Σάββατο 5 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Καταποντίζουν τους συνεταιρισμούς

Ο νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που έβαλε σε εφαρμογή η κυβέρνηση, αποτελεί μια από τις πιο αντιδραστικές αλλαγές που γίνονται στην αγροτική οικονομία σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Και αυτό, γιατί μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε ανώνυμες εταιρίες των μεγαλοαγροτών και των εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι μπορούν να γίνουν μέλη των συνεταιρισμών σα νομικά πρόσωπα και να συνεργάζονται σε κοινές εταιρίες με τους συνεταιρισμούς. Καταργεί την αυτοτέλεια των συνεταιρισμών, με την κατάργηση των Εποπτικών Συμβουλίων και την ανάθεση της εποπτείας στο κράτος. Καταργεί και την τυπική ισότητα των μελών του συνεταιρισμού, επειδή οι μεγαλοαγρότες θα έχουν μέχρι και τρεις ψήφους. Και επιβάλλει το πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, το πλειοψηφικό με ενιαίο ψηφοδέλτιο και πολυσταυρία.

Το κατασκεύασμα αυτό, που είναι προϊόν «Κοινωνικού διαλόγου», της κυβέρνησης και των ηγεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, αποδείχνει για άλλη μία φορά ότι οι ηγεσίες αυτές έχουν γυρίσει οριστικά την πλάτη στους μικρομεσαίους αγρότες. Εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των μεγαλοαγροτών, γι' αυτό οι μικρομεσαίοι αγρότες με τους αγώνες τους, τους έβαλαν στο περιθώριο και στην ανυποληψία.

Ο ιδιαίτερος ζήλος της «πρασινογάλαζης» διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ να εφαρμόσει αυτό το νόμο, φαίνεται από το σχέδιο καταστατικού που προτείνει στην καταστατική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Στο σχέδιο αυτό δεν υιοθετούνται μόνο οι υποχρεωτικές αλλά και όλες οι δυνητικές αντιδημοκρατικές, αντιαγροτικές διατάξεις του νόμου.

Μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ σαν τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης, δεν είναι μόνο οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις, δηλαδή οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), αλλά και οι οργανώσεις που φτιάχνουν μεταξύ τους οι συνεταιρισμοί και οι ΕΑΣ, όπως οι κοινοπραξίες, οι κεντρικές κλαδικές και οι συνεταιριστικές εταιρίες, με αποτέλεσμα ορισμένοι αγρότες, συνήθως των πλούσιων συνεταιρισμών να εκπροσωπούνται δύο, τρεις και τέσσερις φορές στη Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Μέλη, επίσης, της ΠΑΣΕΓΕΣ θα είναι και οι εταιρίες των συνεταιρισμών με τους εμποροβιομηχάνους, με την προϋπόθεση ότι το μετοχικό κεφάλαιο των συνεταιρισμών θα ξεπερνάει το 50%. Αυτές οι εταιρίες θα συμμετέχουν στη συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ και θα μπορούν να εκλέγουν μέχρι και 5 συμβούλους στο 21μελές Διοικητικό της Συμβούλιο. Δηλαδή, οι εμποροβιομήχανοι από ταξικοί αντίπαλοι και εκμεταλλευτές των μικρομεσαίων αγροτών γίνονται «συνέταιροι» - μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ, ακόμα και Διοικητικοί Σύμβουλοι για να μετατρέψουν την ΠΑΣΕΓΕΣ και ολόκληρο το συνεταιριστικό κίνημα σε όργανο εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους, να περιθωριοποιήσουν το ρόλο των μικρομεσαίων αγροτών και να εντείνουν την εκμετάλλευσή τους.

Η «πρασινογάλαζη» διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ σαν γνήσιος εκφραστής της ταξικής συνεργασίας των εμποροβιομηχάνων και των μικρομεσαίων αγροτών στους σκοπούς της ΠΑΣΕΓΕΣ, προτείνει τη συμμετοχή της οργάνωσης στις διεπαγγελματικές οργανώσεις και υποχρεώνει τα μέλη της να εφαρμόζουν τις αποφάσεις αυτών των οργανώσεων.

Οι διεπαγγελματικές όμως οργανώσεις βασίζονται στο ιδεολόγημα που θεωρεί ότι δεν υπάρχουν αντίθετα συμφέροντα ανάμεσα στους μικρομεσαίους αγρότες και στους εμποροβιομηχάνους, αλλά μέσα από κοινές οργανώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της λεγόμενης παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Κι αυτό, για να έχουν, υποτίθεται, καλύτερα αποτελέσματα, τα οποία θα ωφελήσουν εξίσου τους εμποροβιομηχάνους και τους μικρομεσαίους αγρότες. Το ιδεολόγημα όμως αυτό είναι πέρα για πέρα σαθρό, επειδή οι εμποροβιομήχανοι χρησιμοποιούν το άνοιγμα των αγορών, για να υπερεκμεταλλευτούν τους μικρομεσαίους αγρότες. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εμποροβιομήχανοι έκαναν αθρόες εισαγωγές και σε προϊόντα που η χώρα μας είναι πλεονασματική, για να μειώσουν κατακόρυφα τις τιμές, αδιαφορώντας για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και το μέλλον της εγχώριας παραγωγής.

Οι αντιαγροτικές αλλαγές στη δομή και στον προσανατολισμό της ΠΑΣΕΓΕΣ και ολόκληρου του συνεταιριστικού κινήματος δεν ήταν δυνατό να μη συνοδεύονται με αντιδημοκρατικές και αυταρχικές διατάξεις.

Ετσι σαν εκλογικό σύστημα, η «πρασινογάλαζη» διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ προτείνει το ενιαίο ψηφοδέλτιο με πολυσταυρία. Δηλαδή το πλειοψηφικό, με στόχο να αποκλείσει οποιαδήποτε φωνή αντίστασης στον επιχειρούμενο αναπροσανατολισμό του συνεταιριστικού κινήματος. Με αυτό το εκλογικό σύστημα η κυβέρνηση και η αγροτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ γυρίζει 20 χρόνια πίσω και ταυτίζεται με τις θέσεις της ΝΔ. Και αυτό, γιατί αναιρεί και τη γνωστή κουτσουρεμένη αναλογική, που ψήφισε η νεοφώτιστη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1982 στον ειδικό μεταβατικό νόμο με τίτλο, «Για την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των Συνεταιριστικών Οργανώσεων» και επαναφέρει όλο το αντιδημοκρατικό νομικό πλαίσιο, που υπήρχε πριν από το 1981.

Ακόμα, η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ εισηγείται τη διαγραφή των μελών της, αν δεν πειθαρχούν στις αποφάσεις της και αν δεν τηρούν τις συνεταιριστικές αρχές. Η ΠΑΣΕΓΕΣ, όμως, από το νόμο και το καταστατικό της δεν είναι οικονομική οργάνωση, αλλά ιδεολογική και είναι πέρα για πέρα αυταρχικό το δικαίωμα να διαγράφει τα μέλη της, που δεν έχουν τον ίδιο ιδεολογικό προσανατολισμό με αυτή. Οσον αφορά στις συνεταιριστικές αρχές δεν μπορεί να τις επικαλεστεί η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, επειδή με το νόμο και το προτεινόμενο καταστατικό τις έχει καταργήσει. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το ψήφισμα του συνεδρίου της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας που έγινε στη Βιέννη το 1966 και δε θεωρείται προοδευτικό, η πρώτη αρχή ορίζει ότι μέλη στους συνεταιρισμούς γίνονται με τη θέλησή τους φυσικά πρόσωπα και η δεύτερη αρχή ότι κάθε μέλος έχει και μία ψήφο. Ο Νόμος όμως που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία το καλοκαίρι και το προτεινόμενο καταστατικό δίνουν τη δυνατότητα να είναι μέλη των συνεταιρισμών και νομικά πρόσωπα, να έχουν ορισμένα μέλη μέχρι και τρεις ψήφους και επιβάλλει υποχρεωτική εισφορά σε όλους τους αγρότες μέλη και μη μέλη των συνεταιρισμών, με την υποχρεωτική παρακράτηση από τις εισφορές στον ΕΛΓΑ.

Διατάξεις που εκχωρούν βασικά δικαιώματα της Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ στη διοίκηση και της διοίκησης στην Εκτελεστική Επιτροπή και στο Γενικό Διευθυντή (μάνατζερ), όπως επίσης και διατάξεις που καταργούν την όποια συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ διαπερνούν ολόκληρο το προτεινόμενο καταστατικό να συμπληρώνουν τον αντιδημοκρατικό του χαρακτήρα. Και από το προτεινόμενο καταστατικό της ΠΑΣΕΓΕΣ γίνεται φανερό στους μικρομεσαίους αγρότες ότι η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, αλλά τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των εμποροβιομηχάνων.

Γι' αυτό, ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών αν θέλουν να έχει αποτέλεσμα και προοπτική, θα πρέπει μαζί με τα επιμέρους αιτήματα να συμβάλλει και στην αλλαγή του συσχετισμού των συνδικαλιστικών και πολιτικών δυνάμεων της χώρας, καταδικάζοντας τις δυνάμεις του δικομματισμού και όσες θεωρούν μονόδρομο την προσαρμογή των συνεταιρισμών στην «Αντζέντα 2000» και στη λεγόμενη παγκοσμιοποιημένη αγορά και ενισχύοντας τις δυνάμεις που θεωρούν το παραγωγικό συνεταιριστικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών, βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.


Του Σταύρου Σκοπελίτη


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ