστιο όγκο εγγράφων, δικαιολογητικά και φορολογικές δηλώσεις - αν βέβαια υπάρχουν ακόμα - 3 χρόνια πριν από τον δανεισμό του, για να αποδείξει ότι τον καιρό που πήρε το δάνειο είχε τη δυνατότητα να το αποπληρώσει!

Αν δεν τα καταφέρει, η αρχική αίτηση υπαγωγής στον νόμο θεωρείται ότι δεν ασκήθηκε ποτέ και η τυχόν προσωρινή διαταγή που έχει εκδοθεί και ρυθμίζει τις δόσεις καταβολών καταργείται. Επιπλέον, θα πρέπει πάντα να τα καταθέσει ηλεκτρονικά, που σημαίνει ότι το «φακέλωμα» επεκτείνεται, καταργείται από το «παράθυρο» η ακροαματική διαδικασία και εξέταση των μαρτύρων, αφού αυτό αφήνεται στην καλή διάθεση του δικαστή, ενώ μέχρι τώρα ήταν δικαίωμα του οφειλέτη. Ο οφειλέτης επίσης είχε δικαίωμα έφεσης στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ τώρα αυτό περιορίζεται στους 6 μήνες κ.ο.κ.

Οργισμένος για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον εισηγητή του Δ. Καλαματιανό να ...ανεβαίνει στα κεραμίδια, και τον υπουργό της ΝΔ Κ. Τσιάρα να του απαντάει πως η σημερινή κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να «είναι συνεπής απέναντι στις δεσμεύσεις» που είχε αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «στους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά είχαν ταχθεί όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, προβάλλοντας άλλους τρόπους για το ξεσκαρτάρισμα των «κόκκινων» δανείων, (π.χ. bad bank κ.λπ.).

Συγκέντρωση των ακινήτων και της γης σε όλο και λιγότερα χέρια

Καταψηφίζοντας και καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση συνεχίζει το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, κατά της λαϊκής κατοικίας. «Νομοθετείτε το ξεπέταγμα των εκκρεμών αιτήσεων του νόμου Κατσέλη για να μπορεί χωρίς το παραμικρό εμπόδιο να περάσει από πάνω ο οδοστρωτήρας του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, που ξεσπιτώνει τον λαό», ανέφερε.

Επισήμανε ότι Πτωχευτικός Κώδικας και τώρα αυτό το νομοσχέδιο «αποτελούν την υλοποίηση της ίδιας στρατηγικής επιλογής. Να λύσετε προς όφελος των τραπεζών το μεγάλο πρόβλημα της ιδιωτικής υπερχρέωσης, σφίγγοντας τη θηλιά για ακόμη μία φορά στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα».

«Τα νομοσχέδια αυτά - τόνισε - έχουν ποικίλες προεκτάσεις και στοχεύσεις, που σχετίζονται με ευρύτερες αναδιαρθρώσεις της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλουν με ταχύτατους ρυθμούς στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, με καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων, που συνθλίβονται κυριολεκτικά από τους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνουν και τη συγκέντρωση των ακινήτων και της γης σε όλο και λιγότερα χέρια».

Αρθρα που «καθαρίζουν» για λογαριασμό επιχειρηματιών και δικηγορικών εταιρειών

Η Μ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε και στα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στον Κώδικα των Δικηγόρων με πιο χαρακτηριστικό αυτό που αυξάνει από 6 σε 12 μήνες την άσκηση. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται «τη διατήρηση ενός καθεστώτος που κρατάει σε ομηρία και ανακυκλώνει ένα ευέλικτο και φθηνό επιστημονικό υπαλληλικό προσωπικό, με άθλιες εργασιακές σχέσεις, σε όφελος των μεγάλων γραφείων και των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών».

Αναφορά έκανε και για το άρθρο 51 που «καθαρίζει» για λογαριασμό των μεγαλοεπιχειρηματιών των ΜΜΕ, αφού προβλέπει ότι αν παρέλθουν 18 μήνες αίρεται δικαστική απόφαση - η οποία δεν έχει εκτελεστεί - και αφορά την ποινή της κατάσχεσης «για αδικήματα διά του Τύπου». Για πολιτικές σκοπιμότητες έκανε λόγο και όσον αφορά στο άρθρο 65 που προβλέπει τη συγχώνευση της οικονομικής εισαγγελίας με την εισαγγελία διαφθοράς και πως με το άρθρο δημιουργείται ένας «υπερεισαγγελέας που θα λειτουργεί ως μια επίλεκτη μονάδα στο δικαστικό Σώμα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αναφέρθηκε στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την εκτίναξη της πανδημίας, τονίζοντας ότι στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως έκαναν όλες οι χώρες της ΕΕ και φάνηκε αυτό με τους ομαδικούς τάφους, η κυβέρνηση έχει αφήσει τον λαό αθωράκιστο, ενώ παράλληλα αξιοποιεί την πανδημία σαν χρυσή ευκαιρία για να περάσει αντεργατικά μέτρα «του αιώνα» και πλήθος νέων προνομίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Τόνισε ότι «αυτή η πανδημία έχει δείξει το μέγεθος της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος», καλώντας τον κόσμο να βάλει το σύστημα αυτό σε lockdown.

Για το νομοσχέδιο σημείωσε ότι «αφοπλίζετε τους δανειολήπτες από τις δυνατότητες που είχαν», έστω με τα αστικά δεδομένα, για μια «δίκαιη» δίκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ