Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ ΓΙΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Ανησυχεί για «εντάσεις» και μη διασφάλιση «μόνιμων λύσεων»

Τον προβληματισμό της για τη δυσκολία επίτευξης συμβιβασμών που προϋποθέτουν μια σειρά επενδυτικοί και γεωπολιτικοί σχεδιασμοί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο εκφράζει η ΕΕ, με φόντο την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και μιας σειράς ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, όπως μεταξύ Γαλλίας - Τουρκίας.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες τουρκικές NAVTEX (με τις οποίες η Αγκυρα στέλνει και το «Μπαρμπαρός» ξανά στην περιοχή), ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο τις χαρακτήρισε «βαθιά λυπηρές... ειδικά ενόψει των συνεχιζόμενων εποικοδομητικών προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα για να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο». Την ίδια στιγμή, δείχνοντας πως τα ευρωενωσιακά σχέδια σιγοντάρουν ξεκάθαρα την τουρκική προκλητικότητα, ο Στάνο προσπέρασε προκλητικά την ευθεία παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου και ανέφερε γενικόλογα ότι οι τουρκικές NAVTEX και έρευνες απλά «επηρεάζουν τις ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες ζώνες» (!). Καταλήγοντας, ο Στάνο επανέλαβε τις εκκλήσεις για άμεση ενίσχυση του παζαριού με την Τουρκία, τόσο σε επίπεδο Ελληνοτουρκικών και Κυπριακού, όσο και συνολικά σε ευρω-τουρκικό επίπεδο: «Ο διάλογος με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι κρίσιμα στοιχεία για την επίτευξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Οι διαφορές πρέπει να συζητηθούν και να ταξινομηθούν στον πίνακα διαπραγματεύσεων».

Στο μεταξύ, σταθερά υψηλοί παραμένουν οι τόνοι και μεταξύ Γαλλίας - Τουρκίας, με το Παρίσι να επαναφέρει σταθερά το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Αγκυρας. Με αφορμή την απόφαση της Γαλλίας να θέσει εκτός νόμου τους «Γκρίζους Λύκους» στην επικράτειά της, το τουρκικό ΥΠΕΞ επέκρινε το Παρίσι για «υποκριτική κατανόηση» και «δύο μέτρα και δύο σταθμά» όσον αφορά «την ελευθερία της έκφρασης». Κατηγορεί τη Γαλλία ότι «είναι όμηρος των αρμένικων κύκλων» και χαρακτηρίζει την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης «αισχρή», επειδή την ίδια στιγμή ανέχεται τη δράση «των τρομοκρατικών οργανώσεων ΡΚΚ και FETO».

Αντιδρώντας, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν κατηγόρησε την Αγκυρα για «δηλώσεις βίας, ακόμη και μίσους», συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι μόνο η Γαλλία που γίνεται στόχος, υπάρχει μια πλήρως ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο ζήτημα - θέλουμε πολύ κατηγορηματικά η Τουρκία να απαρνηθεί αυτή τη λογική» και τονίζοντας: «Και αν κατά τύχη αυτό δεν συμβεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφάσισε πως θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα έναντι των τουρκικών αρχών. Είναι τώρα σημαντικό για τους Τούρκους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί αυτή η εκτροπή».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» υποστήριξε ότι «η Γαλλία μάχεται εναντίον του ισλαμιστικού αυτονομισμού, ποτέ εναντίον του Ισλάμ», αλλά και ότι «η Γαλλία δέχεται επίθεση για τις αξίες της, την κοσμικότητα του κράτους της, την ελευθερία της έκφρασης».

Συνάντηση Τατάρ - Αμερικανίδας πρέσβειρας

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξακολουθούν να «τρέχουν» οι διεργασίες και γύρω από το Κυπριακό. Στην πρόσφατη ανεπίσημη συνάντησή τους, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ εξέφρασαν κάθε ετοιμότητα για μια άτυπη διάσκεψη 5+ που προγραμματίζει ο ΟΗΕ, ξεχωρίζοντας ως πεδία που απασχολούν έντονα όλους τους εμπλεκόμενους τόσο το άνοιγμα της Αμμοχώστου, όσο και τους όρους αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της περιοχής.

Προχτές, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, ήταν η πρώτη διπλωμάτης που βρέθηκε στο γραφείο του νέου «προέδρου» του ψευδοκράτους. Για τη συνάντηση Τατάρ - Γκάρμπερ έγινε γνωστό μόνο ότι διήρκεσε δύο ώρες και ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις για «εξελίξεις που μπορεί να υπάρξουν στο επόμενο διάστημα αλλά και μια πενταμερή συνάντηση». Από τη μεριά του, ο Τατάρ έθεσε πάλι την «ανάγκη» τερματισμού της «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», με δεδομένη τη γενικότερη προσπάθεια που το ψευδοκράτος καταβάλλει μαζί με την Αγκυρα, για τη διεθνή του αναγνώριση και αναβάθμιση, στο πλαίσιο και των πυκνών εξελίξεων στη ΝΑ Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ