Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ
Προβάδισμα Μπάιντεν και αμφισβητήσεις Τραμπ

Σε μια βαθιά διχασμένη Αμερική κυρίως για το λαό, η φιλομονοπωλιακή αντιλαϊκή πολιτική είναι εξασφαλισμένη ανεξάρτητα από τον ένοικο του Λευκού Οίκου

Σε πολλές πολιτείες συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων και ειδικά των επιστολικών, οι οποίες είναι μερικά εκατομμύρια λόγω και της πανδημίας

Copyright 2020 The Associated

Σε πολλές πολιτείες συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων και ειδικά των επιστολικών, οι οποίες είναι μερικά εκατομμύρια λόγω και της πανδημίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ρευστό παρέμενε και χτες, για δεύτερη μέρα μετά το κλείσιμο των καλπών στις ΗΠΑ, το μετεκλογικό τοπίο στην Ουάσιγκτον, καθώς κανείς δεν ήταν σε θέση να πει με απόλυτη σιγουριά ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας.

Επί ώρες το «κοντέρ» των εκλεκτόρων που συγκέντρωναν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, Τζο Μπάιντεν, έδειχνε κολλημένο με σαφές το προβάδισμα του τελευταίου. Εως το βράδυ της Πέμπτης, ο Μπάιντεν με βάση κάποια ΜΜΕ (π.χ. το «Associated Press» και αντίστοιχες εταιρείες γκάλοπ) εμφανιζόταν να έχει εξασφαλίσει 264 εκλέκτορες, θέλοντας ακόμη άλλους έξι για να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 270 που απαιτούνται για να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλα ΜΜΕ όπως το CBS, το CNN ή το BBC θεωρούσαν εξασφαλισμένους τους 253 εκλέκτορες, καθώς σε πολλές πολιτείες η διαφορά ήταν μικρή.

Από την άλλη, ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος είχε κολλήσει στους 214 εκλέκτορες, δίχως να αποκλείεται ανατροπή μέσα στις επόμενες μέρες. Εδειξε πάντως αποφασισμένος να αξιοποιήσει και την παραμικρή αφορμή για να ανακτήσει έδαφος, προσφεύγοντας στα δικαστήρια πολιτειών - κλειδιά όπου είχε μικρή απόσταση από τον αντίπαλό του, απαιτώντας ανακαταμέτρηση ψήφων (π.χ. στο Ουισκόνσιν) και προσφεύγοντας στα δικαστήρια στις πολιτείες Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν και Τζόρτζια.

Δύο ήταν οι χαρακτηριστικές αναρτήσεις του Προέδρου Τραμπ χτες στο Τουίτερ. Με πρωινή ανάρτηση απαίτησε να σταματήσει... «η κλοπή της νίκης». Το βράδυ (στις 19.20 ώρα Ελλάδας) απαίτησε «να σταματήσει η απάτη»! Τροφοδότησε έτσι τις ανησυχίες και τους φόβους των υποστηρικτών του ότι οι Δημοκρατικοί «πάνε να κλέψουν την προεδρία».

Τέτοιες κινήσεις ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και βγάζουν στους δρόμους υποστηρικτές και των δύο υποψηφίων. Χαρακτηριστικά, μία ορδή μερικών δεκάδων οπλισμένων υποστηρικτών του Τραμπ συγκεντρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης έξω από εκλογικό τμήμα στη Νεβάδα, ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση και τους απώθησε η αστυνομία. Περιορισμένες ταραχές έγιναν ξανά σε Πόρτλαντ, Σιάτλ και Ν. Υόρκη, αυτήν τη φορά από υποστηρικτές του Μπάιντεν, αλλά και άλλους που φώναξαν συνθήματα για κάψιμο αστυνομικών τμημάτων.

Τι λένε ...οι αγορές

Το χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ (και άλλες χρηματαγορές στο εξωτερικό) ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της προεδρικής αναμέτρησης φαίνεται να μένει ανεπηρέαστο. Αυτό που σημειώνουν αναλυτές που βλέπουν την αδυναμία των Δημοκρατικών να αποκτήσουν πλειοψηφία των εδρών στη Γερουσία, είναι ότι όποιος και να είναι νικητής των προεδρικών εκλογών, «δεν θα πειράξει» τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ετσι η ισορροπία των δύο βασικών αστικών κομμάτων, πέρα από το διχασμό που «σπέρνει» στο λαό, εξασφαλίζει τη συνέχιση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης S&P 500 (των μεγαλύτερων εταιρειών) στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ ανέβηκε κατά 2,4%, ποσοστό που θεωρήθηκε υψηλότερο από τον περασμένο Ιούνη. Ο βιομηχανικός δείκτης «Dow Jones Industrial Average» ανέβηκε χτες πάνω από 800 μονάδες. Ο δείκτης τεχνολογικών μονοπωλίων «Νάσντακ» ανέβηκε την ίδια μέρα κατά 3,8%. Οι μετοχές του «Facebook» ανέβηκαν 8%, της μητρικής εταιρείας της «Google», «Alphabet», κατά 7% και της «Amazon» κατά 6%.

Ο πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Wells Fargo Investment, Ντάρελ Κρονκ, εξήγησε το φαινόμενο ως εξής: «Η Γερουσία παραμένει πιο ισορροπημένη (σ.σ. δείχνει να μοιράζεται μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων με μία ή δύο έδρες διαφορά...), πράγμα που εμποδίζει μεγάλες αλλαγές στο σύστημα Υγείας και Ασφάλισης ή στη φορολογία. Αυτό είναι κάτι που αρέσει στις αγορές που αντιπαθούν προοδευτικές αλλαγές είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ