Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Γενικές εκλογές με το λαό στη φτώχεια και την ανέχεια

Από την τελευταία συγκέντρωση του Αρτσε, την Τετάρτη

Copyright 2020 The Associated

Από την τελευταία συγκέντρωση του Αρτσε, την Τετάρτη
Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται στη Βολιβία την Κυριακή 18 Οκτώβρη, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανατροπή του σοσιαλδημοκράτη εκλεγμένου Προέδρου Εβο Μοράλες από την αντιδραστική αντιπολίτευση, που στις 10 Νοέμβρη 2019 με τη στήριξη των ΗΠΑ όρισε στην προεδρία της χώρας την Γιανίνε Ανιες, σε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που υποτίθεται ότι δημιούργησε μία μεταβατική κυβέρνηση για τη διενέργεια «δίκαιων εκλογών». Η πραξικοπηματική κυβέρνηση προχώρησε σε μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής στον άξονα των ΗΠΑ και επιδεινώθηκε παραπέρα το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων, που επιπλέον βρίσκονται αντιμέτωπα με την πανδημία του κορονοϊού (έχουν καταγραφεί 138.922 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 8.351 θάνατοι), ενώ ο Μοράλες βρίσκεται με άσυλο στην Αργεντινή.

Οι γενικές εκλογές (με εκλογικό σώμα γύρω στα 7,3 εκατομμύρια), που αναβλήθηκαν τρεις φορές, αφορούν την εκλογή Προέδρου, αντιπροέδρου, γερουσιαστών βουλευτών για την περίοδο έως το 2025 και γίνονται σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και ραγδαίας επιδείνωσης της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Μετά τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των τριών κυβερνήσεων του Μοράλες και του λεγόμενου «Κινήματος για τον Σοσιαλισμό - Πολιτικό Εργαλείο για την κυριαρχία των λαών» (MAS - IPSP), που αξιοποίησε τα υψηλά έσοδα από την παραγωγή υδρογονανθράκων για τη σχετική άμβλυνση της ακραίας φτώχειας και ενίσχυσε την καπιταλιστική βάση της οικονομίας, οι εργαζόμενοι βιώνουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας (επισήμως στο 9,4%), ενώ στη λεγόμενη «άτυπη οικονομία» (εμπόριο και υπηρεσίες) σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Μελετών Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (Cedla) με έδρα την πρωτεύουσα Λα Παζ βρίσκεται το 80% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, όπου φυσικά και εκεί υπάρχει ταξική διαφοροποίηση.

Αυτό που επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Βολιβίας, όπως και σε άλλες περιπτώσεις του λεγόμενου «προοδευτισμού» της Λατινικής Αμερικής (Βενεζουέλα, Βραζιλία, Εκουαδόρ), είναι ότι χωρίς να πειραχτούν τα θεμέλια της καπιταλιστικής οικονομίας, με διακηρύξεις περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» και «μεικτής οικονομίας», δεν μπορούν να υπάρξουν πραγματικές φιλολαϊκές αλλαγές.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται με ποσοστά από 32% έως 42% ο υποψήφιος του MAS για την προεδρία, πρώην υπουργός Οικονομικών Λουίς Αρτσε Κατακόρα, οικονομολόγος με σπουδές στην Αγγλία και «αρχιτέκτονας» του κεϊνσιανού μοντέλου στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του καπιταλισμού της Βολιβίας, με υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Νταβίντ Τσοκεουάνκα (11 χρόνια υπουργός Εξωτερικών) ο οποίος προέρχεται από τους ιθαγενείς Αϊμάρα, από όπου κατάγεται και ο Μοράλες. Στον Μοράλες δεν επιτράπηκε να είναι υποψήφιος γερουσιαστής, όπως είχε ζητηθεί. Ακολουθούν ο φιλελεύθερος Κάρλος Μέσα με την «Κοινότητα Πολιτών», με 24,5% - 33%, ο ακροδεξιός Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, με 10% - 16%, και με πολύ μικρά ποσοστά ο κορεατικής καταγωγής Τσι Χιουν Τσουνγκ κ.ά.

Η πραξικοπηματική «πρόεδρος» Ανιες, που βρισκόταν πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις, απέσυρε την υποψηφιότητά της για την προεδρία, στο όνομα της «ενότητας όλων των δυνάμεων κατά του ΜAS», όπως και ο Χ. Κίρογκα. Η Ανιες, πάντως, στις 10 Οκτώβρη, μία μέρα μετά την 53η επέτειο της δολοφονίας του κομμουνιστή επαναστάτη Τσε Γκεβάρα σε βολιβιανό έδαφος, επιδόθηκε σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα, απειλώντας ότι «οποιοσδήποτε ξένος, Κουβανός, Βενεζουελάνος, Αργεντίνος πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα, θα βρει το θάνατο» ...όπως «διδάξαμε στον κόσμο με την ήττα και το θάνατο του Τσε Γκεβάρα». Στις εκλογές έχουν κληθεί διεθνείς παρατηρητές από την ΕΕ, το Ιδρυμα «Κάρτερ» και άλλοι οργανισμοί.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org