Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Ο Μακρόν καλεί τον Λουκασένκο «να φύγει»

Σε Λιθουανία και Λετονία περιοδεύει ο Γάλλος Πρόεδρος

ΜΙΝΣΚ.--

Συνεχίστηκαν και το περασμένο Σαββατοκύριακο οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, με βασικό αίτημα την παραίτηση του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, και επανάληψη των προεδρικών εκλογών, ενώ έγιναν και δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι παρεμβάσεις από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με ΗΠΑ και ΕΕ να επιδιώκουν αλλαγή πορείας της χώρας, ενώ Ρωσία και Κίνα διαπραγματεύονται με τον Λουκασένκο, τον οποίο έχουν συγχαρεί και για την επανεκλογή του.

Στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Μακέι κατηγόρησε την Κυριακή «χώρες της Δύσης» ότι επιχειρούν να σπείρουν «χάος και αναρχία», για «απόπειρες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα». «Η ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις, οι κυρώσεις και άλλοι περιορισμοί στη Λευκορωσία θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και είναι επιβλαβείς για όλους», πρόσθεσε. ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς αναμένεται να επιβάλουν σύντομα κυρώσεις σε πρόσωπα της Λευκορωσίας που εμπλέκονται στις «νόθες εκλογές» και την καταστολή των διαδηλώσεων.

Νέα παρέμβαση έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επισκέπτεται από χτες έως αύριο Τετάρτη τη Λιθουανία και τη Λετονία, δυο κράτη που πρωτοστατούν στην ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων και άλλων ποινών κατά της Λευκορωσίας. Η γαλλική προεδρία δεν απέκλεισε ο Μακρόν να συναντηθεί στο Βίλνιους με την Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, στέλεχος της αντιπολίτευσης. Η Τιχανόφσκαγια κάλεσε τον Εμ. Μακρόν να είναι «ο μεσολαβητής τον οποίο έχουμε τρομερά ανάγκη».

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο «πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στη «Le Journal du dimanche», εκτιμώντας ότι «αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία είναι μια κρίση εξουσίας, μια αυταρχική εξουσία που δεν μπορεί να αποδεχτεί τη λογική της δημοκρατίας και που προσκολλάται με τη βία».

Αναφερόμενος σε συνομιλία του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στα μέσα Σεπτέμβρη, ο Μακρόν ισχυρίστηκε πως «η Ρωσία πρέπει να διαδραματίσει ρόλο, και μπορεί να είναι θετικός αν ωθήσει τον Λουκασένκο να σεβαστεί την ετυμηγορία της κάλπης και να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους». Ωστόσο, εκτίμησε, πως δεν έχει προσεγγιστεί αυτός ο στόχος.

Η Γαλλία καλεί σε «ειρηνική μετάβαση» στη Λευκορωσία, με τον τερματισμό της καταστολής και με την έναρξη ενός διαλόγου «αποφεύγοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μεγαλύτερης καταστολής ή ακόμη και επέμβασης της Ρωσίας», σημειώνει η γαλλική προεδρία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ