Σάββατο 5 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Νέο 10ετές δάνειο - μαμούθ ύψους 1,7 τρισ. δρχ.!

Εκτός από τους τόκους το δημόσιο θα πληρώσει και σημαντικά ποσά στους τραπεζίτες για προμήθειες. Πλήρης φορολογική ασυλία στους Ελληνες και ξένους κερδοσκόπους

Δάνειο - μαμούθ ύψους 5 δισ. ευρώ (πάνω από 1,7 τρισ. δραχμές) ετοιμάζεται να συνάψει η κυβέρνηση για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου με τράπεζες- κατά το μεγαλύτερο μέρος ξένες. Ετσι, εκτός από τα τεράστια ποσά για τόκους που θα καταβάλει στα επόμενα χρόνια το ελληνικό δημόσιο θα πριμοδοτήσει τους διάφορους ρεντιέρηδες - μεγαλοδανειστές με σημαντικά ποσά για προμήθειες! Το δάνειο - που αναμένεται να συναφθεί την επόμενη βδομάδα στο Λονδίνο - θα έχει δεκαετή διάρκεια και το συντονισμό θα αναλάβουν πέντε τράπεζες, δύο ελληνικές (Εθνική Τράπεζα και Eurobank) και 3 ξένες (CSFB, J.P. Morgan και η ιταλική Sao Paolo).

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών υπολογίζουν ότι ένα ποσό πάνω από το 60% του συγκεκριμένου κοινοπρακτικού ομολόγου θα πάει στις ξένες τράπεζες. Επίσης, εκτιμούν πως οι πρόσθετες προμήθειες θα ξεπεράσουν τα 17 εκατοστά της μονάδας επί της αξίας του δανείου (0,17%). Σα να μην έφτανε το γεγονός ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο που έχει συνάψει ποτέ το ελληνικό δημόσιο και σα να μην έφτανε ακόμη ότι επιπλέον προμήθειες έχουν να δοθούν από την αλήστου μνήμης προ-ΟΝΕ εποχή και των υποτιμήσεων της δραχμής, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σπεύδει να δώσει και πρόσθετα εχέγγυα στους κερδοσκόπους. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθούν ρύθμιση (είτε με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή είτε με άλλο τρόπο) η οποία επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την πλήρη φορολογική ασυλία των ξένων κερδοσκόπων. Η ίδια ρύθμιση προβλέπει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε παρακράτηση φόρου για τα ποσά των τόκων. Το όλο πλέγμα, αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο φοροδιαφυγής και για τις ελληνικές τράπεζες.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομίας αλλάζει και τη διαδικασία ανάθεσης του δανείου. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες που έχουν αναλάβει το συντονισμό θα αναγράψουν στο «βιβλίο προσφορών» τα ονόματα των πελατών τους στους οποίους θα καταλήξουν τα ομόλογα. Για τη συγκεκριμένη λίστα το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει τις πρόσθετες προμήθειες, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα στελεχών του υπουργείου θα προτιμηθούν ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί.


Α.Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ