Σάββατο 8 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φοροληστεία στο λαό, φοροαπαλλαγές και προνόμια στο κεφάλαιο

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες, το σχέδιο της Επιτροπής προβλέπει τη συνέχιση και ένταση της φοροληστείας για το λαό, που θα συνεχίσει να σηκώνει πάνω από το 95% των φορολογικών βαρών, ανάμεσα στα άλλα και με την παραπέρα «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης, ώστε επιχειρηματικοί όμιλοι και «εξωστρεφείς» επιχειρήσεις να απολαύσουν και νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές κάθε είδους.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «με δεδομένο το ύψος του δημόσιου χρέους και της ανάγκης περαιτέρω κάλυψης άλλων δαπανών από τη Γενική Κυβέρνηση (όπως αυξημένες δαπάνες Υγείας), το περιθώριο μείωσης των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά την επόμενη πενταετία είναι υπαρκτό αλλά σχετικά μικρό. Αντίθετα, υπάρχει σημαντικό περιθώριο και ανάγκη για αλλαγή της δομής των φόρων, ώστε να μειωθούν οι στρεβλώσεις και τα αντικίνητρα στην εξωστρεφή επιχειρηματικότητα», φορτώνοντας δηλαδή και νέα βάρη στο λαό. Βασικοί στόχοι της φορολογικής πολιτικής τίθενται «η μείωση του βάρους που επιβάλλουν συνδυαστικά το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα στην εργασία» και «η υποστήριξη των παραγωγικών επενδύσεων και των επιχειρήσεων κατά τη μεγέθυνσή τους».

Στο πλαίσιο αυτό, ανάμεσα στα άλλα, τα μέτρα που προτείνονται αφορούν:

-- Την παραπέρα αύξηση του λεγόμενου «συντελεστή απόσβεσης» για νέες επενδύσεις, που οδηγεί σε ταχύτερες και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ουσιαστικά, το κράτος μέσω των υπεραποσβέσεων έρχεται να επιδοτήσει τις επενδύσεις, χώρια βέβαια τα άμεσα χρηματοδοτικά πακέτα που προβλέπονται στους «αναπτυξιακούς» νόμους.

-- Στην ίδια κατεύθυνση προβλέπονται ακόμη η «άρση αντικινήτρων για τη μεγέθυνση εταιρειών εντός της χώρας», όπως και το «σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις» με δεκαετή «ρήτρα μη επιδείνωσης του φορολογικού πλαισίου για νέες επενδύσεις», η «μείωση της φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων για τη βιομηχανία», η επιβολή «πράσινων» φόρων που θα φορτωθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις πλάτες του λαού.

-- Φορολογικά «κίνητρα» προβλέπονται και για την «αύξηση της μακροχρόνιας αποταμίευσης στην κατεύθυνση ανάπτυξης της εσωτερικής κεφαλαιαγοράς», καταπώς έχει προτείνει σε σχετικά πρόσφατη έκθεση το ΙΟΒΕ, σαν να μη φτάνει το τζογάρισμα των συντάξεων.

-- Προβλέπονται ακόμη «εξορθολογισμός, συγχώνευση και απλούστευση όλων των φόρων για την ακίνητη περιουσία και σταδιακή μεταφορά πόρων σε τοπικό επίπεδο, σε αναλογία με αρμοδιότητες», ανάμεσα στα άλλα και του ΕΝΦΙΑ που τάχα θα καταργούσε η κυβέρνηση, με παραπέρα μείωση φόρων για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Διοίκησης ως άλλου ενός μηχανισμού φορομπηξίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ