Η Ερώτηση είχε κατατεθεί από τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη, στις αρχές του έτους, με αφορμή την επίθεση εργοδότη με καραμπίνα σε τρεις Ινδούς μετανάστες εργάτες γης στον Μαραθώνα, που ζητούσαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Με αφορμή το πρόσφατο τότε περιστατικό, ο ευρωβουλευτής υπενθύμιζε ανάλογες περιπτώσεις όπως η δολοφονική επίθεση σε μετανάστες εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα από μεγαλοαγρότες καλλιεργητές φράουλας και τους μπράβους τους το 2008, αλλά και οι άθλιες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης των μεταναστών που δουλεύουν στα ντοματοχώραφα του γκέτο της Φότζια στην Ιταλία, που βρέθηκαν στο επίκεντρο κινητοποιήσεων το 2018 μετά το θάνατο δύο εργατών γης από φωτιά.
Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος καλούσε την Επιτροπή να τοποθετηθεί σχετικά με το καθεστώς ομηρίας στο οποίο θέτουν η κατασταλτική πολιτική και οι αντεργατικοί νόμοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αναγκάζοντάς τους να ζουν και να δουλεύουν χωρίς χαρτιά και δικαιώματα, και την ανάγκη να αποκτήσουν άδεια παραμονής και πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.
Στο μεταξύ, τις προηγούμενες μέρες καταγράφηκαν δύο ακόμα επιθέσεις σε βάρος μεταναστών στον Αυλώνα, από άγνωστους δράστες που πυροβόλησαν εναντίον Πακιστανού, και σε χωριό της Θήβας, από εργοδότη σε βάρος Ινδού εργάτη γης που ζήτησε να του καταβληθούν δεδουλευμένα, επιβεβαιώνοντας τη σοβαρότητα των προβλημάτων.
Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει προκλητικά «προτεραιότητα» την καταπολέμηση της εργασιακής εκμετάλλευσης των αλλοδαπών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα. Ο ισχυρισμός αυτός, όμως, όπως σχολιάζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε δελτίο Τύπου, «διαψεύδεται από την καθημερινότητα που βρίθει από παραδείγματα απάνθρωπων συνθηκών εργασίας μεταναστών εργατών σε εργοστάσια, χωράφια, σφαγεία κ.ά. όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την ΕΕ». Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεών της παρέμειναν προσαρμοσμένες στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας και στην περίοδο της πανδημίας: «Ετσι λοιπόν επιτρεπόταν ενώ "έβραζε" το πρώτο κύμα του COVID-19, να ταξιδεύουν οι μετανάστες εργάτες για δουλειά με εξευτελιστικά μεροκάματα για πολύ βαριές εργασίες, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς καμία προστασία της υγείας τους. Αθλιες συνθήκες που συνεχίζουν να ισχύουν άλλωστε και σήμερα όπως άλλωστε και στα "κέντρα υποδοχής"», σημειώνει.
Οσον αφορά την «ισότιμη αντιμετώπιση» των εργατών τρίτων χωρών σε σχέση με τους «ημεδαπούς εργαζόμενους», που προβλέπουν οι Οδηγίες για τη «νόμιμη μετανάστευση», αυτή σημαίνει «εξίσωση όλων προς τα κάτω στη βάση της σκληρής εκμετάλλευσης και στο πλαίσιο της πολυδιαφημισμένης "κινητικότητας" της ΕΕ».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται προκλητικά στους άγρια εκμεταλλευόμενους εργαζόμενους ως «αντικανονικούς» μετανάστες και τους ...αναγνωρίζει το δικαίωμα να υποβάλουν καταγγελία κατά των εργοδοτών τους και να λάβουν «άδεια διαμονής για τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών», μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες και να απελαθούν. «Κάνει πως δεν γνωρίζει την εργοδοτική τρομοκρατία που ΕΕ και κυβερνήσεις διαχρονικά πριμοδοτούν στερώντας από τους μετανάστες και πρόσφυγες που εργάζονται, συχνά ακόμα και τα δεδουλευμένα τους», αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και προσθέτει πως με τα παραπάνω «κλείνει το μάτι σε σειρά μέτρων καταστολής κι απέλασης που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, τόσο πριν του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, έχουν ήδη προωθήσει».
Αντίστοιχα, αποκαλύπτει τη σημασία της πρόβλεψης της ΕΕ «να χορηγείται άδεια διαμονής σε πρόσφυγες και δικαιούχους επικουρικής προστασίας». Στην πράξη, «με βάση το νομικό αντιδραστικό οπλοστάσιό της, που υλοποιεί και η κυβέρνηση της ΝΔ», πρόσφυγες «διώχνονται από τις δομές φιλοξενίας», τους αφαιρείται «το ελάχιστο επίδομα έως 200 ευρώ», με αποτέλεσμα να καταλήγουν κυριολεκτικά στο δρόμο, χωρίς να έχουν περάσει από κανένα δημόσιο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης, χωρίς να έχουν μάθει τη γλώσσα, με ελάχιστες πιθανότητες να βρουν δουλειά. «Ανθρωποι που έχουν περάσει από τον πόλεμο, τους διακινητές και τις φυλακές της ΕΕ για την "ταυτοποίηση" και την απονομή του ασύλου, πολλές έγκυες, λεχώνες, βρέφη, μένουν σε πλατείες και έρχονται αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή, τις φασιστικές - ρατσιστικές συμμορίες, τα κάθε είδους κυκλώματα», αναφέρει.
«Την πραγματική απάντηση απέναντι σε αυτήν τη δίχως τέλος βαρβαρότητα μπορούν και πρέπει να τη δώσουν Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι, οργανωμένοι στα συνδικάτα τους παλεύοντας για να μην πληρώσουν αυτοί μια ακόμα κρίση των καπιταλιστών», καταλήγει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και τονίζει την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη «ενάντια στον καπιταλισμό, το εκμεταλλευτικό σύστημα που προκαλεί φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».
Διεκδικεί: Αμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας, στήριξης των προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία. Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δυνατότητα μεταφοράς των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων στις χώρες καταγωγής τους. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.