Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Μεγαλώνει συνεχώς η διασπορά του κορονοϊού στα γηροκομεία

Δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα η κυβέρνηση - Αρνείται ακόμα και να δώσει τα σχετικά στοιχεία

Θερίζει η διασπορά του κορονοϊού στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) με νέες συρροές να καταγράφονται σχεδόν καθημερινά σε δομές που θα έπρεπε να είναι θωρακισμένες, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα και τα μέτρα που ανακοίνωσε κατόπιν εορτής η κυβέρνηση, μόλις στα τέλη Αυγούστου, είναι ανεπαρκή και αποσπασματικά, ενώ παραμένει ανέγγιχτη η εργοδοτική ασυδοσία.

Ετσι, μέσα σε λίγες μέρες, μετά τα νέα κρούσματα στη μεγάλη συρροή στη ΜΦΗ στον Αγ. Παντελεήμονα, μετά το γηροκομείο στα Γιάννενα που τέθηκε σε καραντίνα, νέα συρροή με τουλάχιστον 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκε σε ΜΦΗ στη Γλυφάδα, ενώ αργά χτες πληροφορίες ανέφεραν ότι εντοπίστηκαν 3 κρούσματα σε ΜΦΗ στον Αγ. Στέφανο Αττικής.

Σε ό,τι αφορά τη ΜΦΗ στη Γλυφάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε προληπτικά τεστ το περασμένο Σάββατο εντοπίστηκαν 4 κρούσματα (1 εργαζόμενος και 3 ηλικιωμένοι), οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα. Κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων ελέγχων, τα αποτελέσματα των δύο πρώτων κύκλων τεστ, μέσα στη βδομάδα, βγήκαν αρνητικά. Ομως, στον τρίτο κύκλο ελέγχου, βρέθηκαν άλλα 10 άτομα θετικά, ενώ ακολούθησαν διακομιδές σε νοσοκομεία της Αττικής.

Στη ΜΦΗ στον Αγ. Στέφανο, πληροφορίες κάνουν λόγο για 3 κρούσματα (2 εργαζόμενες και μια ηλικιωμένη), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των ελέγχων στους υπόλοιπους εργαζόμενους και φιλοξενούμενους.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να «κουκουλώσει» το πρόβλημα και τις ευθύνες της

Να σημειωθεί ότι για όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να συσκοτίσει την κρίσιμη κατάσταση.

Ο «Ριζοσπάστης» ζήτησε χτες από τον ΕΟΔΥ στοιχεία για τον αριθμό των ηλικιωμένων από γηροκομεία που νοσηλεύονται, είναι διασωληνωμένοι ή έχουν χάσει τη ζωή τους. Η απάντηση που δόθηκε στην εφημερίδα ωστόσο ήταν ότι τα στοιχεία αυτά «δεν επιμερίζονται» από τα συνολικά στοιχεία της πανδημίας και δεν δημοσιοποιούνται... «λόγω ευαίσθητων δεδομένων»!

Πρόκειται βέβαια για μια προσχηματική δικαιολογία, πόσο μάλλον που όταν πρωτοεμφανίστηκαν συρροές και θάνατοι σε γηροκομεία της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση ανακοίνωνε σχετικά στοιχεία στις επίσημες ενημερώσεις, ενώ τώρα που οι συρροές έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο επιχειρεί να «κουκουλώσει» το μέγεθος του προβλήματος και τις ευθύνες της.

Την ίδια ώρα, τις συνέπειες της χρόνιας παράδοσης της Πρόνοιας για την τρίτη ηλικία στους ιδιώτες και την εργοδοτική ασυδοσία ήρθε να επιβεβαιώσει και το νέο τραγικό παράδειγμα από ΜΦΗ στις Σέρρες η οποία λειτουργούσε χωρίς άδεια, με άθλιες συνθήκες για τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ξενώνας λειτουργούσε από τις 31/8, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια και να τηρούνται οι συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης. Κατά την επιτόπια έρευνα κατασχέθηκαν 339 ναρκωτικά δισκία, για τα οποία δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες ιατρικές συνταγές. Σε βάρος του ιδιοκτήτη σχηματίστηκε δικογραφία για έκθεση σε κίνδυνο, παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ