Σάββατο 17 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 18 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Εναρξη παζαριών στο λαβύρινθο «συγκοινωνούντων δοχείων»

Στο φόντο των σύνθετων εξελίξεων που δείχνουν να δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να δει κανείς την έναρξη διαπραγματεύσεων, στις 14 Οκτώβρη, ανάμεσα σε αντιπροσωπείες Ισραηλινών και Λιβανέζων αξιωματούχων με στόχο την επίλυση διαφορών σε θαλάσσια περιοχή έκτασης 860 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Σένκερ στην έδρα της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ, UNIFIL, στην πόλη Νακούρα του νότιου Λιβάνου. Θεωρείται πως περιορίζονται αυστηρά στο πλαίσιο επίλυσης των συνοριακών διαφορών και δεν προετοιμάζουν το έδαφος για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες που βρίσκονται τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση από τη συμφωνία εκεχειρίας του 1949. Αυτό υποστήριξαν με δηλώσεις τους τόσο ο επικεφαλής της λιβανέζικης αντιπροσωπείας, ταξίαρχος Μπασάμ Γιασίν, όσο και το μέλος της ισραηλινής αντιπροσωπείας που μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Γαλλικό Πρακτορείο διαβεβαίωσε πως η ισραηλινή πλευρά «δεν έχει ψευδαισθήσεις» και δεν ανοίγει δρόμο για μακροπρόθεσμη, έστω, επίλυση και άλλων διμερών διαφορών.

Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση αναμένεται να κρατήσει αρκετές βδομάδες ή και μήνες. Η περιοχή είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων ώστε να ξεκινήσει η εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που λέγεται πως βρίσκονται στο «οικόπεδο» 9 της θαλάσσιας περιοχής που ο Λίβανος θεωρεί πως είναι τμήμα της δικής του ΑΟΖ. Η αστική τάξη του Λιβάνου επιδιώκει κερδοφόρες επενδύσεις, που βεβαίως δεν αφορούν το βασανισμένο λαό του, ο οποίος σηκώνει τα βάρη μιας βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε μετά την καταστροφική έκρηξη στις 4 Αυγούστου, η οποία κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Βηρυτού.

Δεν είναι ωστόσο τυχαίο πως η διαπραγμάτευση ξεκινά σε μία περίοδο που το Ισραήλ έχει ξεκινήσει, από το καλοκαίρι, μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με αραβικές χώρες (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν), ώστε να εξασφαλίσει νέες αγορές και να αυξήσει την επιρροή του γεωπολιτικά, γεγονός που συμβαδίζει με την προσπάθεια εμπέδωσης της κατοχής και κλοπής της παλαιστινιακής γης, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητη και βιώσιμη πατρίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το λεγόμενο «σχέδιο του αιώνα» των ΗΠΑ, μέρος του οποίου είναι και ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας, όπως φάνηκε και την περασμένη Τετάρτη στη συνάντηση των ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο και Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, αντίστοιχα. Μάλιστα, ο Πομπέο κάλεσε ανοιχτά τον ομόλογό του να ξεκινήσει και η μοναρχία διαπραγματεύσεις ομαλοποίησης σχέσεων με το Ισραήλ.


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ