Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ενοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ

Η Τουρκία στηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η Ρωσία διατηρεί στρατιωτικούς δεσμούς με την Αρμενία

Από τις μάχες στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ

Armenian Defense Ministry

Από τις μάχες στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκονται Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, μετά τις εχθροπραξίες που αναζωπυρώθηκαν την Κυριακή στην περιοχή Ναγκόρνο - Καραμπάχ, αυτόνομο θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν με αρμενικό πληθυσμό. Θυμίζουμε ότι και τον Ιούλη είχαν σημειωθεί ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στα σύνορά τους, αν και αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Οπως ισχυρίζεται η αρμενική πλευρά, οι μάχες ξεκίνησαν την Κυριακή το πρωί μετά από πολλαπλές παραβιάσεις της εκεχειρίας από το στρατό του Αζερμπαϊτζάν, κάτι που το τελευταίο αποδίδει στον αρμενικό στρατό. Μέχρι χτες είχαν αναφερθεί δεκάδες νεκροί στρατιώτες και από τις δύο πλευρές, αλλά και άμαχοι, ενώ εκατοντάδες φέρεται να είναι οι τραυματίες.

Η πολυετής σύγκρουση για την περιοχή αντανακλά ευρύτερες ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις στον ανταγωνισμό για ενεργειακούς δρόμους και προέκυψε λίγα χρόνια πριν από την ανατροπή (και επίσημα) του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ. Το Ναγκόρνο - Καραμπάχ ανήκε τότε ως αυτόνομη περιοχή στη ΣΣΔ Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικούνταν κυρίως από Αρμένιους, που ζούσαν ειρηνικά με τους Αζέρους. Το 1988 ανακοίνωσε την αυτονόμησή του. Το διάστημα 1992 - 1994 ξέσπασαν ένοπλες συγκρούσεις με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, ενώ συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας είχαν να σημειωθούν από το 2016. Από τη δεκαετία του '90 διεξάγονται «διαπραγματεύσεις» για την «επίλυση» του ζητήματος στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στις οποίες ηγούνται Ρωσία, Γαλλία και ΗΠΑ.

Ο ηγέτης του Ναγκόρνο - Καραμπάχ, Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν, επιβεβαίωσε ότι ο θύλακας έχασε κάποιες θέσεις του στις συγκρούσεις με το στρατό του Αζερμπαϊτζάν. Στο μεταξύ οι συγκρούσεις είχαν εξαπλωθεί χτες σε όλη τη γραμμή επαφής Ναγκόρνο - Καραμπάχ και Αζερμπαϊτζάν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, κήρυξε γενική επιστράτευση και στρατιωτικό νόμο στη χώρα, καλώντας τον πληθυσμό να είναι «έτοιμος να υπερασπιστεί την ιερή πατρίδα». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε ότι «ο αζέρικος στρατός μάχεται στο έδαφός του, υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητά του, καταφέρνει συντριπτικά πλήγματα στον εχθρό. Η υπόθεσή μας είναι δίκαιη και θα νικήσουμε». Επίσης κήρυξε μερική επιστράτευση εφέδρων.

Μια ένοπλη σύγκρουση ευρείας κλίμακας με την άμεση εμπλοκή του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας θα όξυνε επικίνδυνα τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή του Καυκάσου, περιοχή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, και κυρίως μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Οπως είχε κάνει και τον περασμένο Ιούλη, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας δήλωσε πως η Τουρκία θα στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν «με όλα της τα μέσα» και κάλεσε την Αρμενία «να εγκαταλείψει την εχθρικότητά της». «Θα στηρίξουμε τους αδελφούς μας από το Αζερμπαϊτζάν με όλα μας τα μέσα στη μάχη τους να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητά τους», είπε ο Χουλούσι Ακάρ, συμπληρώνοντας πως «το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στον Καύκασο είναι η εχθρική στάση της Αρμενίας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αζέρο ομόλογό του εκφράζοντας τη στήριξη της Αγκυρας, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας για την κατάσταση στην περιοχή. Πάντως το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τις δύο πλευρές σε «άμεση κατάπαυση πυρός» και «να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης». Το γειτονικό Ιράν δήλωσε έτοιμο να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, ενώ το Πακιστάν τάχθηκε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ, η Τουρκία έχει συμβάλει στην ενίσχυση του οπλοστασίου του Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία πουλάει οπλικά συστήματα και στις δύο πλευρές, ενώ διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αρμενία, με την οποία είναι και σύμμαχοι στον Οργανισμό της Συμφωνίας Συλλογικής Ασφάλειας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορία από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία και παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας από την αρχή του πολέμου, μαχητές από τη Συρία πολεμούν στο πλευρό των Αζέρων στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, πληροφορία την οποία διέψευσε το Αζερμπαϊτζάν.

Καλέσματα για «αποκλιμάκωση», κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις έκαναν η ΕΕ, η Γερμανία, το ΝΑΤΟ και η Γαλλία, ενώ ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως σκοπεύει να συνομιλήσει με τους Προέδρους των δύο χωρών. Μέσα στο «κουβάρι» του ανταγωνισμού, και η κυβέρνηση της ΝΔ διεμήνυσε ότι είναι διαθέσιμη να αναλάβει «διαμεσολαβητικό» ρόλο ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε να «υπάρξει αποκλιμάκωση».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org