Σάββατο 8 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ
Συστήματα Υγείας στις καπιταλιστικές χώρες που στέλνουν ασθενείς στο θάνατο

Εμειναν πίσω θεραπείες καρκινοπαθών και χρονίως πασχόντων εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές

Το φαινόμενο της μη ουσιαστικής περίθαλψης ασθενών με σοβαρά χρόνια προβλήματα παρατηρείται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, επειδή τα δημόσια συστήματα Υγείας έχουν προσανατολιστεί κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Με δεδομένες τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και μέσα, απόρροια των περικοπών που εφάρμοσαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, και ταυτόχρονα τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί, οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους.

Το φαινόμενο αυτό το βλέπουμε και στη χώρα μας, στο «θωρακισμένο» όπως ...κοκορεύεται η κυβέρνηση «σύστημα Υγείας».

Μια νέα μελέτη Αμερικανών που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Jama Network Open» δείχνει ότι για έξι τύπους καρκίνου (μαστού, πνεύμονα, οισοφάγου, γαστρικός και παχέος εντέρου) οι διαγνώσεις ήταν μειωμένες κατά 46% τον Μάρτη και τον Απρίλη. Η μείωση ξεκίνησε από την πρώτη βδομάδα του Μάρτη, όταν ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα καραντίνας και σταθεροποιήθηκε γύρω στα τέλη του μήνα αυτού.

«Μολονότι οι άνθρωποι υιοθέτησαν την κοινωνική αποστασιοποίηση, ο καρκίνος δεν κάνει διακοπές», προειδοποιούν οι συγγραφείς της μελέτης, του εργαστηρίου αναλύσεων «Quest Diagnostics». Επισημαίνουν επίσης ότι η καθυστέρηση αυτή σημαίνει ότι ο καρκίνος θα διαγνωστεί αναμφίβολα όταν θα είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο. Παραπέμπουν επίσης σε μια εκτίμηση ερευνητών του University College του Λονδίνου (η μελέτη τους δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό), οι οποίοι υπολογίζουν ότι λόγω της πανδημίας θα αυξηθούν κατά 33.890 οι θάνατοι από καρκίνο στις ΗΠΑ.

Επίσης, ο αριθμός των ανθρώπων που πήγαν στα επείγοντα αφού υπέστησαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια ή ακόμη και για απλή σκωληκοειδίτιδα μειώθηκε, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μειώθηκαν απότομα επίσης σε όλο τον κόσμο οι εμβολιασμοί των μικρών παιδιών. Οι διεθνείς οργανισμοί ανησυχούν επίσης για την αύξηση των κρουσμάτων HIV, ελονοσίας και φυματίωσης, δεδομένου ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις και η πρόσβαση σε κέντρα νοσηλείας έχουν διαταραχθεί.

Και σε άλλες χώρες, όπως στην Ολλανδία και τη Βρετανία, παρατηρήθηκε ότι μειώθηκαν οι διαγνώσεις καρκίνου, κάτι που ενδεχομένως να συνιστά μια βραδυφλεγή βόμβα για τη δημόσια υγεία.

Στη Γερμανία επίσης η μετατροπή πολλών χιλιάδων νοσοκομειακών κλινών και κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενών με Covid-19 οδήγησε στην ακύρωση ή αναβολή χειρουργείων, θεραπειών κ.ά. σε ασθενείς με άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος.

Οργανισμοί όπως η Γερμανική Βοήθεια για τον Καρκίνο, η Γερμανική Εταιρεία Καρκίνου και το Γερμανικό Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο δηλώνουν ότι λαμβάνουν «αρκετές εκατοντάδες αιτήματα και καταγγελίες ανά μέρα» από καρκινοπαθείς ότι διαγνωστικές πράξεις ή θεραπείες προσαρμόστηκαν ή αναβλήθηκαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και χειρουργεία ακυρώθηκαν ή μετατέθηκαν στο απώτερο μέλλον. Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία των οργανισμών αυτών, στη Γερμανία, κατά μέσο όρο 1.400 άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε μέρα και «παρά τις τρέχουσες προκλήσεις της πανδημίας Covid-19, η φροντίδα αυτών των ανθρώπων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμεληθεί».

Ακόμα εξαιτίας των ελλείψεων σε υγειονομικούς, υπάρχουν αλλαγές στο προσωπικό, γι' αυτό οι γιατροί που είναι υπεύθυνοι για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο συχνά δεν είναι διαθέσιμοι αυτήν την περίοδο, καθώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το φαινόμενο αυτό της μη ουσιαστικής περίθαλψης ασθενών με σοβαρά χρόνια προβλήματα παρατηρείται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, και στη χώρα μας, γιατί τα δημόσια συστήματα Υγείας έχουν προσανατολιστεί κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Με δεδομένες τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και μέσα, απόρροια των περικοπών που εφάρμοσαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές, και ταυτόχρονα τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί, οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός απάνθρωπου συστήματος, όπου η Υγεία μπαίνει στο ζύγι «κόστους - οφέλους» και από κοινωνικό αγαθό που πρέπει να είναι, μετατρέπεται σε ακριβό εμπόρευμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήρωσαν ακριβά τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μίας νόσου(2021-06-25 00:00:00.0)
Κορονοϊός και καρκίνος στον καπιταλισμό(2020-04-18 00:00:00.0)
Συναντήσεις με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και τον Σύλλογο Συζύγων Θανόντων (ΑΞ.Ι.Α.)(2018-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ