Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία της Αττικής χωρίς καμία ενίσχυση

Με τη νέα αναζωπύρωση της πανδημίας, ιδιαίτερα στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτυλίσσεται ένα ακόμη προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού, με ευθύνη της κυβέρνησης και της πολιτικής όλων των προκατόχων της.

Τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», καθώς ενώ ήταν ουσιαστικά βέβαιος ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της νόσου, ενώ μετά από ένα χρόνο πανδημίας η κατάσταση με την αντιμετώπιση για όλες τις υπόλοιπες ασθένειες έχει επιδεινωθεί, δεν προσλήφθηκαν οι 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές που έλειπαν πριν από την πανδημία, δεν άνοιξε ούτε ένα από τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ακόμα και τώρα δεν επιτάσσεται ο ιδιωτικός τομέας Υγείας.

Αντίθετα, για άλλη μια φορά, τμήματα και κλινικές κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αλλάζουν ταμπέλα και άρον άρον μετατρέπονται σε Covid-19, χωρίς να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, το προσωπικό τους μετακινείται χωρίς την αναγκαία εκπαίδευση, χιλιάδες ασθενείς αποκλείονται από το σύστημα Υγείας επιβαρύνοντας τη νόσο τους.

Σήμερα, τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

Οι νέες εισαγωγές μόνο για την COVID παρουσιάζουν αύξηση πάνω από 10% καθημερινά. Μόνο χτες, από τις 304 εισαγωγές στην επικράτεια, οι 168 έγιναν στην Αττική, η οποία έχει το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο. Οι ΜΕΘ Covid-19 στην Αττική έχουν πληρότητα 90% και μόνο 27 κρεβάτια ήταν χτες διαθέσιμα (από τα 262 χτες ήταν κατειλημμένα τα 235), παρά τις «μετατροπές». Οι γενικές ΜΕΘ είναι ήδη φρακαρισμένες, το αίσχος των ράντζων επιδεινώνεται στα Επείγοντα, σε Ογκολογικές, Ψυχιατρικές, Νεφρολογικές κ.α. κλινικές, ενώ η «συνεισφορά» του ιδιωτικού τομέα για κάθε κρεβάτι κοστίζει τα διπλάσια σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Χαρακτηριστικά, στο Νοσοκομείο «Αττικόν», την τελευταία εφημερία (21/2) οι εισαγωγές Covid έφτασαν τις 52 (από 45 την αμέσως προηγούμενη). Η Ορθοπεδική (35 κρεβάτια) και η Νευροχειρουργική (35 κρεβάτια) μετατράπηκαν εδώ κι ένα χρόνο σε Covid και χτες ήταν γεμάτες. Πριν από δύο εφημερίες με την ίδια διαδικασία μετατράπηκε και η Χειρουργική (30 - 35 κρεβάτια), χτες άδειασε και η Αγγειοχειρουργική για να χρησιμοποιηθεί ως Covid, ενώ τα παθολογικά περιστατικά στοιβάζονται στην ΩΡΛ και τη Δερματολογική (με 35 κρεβάτια και κάμποσα ράντζα). Ολες οι κλινικές (Πνευμονολογική, Νευρολογική, Παθολογικές) έχουν πληρότητα 100% κι έχουν προστεθεί πάνω από δέκα ράντζα σε καθεμιά απ' αυτές από τις προηγούμενες εφημερίες αλλά και από τις συμπτύξεις κλινικών που έχουν μετατραπεί σε Covid. Στη γενική ΜΕΘ τα 6 από τα 8 κρεβάτια είναι γεμάτα, ενώ χτες στις ΜΕΘ Covid ήταν κενό μόνο ένα κρεβάτι (από τα 33 κρεβάτια). Και σήμερα το «Αττικόν» εφημερεύει...

Στον «Ευαγγελισμό», σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις μετατροπές των Παθολογικών κλινικών σε Covid προωθείται και η μετατροπή της γενικής ΜΕΘ.

Με έγγραφο της 2ης ΥΠΕ προς το Νοσοκομείο Νίκαιας, μετατράπηκε σε Covid η Β΄ Παθολογική Κλινική και «για την αποκατάσταση των απωλειών σε κλίνες νοσηλείας που θα προκύψουν για τις Παθολογικές κλινικές που θα εφημερεύουν (Α΄ και Γ΄)» θα «παραχωρηθούν» 28 κλίνες του Χειρουργικού Τομέα, καθώς έχει καταργηθεί το 80% των χειρουργείων, όπως και σε όλο το Λεκανοπέδιο. Ενώ καρδιολόγοι, νευρολόγοι και άλλες ειδικότητες μεταφέρονται κι αυτοί εν μια νυκτί σε τμήματα Covid.

Η κυβέρνηση εδώ κι ένα χρόνο μετατρέπει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε μονοθεματικό, αφήνοντας εκτεθειμένο το λαό απέναντι σε όλες τις νόσους. Από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα οι υγειονομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας στον πληθυσμό, για συσσωρευμένα περιστατικά που μετά θα είναι δύσκολο να διαχειριστούν.

...και η κυβέρνηση αντί για ουσιαστικά μέτρα κάνει επικλήσεις στην «υπομονή»!

Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση, με επικλήσεις στην... «υπομονή» του λαού, «μήπως και καταφέρουμε και ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση, πορεύεται η κυβέρνηση και στη νέα επικίνδυνη έξαρση της πανδημίας, καθώς τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού δεν χωράνε στη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του.

Οπως παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ήδη το 90% των ΜΕΘ Covid στην Αττική είναι κατειλημμένες, κι αυτό παρά τη νέα μετατροπή των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου σε μονάδες «μίας νόσου», τη μετατροπή κρεβατιών από ΜΕΘ για άλλες σοβαρές νόσους, τις συμπτύξεις κλινικών κ.ο.κ., ενώ η ημερήσιες νοσηλείες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Καθώς όμως η κυβέρνηση δεν προχωρά ούτε τώρα σε πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ο υπουργός παρέπεμψε την αποσυμπίεση του ΕΣΥ στην ...«υπομονή», στον εμβολιασμό, που όμως προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς (μετά από 2 μήνες έχουν γίνει μόλις 522.000 εμβολιασμοί με την 1η δόση και 272.000 με τη 2η), και ...στην «τήρηση των μέτρων».

Η υποκρισία κορυφώθηκε με νέους ύμνους στους υγειονομικούς, τους οποίους η κυβέρνηση αφήνει να «πολεμάνε» εδώ και έναν χρόνο χωρίς όπλα και εφεδρείες.

Προκλητική ήταν και η απάντηση του Β. Κικίλια σε ερώτηση γιατί τα κρούσματα στην Αττική αυξάνονται παρά το σκληρό lockdown. Την ίδια ώρα που με τα «πρωτόκολλα» της κυβέρνησης και της εργοδοσίας οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, γεγονός που επιβεβαιώνεται πλέον και από εκπροσώπους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, την ώρα που τα ΜΜΜ εξακολουθούν να αποτελούν υγειονομικές βόμβες, την ώρα που καθημερινά αποκαλύπτονται νέες μαζικές συρροές κρουσμάτων σε αθωράκιστα γηροκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κλειστές δομές, δημόσια νοσοκομεία κ.ο.κ., ο υπουργός επιχείρησε να φορτώσει τη νέα αναζωπύρωση της πανδημίας... στην κακοκαιρία και στις πορείες, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού, που με όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας διαδηλώνει στο δρόμο για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org