Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Να αποσυρθεί τώρα το κατάπτυστο νομοσχέδιο

Την απόσυρση τώρα του κατάπτυστου νομοσχεδίου για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, απαίτησε χτες η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο, μεταφέροντας το αίτημα που εκφράζουν σειρά σωματείων και φορέων αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, οι οποίοι βρίσκονται επί ποδός για να προστατέψουν το βιος τους από τα αρπακτικά των τραπεζών και των funds.

Η Μ. Κομνηνάκα επισήμανε ότι «η σκοπιμότητα του νομοσχεδίου είναι να αυξήσει την είσπραξη των οφειλών μιας μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, μέσω της εκποίησης της όποιας περιουσίας ή των εισοδημάτων διαθέτουν».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση «πατάει στα συντρίμμια που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας και αυτός βέβαια το έργο που είχαν οι πριν από αυτόν κυβερνήσεις τα χρόνια των μνημονίων, και σήμερα έρχεται η ΝΔ πιο επιθετικά να βάλει οριστικά "ταφόπλακα" στην όποια έννοια προστασίας έχει απομείνει στην πρώτη κατοικία, κάνοντας και ένα βήμα παραπέρα: Για πρώτη φορά δίνει δυνατότητα κήρυξης πτώχευσης ακόμα και για φυσικά πρόσωπα.

Και, βέβαια, δεν πρόκειται εδώ απλά και μόνο για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Εδώ μιλάμε για τη δυνατότητα, σε όλη την κλίμακα των λαϊκών στρωμάτων, να μπορούν να δεσμευτούν τα ήδη σμπαραλιασμένα εισοδήματά τους, εκτός βέβαια από τα ψίχουλα των 600 ευρώ περίπου, θέτοντας σε σοβαρή διακινδύνευση την αξιοπρέπεια της διαβίωσής τους».

«Επιχαίρουν» οι τράπεζες

Μιλώντας χτες στην Επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και δείχνοντας πώς ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει σε βάρος του λαού, ανέφερε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας «οριζόντια καταργήθηκε οριστικά τον Φεβρουάριο του 2019 με το νόμο 4592» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ότι τάχα τώρα η σημερινή κυβέρνηση έρχεται «να δώσει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να βρει μια οριστική και βιώσιμη λύση για τα χρέη του, έτσι ώστε αυτά να μη μεταφέρονται στις επόμενες γενεές, οι οποίες μέχρι σήμερα οδηγούνταν στην αποποίηση κληρονομιάς»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα εμφανίζονται να έχουν «βγει στα κεραμίδια» καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο, όμως στην πραγματικότητα οι διαφωνίες είναι στο «μοντέλο» της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Χαρακτηριστικά η εισηγήτριά του, Εφη Αχτσιόγλου, είπε ότι «και βέβαια χρειαζόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο για το χρέος το ιδιωτικό, για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, για τα νοικοκυριά, δηλαδή έναν καθαρό νόμο που να τα έχει όλα, πώς θα γίνονται ρυθμίσεις οφειλών», αλλά «είναι άλλο αυτό το νομοθέτημα που φέρνετε»...

Αποκαλυπτική για τα όσα «περιμένουν» τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς επαγγελματίες με την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων ήταν η ακρόαση φορέων που έγινε στην Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή. Ενδεικτικά:

Ο Γ. Σταματογιάννης, αντιπρόεδρος της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, σημείωσε ότι «ρευστοποιείται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας, μετατρέπεται ένα μέρος του ετήσιου εισοδήματος σε πτωχευτική περιουσία, που στην πράξη σημαίνει άρση του ακατάσχετου είτε μισθών είτε συντάξεων».

Ο Δ. Βιτάλης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, τόνισε ότι «το νέο νομοσχέδιο επιδιώκει να αυξήσει την είσπραξη των οφειλών μέσω της εκποίησης της όποιας περιουσίας του εισοδήματος διαθέτουν οι οφειλέτες. Επιλέγει να σφίξει περισσότερο τη θηλιά. Η δεύτερη ευκαιρία, κατά τη γνώμη μας, μάλλον, μοιάζει σε ομηρία».

Ο Β. Τσιαφούτης, νομικός σύμβουλος της Ενωσης Καταναλωτών (ΕΚΠΟΙΖΩ), σημείωσε πως «πλέον θα έχουμε τράπεζες οι οποίες θα μπορούν να ζητούν την πτώχευση μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων, δημοσίων υπαλλήλων».

Ο Κ. Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, παραδέχτηκε ότι «οι οφειλέτες θα πρέπει να πληρώνουν ανελλιπώς τις υποχρεώσεις τους, διαφορετικά κινδυνεύουν να δουν την περιουσία τους να χάνεται οριστικά».

Αυτοί που επικρότησαν το νομοσχέδιο ήταν οι εκπρόσωποι των τραπεζιτών (Τράπεζα της Ελλάδας, Ενωση Τραπεζών κ.ά.), προτρέποντας βέβαια την κυβέρνηση και για περαιτέρω μέτρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη «τομή» η καθιέρωση της πτώχευσης φυσικού προσώπου(2020-10-23 00:00:00.0)
Ξεσπιτώνει το λαό και βάζει στο χέρι τραπεζών και ομίλων την περιουσία του(2020-10-21 00:00:00.0)
«Γόνιμο» έδαφος για το κεφάλαιο με επέλαση στην πρώτη κατοικία και στην τσέπη του λαού(2020-08-29 00:00:00.0)
Το δρόμο για κατασχέσεις «στρώνει» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ(2015-11-19 00:00:00.0)
Θα τα πάρουν και από τα λαϊκά εισοδήματα(2015-02-17 00:00:00.0)
Κοροϊδεύουν τα καταχρεωμένα νοικοκυριά(2009-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ