Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε Κύπρο και Τίρανα

Στη Λευκωσία μεταβαίνει αύριο Τετάρτη ο πρωθυπουργός για την τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στα Τίρανα, για συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αλβανίας.

Βάσει προγράμματος, αρχικά θα συναντηθεί με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσακάι, όπου αναμένεται να γίνει συζήτηση και για το ζήτημα της διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των 2 χωρών. Το θέμα εκκρεμεί από το 2009, όταν οι τότε κυβερνήσεις είχαν καταλήξει σε σχετική συμφωνία, την οποία στη συνέχεια ακύρωσε το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Στη συνέχεια ο υπουργός θα γίνει διαδοχικά δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, και τον Πρόεδρο της χώρας, Ιλίρ Μέτα, ενώ θα έχει συνομιλίες με τους προέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος «Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», με Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Στο μεταξύ, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ, γίνονται ήδη κάποιες κινήσεις αναθέρμανσης υποτίθεται των διμερών σχέσεων.

Ενδεικτικά, τις προηγούμενες μέρες η Αικατερίνη Νασίκα, πρέσβειρα της Ελλάδας στη Ρωσία, επισκέφτηκε τον πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα (φέρει τον άτυπο τίτλο του «υπουργού Εξωτερικών του ρωσικού Πατριαρχείου»), με το ΤΕΕΣ να διαχέει πως «οι συνομιλητές υπογράμμισαν τις ιδιαίτερες ιστορικές σχέσεις των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας» και πως ο Ιλαρίωνας αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος, «οι οποίες το τελευταίο διάστημα συσκοτίσθηκαν λόγω της αναγνώρισης της λεγόμενης "Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας" από τον Προκαθήμενο και ορισμένους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Τέλος, το μεγάλο πλοίο «Αντιναύαρχος Κουλακόφ», ειδικευμένο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, συνοδευόμενο από ομάδα άλλων πλοίων του Βόρειου Στόλου του ρωσικού Ναυτικού έδεσαν για «επίσκεψη» στον Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ