Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αναδεικνύονται οι μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες και το παραμύθι περί «ενισχυμένου ΕΣΥ»

29 νεκροί και σχεδόν 3.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια μέρα

INTIME NEWS

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που υπηρετώντας τις απαιτήσεις και τα κέρδη του κεφαλαίου άφησε εκτεθειμένο το λαό μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς και το προκλητικό παραμύθι που αναμασούν μήνες τώρα τα κυβερνητικά στελέχη περί δήθεν «θωρακισμένου, ενισχυμένου και πανέτοιμου συστήματος Υγείας», ξεσκεπάζουν με τραγικό τρόπο τα στοιχεία για τη μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα και για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ήδη στα δημόσια νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικά, τα νέα κρούσματα χτες πλησίασαν για πρώτη φορά τα 3.000. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 2.917 νέα κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +6,2%), ενώ νέο τραγικό ρεκόρ συνιστά το γεγονός ότι 29 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας το σύνολο των θανόντων σε 702.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 187 (το 56,1% άνω των 65 ετών και το 42,2% μεταξύ 40 - 64 ετών).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 49.807, εκ των οποίων σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το 61,5% δεν έχει σαφή πηγή έκθεσης, γεγονός που δείχνει τα τεράστια κενά και στο θέμα της ιχνηλάτησης.

5 Περιφερειακές Ενότητες κατέγραψαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, 862 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 588 στην Αττική, 168 στις Σέρρες, 162 στη Δράμα και 127 στη Λάρισα.

Αλλες 24 ΠΕ καταγράφουν διψήφιο αριθμό: 97 στην Ημαθία, 67 στην Πέλλα, 60 στην Πιερία, 47 στη Ροδόπη, 41 στον Εβρο, 40 στο Ηράκλειο, 39 στο Κιλκίς, 37 στην Καβάλα, 36 στη Λέσβο, 34 στη Μεσσηνία, από 31 σε Μαγνησία, Χαλκιδική και Ξάνθη, από 21 σε Κέρκυρα, Χανιά και Φλώρινα, από 19 σε Αιτωλοακαρνανία, Καστοριά και Αχαΐα, 15 στη Φωκίδα, 14 στην Εύβοια, 13 στην Κοζάνη, από 11 σε Καρδίτσα και Κορινθία. Τέλος, 106 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και η μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας αποτυπώνονται και στα συνολικότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Μεταξύ άλλων, με τα στοιχεία μέχρι τις 4 Νοέμβρη:

  • Ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών «απογειώθηκε» περαιτέρω στα 1.679 κρούσματα τη μέρα.
  • Ο αριθμός των τεστ κινήθηκε στα 19.000 τη μέρα και η θετικότητα των τεστ στην επικράτεια κυμαίνεται στο 9,3%.
  • Την περασμένη Τετάρτη νοσηλεύονταν συνολικά 1.600 άνθρωποι με κορονοϊό.
  • Ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία έφτασε τις 173 τη μέρα, ενώ οι εισαγωγές υπερτερούν σημαντικά των εξιτηρίων (216 εισαγωγές και 101 εξιτήρια προχτές).
  • Στις ΜΕΘ Covid το ποσοστό πληρότητας πανελλαδικά είναι στο 60%. Στην Αττική η πληρότητα ανεβαίνει στο 66% και στη Θεσσαλονίκη ακόμα περισσότερο, στο 78%.
  • Ο μέσος όρος θανάτων ανέβηκε στους 12 τη μέρα (δεν υπολογίζονται οι χτεσινοί 29 θάνατοι), κυρίως από την ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, ενώ όπως επισημάνθηκε «η θνησιμότητα είναι παραπάνω από το προβλεπόμενο». Η μεγάλη αυτή αύξηση προφανώς συνδέεται με τις αυξανόμενες συρροές στα αθωράκιστα γηροκομεία, ωστόσο και χτες η κυβέρνηση δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τους νοσηλευόμενους, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους...

Επισημάνθηκε επίσης ότι το 86% της μετάδοσης των κρουσμάτων συμβαίνει σε κλειστούς χώρους, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία κ.ο.κ.

Διαχρονικό το έγκλημα...

Και ενώ τα στοιχεία για το «φρακάρισμα» των ΜΕΘ και των δημόσιων νοσοκομείων, όπως και η απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση για περιορισμό των προγραμματισμένων χειρουργείων έως και 80%, η αναστολή τακτικών εξωτερικών ιατρείων, οι μετακινήσεις και τα μπαλώματα σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών κ.ο.κ. αποτυπώνουν ανάγλυφα την χρόνια αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία και ξεσκεπάζουν το κυβερνητικό παραμύθι περί «ενισχυμένου ΕΣΥ», η κυβέρνηση και τώρα λέει «μια από τα ίδια», καθιστώντας σαφές ότι δεν προτίθεται να πάρει ούτε ένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Χαρακτηριστικές είναι οι συνεχείς χτεσινές αναφορές του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και αργότερα του υφυπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, στις «50 νέες κλίνες ΜΕΘ στο "Σωτηρία", δωρεά της Βουλής», τη στιγμή που λείπουν από τη χώρα τουλάχιστον 2.500 κλίνες ΜΕΘ! Μάλιστα, από τις εν λόγω 50 κλίνες που εγκαινιάστηκαν πριν από 15 μέρες, λειτουργούν μόλις οι 12 (!), με προσωπικό κάτω από τις ελάχιστες προδιαγραφές (10 γιατροί αντί για 12, ούτε ένας εντατικολόγος, μετακινούμενοι από άλλα νοσοκομεία).

Η διαχρονική αθλιότητα που έχει διαμορφώσει η πολιτική της εμπορευματοποίησης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, αποτυπώθηκε στην ωμή παραδοχή για τις ελλείψεις σε ΜΕΘ και προσωπικό. Οπως ειπώθηκε, το δίλημμα της διαλογής ασθενών, λόγω των τεράστιων ελλείψεων, τέθηκε στους γιατρούς της χώρας και κατά την επιδημία της γρίπης το 2009, ενώ ομολογήθηκε ότι κάθε χρόνο στην κορύφωση της εποχικής γρίπης τα κρεβάτια ΜΕΘ δεν επαρκούν. Εδώ και 11 χρόνια κανένα αστικό κόμμα δεν άνοιξε νέα κρεβάτια ΜΕΘ, ούτε προσέλαβε το αναγκαίο προσωπικό, και διατηρούσαν κλειστό το 25% των ελάχιστων υπαρχόντων κρεβατιών. Η σημερινή κυβέρνηση λέει ότι θέτει ως στόχο τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή να καλύψει μόλις το 1/3 των κλινών που απαιτούνταν και πριν από την πανδημία, ενώ συγχρόνως κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα Υγείας (διπλασιασμός αποζημίωσης για κάθε κλίνη ΜΕΘ, επέκταση μέχρι και 40% των ΜΕΘ χωρίς κρατικό έλεγχο και με το ίδιο προσωπικό, τρελά κέρδη και από τον μοριακό έλεγχου για τον κορονοϊό, κατάργηση clawback και rebate).

...απογείωση της πρόκλησης

Την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας φέρνει στο προσκήνιο όλη αυτήν την πραγματικότητα, η μακροσκελής προσπάθεια του υφυπουργού Υγείας χτες το απόγευμα να επαναφέρει το παραμύθι ότι «ενισχύσαμε το ΕΣΥ» αλλά υπάρχουν «πεπερασμένες δυνατότητες» είναι παραπάνω από προκλητική.

Η γύμνια δεν μπορεί να κρυφτεί, παρά τον διθυραμβικό τόνο για τις 3.399 απλές κλίνες Covid, που αρπάχτηκαν από άλλες νόσους μαζί με το προσωπικό τους, για τα μόλις 1.038 κρεβάτια ΜΕΘ (ακόμα κι αν δεχτούμε τους κυβερνητικούς λογαριασμούς), στα οποία αναφέρθηκε ότι ...θα προστεθούν μόλις 57 μέχρι τέλη του έτους, όλα από δωρεές, για την εξίσου ψευδεπίγραφη «ενίσχυση» της ΠΦΥ που καταρρέει κάτω από τις τεράστιες ελλείψεις και τις νέες μετακινήσεις προσωπικού προς τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Εκανε ακόμα λόγο για επάρκεια στα μέσα ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία, όταν λείπουν μέχρι και γάντια, για 30.000 τεστ τη μέρα (στην πρωινή ενημέρωση... ήταν 19.000!), για τη δημοσίευση εδώ και ένα χρόνο 4 προκηρύξεων θέσεων χωρίς να έχει προσληφθεί ακόμη κανείς, για τις προσλήψεις 3.160 συμβασιούχων νοσηλευτών όταν λείπουν πάνω από 20.000 μόνιμοι.

«Οι 2.000 απλές κλίνες Covid είναι κενές, σε λίγες μέρες θα είχαν εξαντληθεί. Σε 10 μέρες θα είχαν καλυφθεί επιπλέον 95 κλίνες ΜΕΘ. Με αυτόν το ρυθμό όλες οι ΜΕΘ θα είχαν εξαντληθεί σε ελάχιστες μέρες από σήμερα (...) Οσο προετοιμασμένοι κι αν είμαστε, πάμε σε οριακό σημείο (...) Ολα τα νοσοκομεία έχουν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν περιστατικά κορονοϊού. Αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, διασφαλίζουμε την παροχή υπηρεσιών», ισχυρίστηκε προκλητικά ο υφυπουργός. Την ίδια στιγμή, βέβαια, αναβάλλεται για άλλη μια φορά μετά την άνοιξη το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων, μεταξύ των οποίων κρίσιμες επεμβάσεις που για την κυβέρνηση δεν θεωρούνται επείγοντα περιστατικά, όπως ισχαιμίες μεγάλων αγγείων, αγγειοχειρουργικά περιστατικά, καρδιαγγειακά, επεμβάσεις κοχλιακών εμφυτευμάτων σε παιδιά που περιμένουν δύο χρόνια να χειρουργηθούν...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ