Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το παράδειγμα της Κούβας στην Υγεία δείχνει πως μπορεί να υπάρξει και άλλος δρόμος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17/10 η εκδήλωση της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με θέμα «Κούβα: Η Επανάσταση στην υγεία του λαού και η διεθνιστική της διάσταση». Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της στήριξης του αιτήματος για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία «Χένρι Ριβ» το 2021, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Κουβανούς ήρωες γιατρούς, γέννημα - θρέμμα των κατακτήσεων της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση του Κόμματος, παρά τις δύσκολες συνθήκες, έρχεται να φωτίσει κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν την υγεία του λαού, μέσα από το παράδειγμα των επιτευγμάτων της Κουβανικής Επανάστασης. Κι αυτό, γιατί θα πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν όλα εκείνα τα δεδομένα, που θα τους βοηθήσουν κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή να "κάνουν το λογαριασμό τους" με αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της απαξίωσης της δημόσιας Υγείας και της ανθρώπινης ζωής για τα κέρδη των λίγων, των μονοπωλίων. Η Επανάσταση έχει εξασφαλίσει για όλο το λαό της Κούβας τη δωρεάν Παιδεία και Υγεία και δείχνει και στους άλλους λαούς πως μπορεί να υπάρξει και άλλος δρόμος, όπου οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες δεν θα είναι εμπόρευμα».

Πολυάριθμα τα επιτεύγματα της Κουβανικής Επανάστασης

Το βήμα της εκδήλωσης
Το βήμα της εκδήλωσης
Η πρέσβειρα της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, αφού ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και για τη διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη που δείχνει, έκανε εκτενή αναφορά στο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής και επισήμανε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι φανερά τα θετικά αποτελέσματα και τα στατιστικά στοιχεία, για παράδειγμα στην αναλογία 9 γιατρών ανά 1.000 κατοίκους, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο και ένα από τα πιο πολύτιμα επιτεύγματά μας. Θεωρούμε ότι η πρόσβαση στην Υγεία είναι ένα στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η Κούβα συμβάλλει στην ικανοποίηση αυτού του δικαιώματος».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της σημείωσε πως «η διατήρηση των επιτευγμάτων που έγιναν σε διάφορους τομείς της ανάπτυξης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ιατρικής, ήταν δύσκολη, καθώς, από το 1959, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν ενορχηστρώσει πολλές ενέργειες για να ανατρέψουν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Κούβας. Εχουν επιβάλει έναν άδικο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοδοτικό αποκλεισμό, που είναι το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη της Κούβας (...) Εφευρίσκουν προσχήματα για να μας τοποθετήσουν σε άδικες λίστες, εξαπολύουν εκστρατείες ενάντια στους γιατρούς μας, ενάντια στους ηγέτες μας, ενάντια στα επιτεύγματα και τις ενέργειες της Κουβανικής Επανάστασης...».

Αναφερόμενη στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του διεθνισμού, τόνισε πως «από τον θρίαμβο της Επανάστασης, η Κούβα διακρίθηκε για το πνεύμα της αλληλεγγύης και του διεθνισμού. Για πολλά χρόνια η Κούβα έστειλε ταξιαρχίες υγειονομικών σε διάφορες χώρες, καθώς και φοιτητές Ιατρικής, καθηγητές, για τη δημιουργία ή την ενίσχυση ιατρικών σχολών σε φτωχές χώρες. Η Κούβα και οι επαγγελματίες της Υγείας της είναι ένας πυλώνας διεθνούς αλληλεγγύης. Ολοι οι Κουβανοί υγειονομικοί που ταξίδεψαν για να εκπληρώσουν μια αποστολή αντιμετώπισης και ελέγχου του COVID-19 το έκαναν μετά από ρητό αίτημα των αρχών των χωρών όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Για δεκαετίες και μέχρι σήμερα, αυτή η συνεργασία προσφέρεται ως χειρονομία αλληλεγγύης, χωρίς η Κούβα να λαμβάνει οποιαδήποτε οικονομική αποζημίωση».

Σε σχέση με την πρωτοβουλία για να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης, το 2021, στην ιατρική ταξιαρχία «Χένρι Ριβ», η πρέσβειρα τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των υποστηρικτικών και των φίλων, όπως εσείς, στη στήριξη των διεθνιστών Κουβανών γιατρών και στη διοργάνωση πρωτοβουλιών για να αναδείξετε την αλήθεια για την Κούβα σε όλους τους τομείς. Αλλά, πάνω απ' όλα, είναι σημαντική η συνεχής καταγγελία του άδικου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοδοτικού αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας, ο οποίος είναι μια πράξη γενοκτονίας εναντίον ενός γενναίου, κυρίαρχου και αλληλέγγυου λαού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ