Παρασκευή 20 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Θα αργήσει πολύ η «αμερικανική αποχώρηση»

Τη Δευτέρα ο Αφγανός Πρόεδρος Ασραφ Γάνι θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ

Η «απελευθέρωση» στο Αφγανιστάν ...συνεχίζεται
Η «απελευθέρωση» στο Αφγανιστάν ...συνεχίζεται
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απόδειξη του ότι η Κεντρική Ασία εξακολουθεί να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα αμερικανικά μονοπώλια είναι τα συνεχή δημοσιεύματα για καθυστέρηση της «αμερικανικής αποχώρησης» από το Αφγανιστάν, από όπου υποτίθεται ότι από τις αρχές του 2015 έφυγαν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Μπορεί τον περσινό Μάη, η Ουάσιγκτον να διαμήνυε ότι μέχρι τα τέλη του 2015 θα έμενε περίπου το 50% της στρατιωτικής δύναμης των 10.000 ανδρών που σήμερα οι ΗΠΑ διατηρούν στο Αφγανιστάν, ωστόσο διαρκείς διαρροές καλλιεργούν το έδαφος για «αναπροσαρμογή» του σχεδιασμού.

Το «Ρόιτερς» επικαλέστηκε ανώνυμες δηλώσεις ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες «πολλά έχουν αλλάξει από το Μάη» και σύμφωνα με τις οποίες το «κλείσιμο» των αμερικανικών βάσεων σε Κανταχάρ και Τζαλαλαμπάντ θα αργήσει.

Την επόμενη Δευτέρα αναμένεται στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασραφ Γάνι και ο πρωθυπουργός Αμπντουλά Αμπντουλά, για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τη «διαδικασία συμφιλίωσης» στο Αφγανιστάν.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Αφγανιστάν παραμένει «ζωηρό» σε μια περίοδο που δυνάμεις, όπως η Κίνα, διεκδικούν ανοιχτά ρόλο διαμεσολαβητή στις επαφές Καμπούλ - «Ταλιμπάν», ενώ φαίνεται ότι και οι σχέσεις Αφγανιστάν - Πακιστάν «αναθεωρούνται» στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας «αντιμετώπισης» των «Ταλιμπάν». Αυτό που φαίνεται είναι ότι μια σειρά αστικά επιτελεία απεργάζονται νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, ενώ βέβαια ο αφγανικός λαός εξακολουθεί να πληρώνει βαρύ «φόρο αίματος» από τις καθημερινές επιθέσεις των «Ταλιμπάν» και τις συγκρούσεις με τον αφγανικό στρατό και τους «συμμάχους» του.

Η «κινητικότητα» γύρω από το ποιος θα πρωτοβοηθήσει να αποκατασταθεί η «ασφάλεια» και η «σταθερότητα» στο Αφγανιστάν συνδέεται με τη γεωστρατηγική θέση της χώρας (κρίσιμο πέρασμα για μια σειρά επενδυτικά σχέδια όπως οι «Δρόμοι του Μεταξιού», στην κινεζική αλλά και την αμερικανική τους εκδοχή) και ο τεράστιος φυσικός της πλούτος (ορυκτά κ.τ.λ.) που ανοίγει την όρεξη σε μονοπώλια και ιμπεριαλιστικά κέντρα. Δεν ήταν τυχαίες οι απανωτές επισκέψεις που έκανε το καλοκαίρι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στην Καμπούλ, ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός και να σχηματιστεί κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ