Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Ηδη «ζορίζεται» το τάχα «ενισχυμένο και έτοιμο» δημόσιο σύστημα Υγείας

Πάνω από το 60% των κλινών ΜΕΘ για την Covid-19 στην Αττική είναι ήδη κατειλημμένες!

Η απατηλή προπαγάνδα περί «ενισχυμένου και έτοιμου» δημόσιου συστήματος Υγείας καταρρέει με πάταγο μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας, για την οποία έχουν τεράστιες ευθύνες κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία με τα πετσοκομμένα πρωτόκολλα για το άνοιγμα του Τουρισμού, με την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, τις άθλιες συνθήκες στις δομές προσφύγων και μεταναστών κ.ο.κ.

Ετσι, επτά μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι «η σταδιακά μικρή αύξηση» στην εξάπλωση του κορονοϊού ήδη «ζορίζει το σύστημα Υγείας σιγά σιγά», ενώ «σε βάθος χρόνου θα έχουμε μία πολύ μεγαλύτερη πίεση αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό».

Σε πλήρη αντίθεση με τους διαρκείς κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για «διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ», στη χτεσινή ενημέρωση επισημάνθηκε ότι μετά τη διαρκή αύξηση των διασωληνωμένων τις δύο τελευταίες βδομάδες (μέσα σε ένα 24ωρο οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν από 59 σε 67), στην Αττική πάνω από το 60% των κλινών ΜΕΘ για την Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες!

Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης επιβεβαίωσε ότι μόλις 200 κλίνες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες για τις ανάγκες του κορονοϊού, ενώ «στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαμε φτάσει τις 400». Επιβεβαιώνεται δηλαδή και από αυτήν την πλευρά η συνέχιση της πολιτικής των προσωρινών «μπαλωμάτων», των μετακινήσεων κ.ο.κ., μακριά από τις πραγματικές ανάγκες για την προστασία της υγείας του λαού. Ετσι και τώρα, το κυβερνητικό σχέδιο για «να αυξήσουμε τις ΜΕΘ όσο χρειαστεί» σημαίνει - όπως είπε ο υφυπουργός - ότι... «πρέπει κάποια περιστατικά να μεταφερθούν», αντίστοιχα «μπαλώματα» δηλαδή σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων, εξίσου σοβαρών περιστατικών και ασθενειών.

Προαναγγέλλοντας εξάλλου το ίδιο αντιλαϊκό έργο, της μετατροπής ολόκληρου του ΕΣΥ σε «σύστημα της μίας νόσου», με τραγικές συνέπειες στη διάγνωση και τη θεραπεία άλλων σοβαρών νόσων, ο Β. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι «αν χρειαστεί», η κυβέρνηση θα αναστείλει και πάλι χειρουργεία, θα διακόψει τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία κ.ο.κ.

Περιοριστικά μέτρα στην Αττική - «Ανέγγιχτη» η άθλια κατάσταση σε ΜΜΜ, χώρους δουλειάς, σχολεία

Στο μεταξύ, μετά τη νέα έξαρση της πανδημίας ειδικότερα στην Αττική, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες μια σειρά από περιοριστικά μέτρα, την ίδια ώρα που αρνείται να πάρει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο «κοστίζει» στο κεφάλαιο και στο κράτος του.

Κατά τη χτεσινή κυβερνητική ενημέρωση αναφέρθηκε ότι «τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αποτελούν μακροπρόθεσμα εκκολαπτήρια της επιδημίας», ωστόσο δεν ειπώθηκε κουβέντα για το έδαφος πάνω στο οποίο διαμορφώνεται αυτή η πραγματικότητα.

Ετσι, ενώ επαναλήφθηκαν οι συστάσεις στο λαό να ζει σε... «κοινωνικές φούσκες» περιορισμένων συναναστροφών, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο για ουσιαστική ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών και την πύκνωση των δρομολογίων, αντί να διασφαλίσει την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς του λεκανοπεδίου... υμνεί την «επιχειρηματική ευθύνη» και την «αυτορύθμιση των επιχειρήσεων» (!), όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί το συνωστισμό στα σχολεία της Αττικής, όπου το 85% των μαθητών κάνουν μάθημα σε τμήματα με περισσότερα από 17 άτομα το καθένα.

Με όλα τα παραπάνω ανέγγιχτα, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την Αττική (με ισχύ από 16 έως 30 Σεπτέμβρη) είναι τα εξής: Για τις συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, παρακολούθηση μόνο από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος. Αναστέλλεται η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική για 14 μέρες. Οριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε θερινούς και χειμερινούς κινηματογράφους. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες - διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους. Λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων. Οριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα στην Εστίαση. Παραμένει σε ισχύ ο κανόνας των 50 ατόμων στις συναθροίσεις και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10 π.μ., με εξαίρεση σούπερ μάρκετ, φούρνους, καταστήματα τροφίμων κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ