Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αόριστες ανακοινώσεις για τις συνομιλίες

Την περιπλοκότητα των παζαριών και τις σοβαρές αντιθέσεις που παραμένουν επιβεβαιώνουν οι ανακοινώσεις για τις συνομιλίες που συνεχίζονται μεταξύ αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν στην Ντόχα του Κατάρ, εδώ και δυο βδομάδες.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ «συμφώνησαν για την επανέναρξη ενεργειών ακολουθώντας αυστηρά τους όρους» της συμφωνίας του περασμένου Φλεβάρη. Πρόκειται για συμφωνία που έθετε χρονοδιάγραμμα και προϋποθέσεις για την απελευθέρωση κρατουμένων Ταλιμπάν αλλά και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, που αμφισβητήθηκε από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να καρκινοβατεί ακόμα και σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μάχες και οι βομβιστικές επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει. Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, νέες επιχειρήσεις έκαναν και οι αμερικανικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα (σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά) τουλάχιστον 80 νεκρούς Ταλιμπάν. Ο Χαλιλζάντ δήλωσε ότι «οι επιθέσεις αυξήθηκαν τις τελευταίες βδομάδες, απειλώντας την ειρηνευτική διαδικασία» και κάλεσε «όλες τις πλευρές» να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Στο μεταξύ, μιλώντας στους «Financial Times», ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, Αμπντουλά Αμπντουλά, δήλωσε ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις των ΗΠΑ για αποχώρηση των δυνάμεών τους ακόμα και στις αρχές του 2021 (ενώ προηγούμενο χρονοδιάγραμμα τοποθετούσε την αποχώρηση στα τέλη της άνοιξης) πιθανώς εκληφθούν από τους Ταλιμπάν ως εξέλιξη που τους ενισχύει.

Υπενθυμίζεται ότι ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν διεκδικούν τα τελευταία χρόνια και η Ρωσία και η Κίνα, αναπτύσσοντας απευθείας επαφές και με τους Ταλιμπάν, στο εσωτερικό των οποίων παραμένουν σοβαρές διαφωνίες για τις συμμαχίες και την τακτική τους ως προς την «πολιτική μετάβαση» στο Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org