Σάββατο 5 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Χιονοστιβάδα ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων

Ακόμα και οι τράπεζες παρανομούν, ζητώντας προμήθεια απ' όσους ανταλλάσσουν νομίσματα των χωρών της ευρωζώνης

Πληθαίνουν οι καταγγελίες από κάθε γωνιά της Ελλάδας για το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων που έφερε το ευρώ, αποδεικνύοντας λίγες μέρες μετά την εισαγωγή του στις καθημερινές συναλλαγές ότι τα προβλήματα που κομίζει το ενιαίο νόμισμα δεν είναι μόνο εκείνα που συνδέονται με την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών συνολικής αμφισβήτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά προβλήματα καθημερινού... ροκανίσματος των πενιχρών εργατικών εισοδημάτων.

Καταγγελίες για τις ανατιμήσεις δέχεται και το τηλεφωνικό κέντρο, το γνωστό πια 198, που έχει εγκαταστήσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για να δίνει στους ενδιαφερόμενους πληροφορίες σχετικά με το ευρώ.

Οι πολλαπλές ανατιμήσεις και μόνο αποδείχνουν ότι η όλη κυβερνητική και άλλη διαφημιστική προπαγάνδα εξιδανίκευσης του νέου νομίσματος, στηρίζεται στο ψέμα και στην απόκρυψη των πραγματικών δεδομένων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα κερδοσκοπίας αφορούν τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Οι υπεύθυνοι του 198 ανέφεραν στο «Ρ» ορισμένες από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις καταγγελιών που έχουν δεχτεί και οι οποίες αφορούν ανατιμήσεις σε:

  • φούρνους (ακόμη και στο ψωμί)
  • εστιατόρια
  • μαγαζιά πώλησης πρόχειρου φαγητού
  • κινηματογράφους
  • πάρκινγκ (της Αθήνας και Θεσσαλονίκης)
  • Video Club
  • κρεοπωλεία
  • ψητοπωλεία
  • πρατήρια βενζίνης.

Καταγγελία επίσης έγινε και για αύξηση της τιμής μιας τοπικής εφημερίδας της Κρήτης.

Πρωτοπαραβάτες οι τράπεζες

Το άκρον άωτον της αισχοκέρδειας και της εκμετάλλευσης σημειώνεται στις τράπεζες, όπου υποτίθεται πως οι υπολογισμοί των συναλλαγών σε ευρώ έχει ξεκινήσει πριν ένα ολόκληρο χρόνο. Οπως καταγγέλλεται από δεκάδες συναλλασσόμενους με τις τράπεζες, σχεδόν όλες χρεώνουν παράνομα προμήθειες για ανταλλαγές νομισμάτων των άλλων κρατών της ευρωζώνης (γερμανικά μάρκα, γαλλικά φράγκα κλπ.) σε ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών όμως και οι αρμόδιοι του τηλεφωνικού κέντρου, μη έχοντας τρόπο να παρέμβουν στις ρυθμίσεις των τραπεζιτών -ακόμα κι όταν αυτές είναι καταφανώς παράνομες - προτρέπουν τους κατόχους των νομισμάτων αυτών να πηγαίνουν στην Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία δε θα χρεώνει προμήθειες για την απόσυρση των νομισμάτων αυτών μέχρι και τις 31 Μάρτη του 2002, δηλαδή ένα μήνα μετά την οριστική απόσυρση της δραχμής.

Καταγγελίες υπάρχουν και για πολλές τράπεζες, οι οποίες προκειμένου να κάνουν ανταλλαγή δραχμών σε ευρώ απαιτούν πρώτα το άνοιγμα λογαριασμού. Παράπονα επίσης διατυπώνονται για το γεγονός ότι κάποιες τράπεζες δίνουν ένα μέγιστο όριο ανταλλαγής δραχμών σε ευρώ σε όσους δεν είναι πελάτες τους. Σε πολλές περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ανταλλάξει στο γκισέ 500.000 δρχ. το πολύ. Ο λόγος που προβάλλουν οι τραπεζίτες είναι τα μέτρα για την αποτροπή ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος», ο οποίος όμως δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ