Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μόνο ανασφάλεια και ανησυχία προκαλούν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες

Για τον κίνδυνο να μετατραπούν η Αλεξανδρούπολη και η ευρύτερη περιοχή σε στόχο των αντιτιθέμενων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων προειδοποιεί, σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Εβρο, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Οργάνωσης του Κόμματος έχει ως εξής:

«Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Εβρο αναφέρθηκε στην ασφάλεια και την ανάπτυξη της περιοχής, όμως τα έργα τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης, αλλά και οι νέες εξαγγελίες, μόνο ανασφάλεια και ανησυχία προκαλούν στο λαό. Και αυτό γιατί:

Στοχεύουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σε συνδυασμό και με αυτό της Καβάλας, να μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία. Παράλληλα, να λειτουργεί και ως διαμετακομιστικός κόμβος. Συνολικά, επιδιώκουν η περιοχή να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο μεταφοράς και διείσδυσης του αμερικανικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, σε αντιπαράθεση με τους ρωσικούς ομίλους. Αυτό υπηρετούν οι αγωγοί που διαπερνούν την περιοχή, αλλά και τα νέα πρότζεκτ για το LNG κ.τ.λ.

Τα παραπάνω μετατρέπουν την πόλη της Αλεξανδρούπολης και την ευρύτερη περιοχή σε στόχο των αντιτιθέμενων συμφερόντων. Η διαπάλη αυτή φαίνεται και από τους ομίλους που εξέφρασαν ενδιαφέρον στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Επίσης, αποδεικνύεται ότι και η ελληνική αστική τάξη (βλέπε ελληνικές κοινοπραξίες που δήλωσαν ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού) προσδοκά οφέλη από τους σχεδιασμούς αυτούς. Μπροστά στα κέρδη δεν διστάζει να μπλέξει το λαό μας σε επικίνδυνες καταστάσεις και μεγάλες περιπέτειες.

Αυτοί οι ανταγωνισμοί φουντώνουν το παζάρι στην περιοχή. Τρέφουν την προκλητικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας. Δημιουργούν κινδύνους για πολεμικά επεισόδια. Θεριεύουν την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Γι' αυτό και το πρόβλημα της προσφυγιάς δεν μπορεί να λυθεί με "φράχτες". Πρόκειται για ένα ακόμη κατασταλτικό μέτρο και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος, που θα οξύνεται όσο εντείνονται οι αιτίες της μαζικής μετανάστευσης - προσφυγιάς (πόλεμοι, φτώχεια, πολιτικές διώξεις). Μέρος αυτών των αιτιών είναι και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, που ανοίγει το δρόμο για την "εργαλειοποίηση" απελπισμένων ανθρώπων και μετατρέπει τη χώρα μας σε φυλακή της ΕΕ.

Τα κέρδη των ομίλων και όχι το λαό αφορούν τα κυβερνητικά σχέδια για την περιοχή

Παράλληλα, τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για την ανάπτυξη όλης της περιοχής, από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και τη λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση, αφορούν μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους και όχι το λαό. Εχουμε εμπειρία πια από τις κακοπληρωμένες πρόσκαιρες θέσεις εργασίας, την εντατικοποίηση, την "πρωτιά" της περιοχής μας σε εργατικά ατυχήματα και την ενεργειακή φτώχεια. Αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί απ' τις νέες αλλαγές στα Εργασιακά, που οδηγούν στο να δουλεύουν και να πληρώνονται οι εργαζόμενοι όταν και όσο θέλει ο εργοδότης, από το νέο χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στη συνδικαλιστική δράση.

Τα παραπάνω δεν μπορούν να επισκιάσουν και τα άλλα χρονίζοντα προβλήματα που "καίνε" τους κατοίκους της περιοχής, όπως είναι: Η υπονόμευση των παραγωγικών δυνατοτήτων, με εμβληματική έκφραση το κλείσιμο της ΕΒΖ. Τα απανωτά πλήγματα στους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, λόγω και των ζωονόσων που έχουν χτυπήσει την περιοχή. Η συνακόλουθη ερήμωση της υπαίθρου λόγω της ανεργίας αλλά και των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές, που σπρώχνουν νεότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Οι ελλείψεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στον Εβρο και τη Θάσο. Τα προβλήματα στις μεταφορές, η αποψίλωση κρίσιμων για τη ζωή του λαού υπηρεσιών κ.ά.

Είναι οι τεράστιες ελλείψεις στις δομές Υγείας, στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και τα Κέντρα Υγείας του νομού Εβρου, στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, για το οποίο προκλητικά μίλησε ο κύριος Μητσοτάκης.

Αυτά και άλλα ακόμα συνθέτουν την εικόνα της πραγματικότητας που βιώνουν οι κάτοικοι του ακριτικού Εβρου, για τα οποία δεν είπε κουβέντα ο πρωθυπουργός.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής, να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα που στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική, που μοιράζονται κοινά οράματα και στόχους, αυτούς του κεφαλαίου. Να εμπιστευτούν το ΚΚΕ. Να παρέμβουμε μαζί τώρα στις επικίνδυνες εξελίξεις, για τη διέξοδο προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

-- Για να μη μετατραπεί ο Εβρος σε μπαρουταποθήκη της περιοχής.

-- Για να μην προχωρήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

-- Για να διεκδικήσουμε ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με βάση και τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής μας.

Για ένα δρόμο ανάπτυξης που δεν θα είναι κριτήριο το κέρδος και οι ανταγωνισμοί, που δεν θα φέρνει την εκμετάλλευση, την προσφυγιά, τη μετανάστευση, τον πόλεμο ή την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, που δεν θα προσπαθεί να αξιοποιήσει τις όποιες διαφορές σε φύλο, θρήσκευμα, καταγωγή, για να διαιρέσει τους λαούς, να υποδαυλίζει διαμάχες για τα κατά καιρούς συμφέροντα της πλουτοκρατίας σε κάθε χώρα. Σε αυτόν το δρόμο καλούμε να συνταχθεί ο λαός και οι λαοί συνολικά της περιοχής. Εδώ υπάρχει ζωντανή η ελπίδα για ένα μέλλον ειρηνικό, με το λαό πραγματικά στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ