Η πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμεζ, και Θανάσης Παφίλης, που υπογράφουν την επιστολή, προς την πρόεδρο της Επιτροπής για το Νόμπελ, Μπέριτ Ρέις Αντερσεν, σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:
«Απευθυνόμαστε σε σας σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων για την ανθρωπότητα και επίσης σε μια εποχή με τη μεγαλύτερη ανάγκη αλληλεγγύης. Η πανδημία COVID-19 είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πόσο σημαντική είναι η διεθνής αλληλεγγύη στην προώθηση μιας δίκαιης ειρήνης και στην ανακούφιση των ανθρώπων που υποφέρουν κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Και με αυτήν την έννοια βλέπουμε ως το πιο ειλικρινές παράδειγμα μιας τέτοιας διεθνούς αλληλεγγύης το έργο που έχει επιτελέσει η Κουβανική Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία "Henry Reeve" από πολύ πριν ανακοινωθεί το ξέσπασμα του κορονοϊού. Αυτό το γεγονός μας οδηγεί να σας παροτρύνουμε να αναγνωρίσετε πόσο γενναία και υποδειγματική είναι η προσπάθεια της ομάδας, δίνοντάς της το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης».
Στη συνέχεια γίνεται αναλυτική παρουσίαση της προσφοράς των γιατρών της Κούβας σε δεκάδες χώρες του κόσμου για περίπου 60 χρόνια, παρά τις δυσκολίες και τις σκληρές κυρώσεις που αντιμετωπίζει.
Σημειώνεται ακόμα ότι «από το 2005 που δημιουργήθηκε η ταξιαρχία που φέρει το όνομα ενός νεαρού ακτιβιστή των ΗΠΑ, που αποφάσισε να ενταχθεί στον Απελευθερωτικό Στρατό της Κούβας σε αλληλεγγύη με τον αγώνα της Κούβας για ανεξαρτησία, 28 ταξιαρχίες στάλθηκαν σε 22 χώρες, περισσότεροι από 7.950 επαγγελματίες έχουν εργαστεί για να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις 16 πλημμυρών, οκτώ τυφώνων, οκτώ σεισμών και τεσσάρων επιδημιών. Στον αγώνα κατά της πανδημίας COVID-19, οι πάντα γενναίοι Κουβανοί γιατροί κατευθύνθηκαν αμέσως σε διάφορες χώρες. Οι ταξιαρχίες ζητήθηκαν από κυβερνήσεις χωρών όπως η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, η Ιταλία, το Σουρινάμ, η Τζαμάικα, η Γρανάδα, η Ανδόρα, ο Αγιος Χριστόφορος και ο Νέβις, η Αϊτή, η Δομίνικα, το Μπελίζ, ο Αγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες, η Αγία Λουκία και η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα».
Και η επιστολή καταλήγει:
«Αυτό το έργο είναι το κλειδί για την οικοδόμηση της ειρήνης εν μέσω βίαιων και διαρθρωτικών συγκρούσεων και για τον καθορισμό προϋποθέσεων για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ανθρώπων σε συνθήκες καταστροφής και ακραίας φτώχειας. Αυτή η βασική δέσμευση για ειρήνη και αλληλεγγύη μετατράπηκε σε συγκεκριμένη, επαληθεύσιμη δράση, και γι' αυτό οι ταξιαρχίες πληρούν και με το παραπάνω τις προϋποθέσεις για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης».
Στη χώρα μας διευρύνεται επίσης η στήριξη στο αίτημα και η Πρωτοβουλία που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, του Αθλητισμού στις 9 Οκτώβρη, θα πραγματοποιήσει μια νέα εκδήλωση στον κινηματογράφο τέχνης «STUDIO», στις 7.30 μ.μ., όπου θα μιλήσει και η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα.