Σάββατο 8 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολομέτωπη επίθεση σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα

«Προμετωπίδα» του σχεδίου της Επιτροπής αποτελούν τα νέα αντεργατικά μέτρα με αιχμή την κατεδάφιση όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, με την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης και του αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που μετατρέπει την επικουρική σύνταξη σε «ατομικό επενδυτικό προϊόν».

Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η έκθεση, «ο βέλτιστος τρόπος συμπλήρωσης του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα είναι ο μετασχηματισμός της επικουρικής σύνταξης (σήμερα νοητής κεφαλαιοποίησης) σε νέα επικουρική που θα λειτουργεί πλήρως κεφαλαιοποιητικά. Δεδομένης της καθυστέρησης της ανάπτυξης του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα στη χώρα, η μεταρρύθμιση της επικουρικής πρέπει να προχωρήσει τάχιστα και με ευρύ πεδίο εφαρμογής (ενδεικτικά, για όλους τους νέους εργαζόμενους και εθελοντικά για όσους παλαιότερους ασφαλισμένους το επιλέξουν)».

Πρόκειται για το σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, που από κοινωνικό δικαίωμα μετατρέπεται σε «επένδυση», ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να καταβάλλουν τις εισφορές τους σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που θα τις μετατρέπει σε αντικείμενο τζόγου στις χρηματιστηριακές αγορές, και ανάλογα με την «απόδοση» της επένδυσης θα διαμορφώνεται και το ποσό που θα πιστώνεται στο τέλος στον περιβόητο «ατομικό κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου.

Δηλαδή, αν η «επένδυση» δεν πάει καλά μπορεί και να χαθούν εντελώς τα χρήματα των εισφορών, όπως έχει ήδη συμβεί πολλές φορές, σε μια σειρά από χώρες, αλλά και όπως έγινε στην Ελλάδα με το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστήριο.

Για τους κεφαλαιοκράτες, το κεφαλαιοποιητικό σύστημα είναι ο τρόπος να βάλουν στο χέρι τα τεράστια αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που δημιουργούνται από τις εισφορές των εργαζομένων, ως πάμφθηνη πηγή χρηματοδότησης των καπιταλιστικών επενδύσεων, που σύμφωνα με την Επιτροπή υπολογίζεται πως θα «δημιουργεί νέα αποθεματικά προς επένδυση ύψους έως και 99 δισ. ευρώ σε 40 χρόνια».

Ενα ακόμα μέτρο της Επιτροπής για την ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος είναι η μετατροπή μέρους των ασφαλιστικών εισφορών «για κύρια και επικουρική σύνταξη στον δημόσιο διανεμητικό πυλώνα» σε «εισφορές κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα». Ηδη η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ανακοινώσει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη κατά 25%.

Η επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ, που επιταχύνει κατευθύνσεις της ΕΕ, για να απαλλάξει ακόμα περισσότερο την εργοδοσία και το κράτος από το «κόστος» των συντάξεων, για να απαλλαγούν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία, για να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη τσακισμένη εργατική δύναμη, ξεδιπλώνεται πάνω στο έδαφος όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών ανατροπών.

Από αυτήν την άποψη είναι υποκριτική και προκλητική για το λαό η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που με αφορμή την «έκθεση Πισσαρίδη» ανακάλυψε ξαφνικά το σχέδιο για «μοντέλο Πινοσέτ» στις συνάξεις, με το σύστημα των «τριών πυλώνων», που και ο ίδιος υπηρέτησε, αναπαράγοντας ως κυβέρνηση τα αντιδραστικά ιδεολογήματα περί «βιωσιμότητας» του Ασφαλιστικού, εμφανίζοντας τις σκληρές περικοπές ως «αποκατάσταση των αδικιών του συστήματος».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το «σχέδιο Πισσαρίδη» θέλει να μετατρέψει το κομμάτι των επικουρικών συντάξεων σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ) που δημιούργησε, δεν έκανε καμιά αναδιανομή και απαγορεύθηκε οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση. Επιπλέον, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε και απέναντι στους δανειστές, έθεσε το ΕΤΕΑΕΠ και όλες τις επικουρικές συντάξεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη των διαρκών περικοπών. Ακόμη, ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ότι το ΕΤΕΑΕΠ εφαρμόζει μια σημαντική αρχή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, δηλαδή ότι είναι ένα ταμείο «καθορισμένων εισφορών» αλλά όχι καθορισμένων παροχών. Οτι λειτουργεί με την αρχή της «νοητής κεφαλαιοποίησης», την οποία σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να την πάει ένα βήμα παραπέρα εφαρμόζοντας καθαρή κεφαλαιοποιητική λειτουργία.

Και νέα «όπλα» στην αντεργατική φαρέτρα

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει μια σειρά από μέτρα που ενισχύουν και εμπλουτίζουν το ήδη βαρύ αντεργατικό οπλοστάσιο:

  • «Εξορθολογισμός των υποχρεώσεων υποβολής στοιχείων από τις επιχειρήσεις. Οι ισχύοντες κανονισμοί (...) έχουν οδηγήσει σε μια σειρά γραφειοκρατικών υποχρεώσεων εκ μέρους των εργοδοτών έναντι του κράτους. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι όμως ορισμένες φορές αδύνατον να εκπληρωθούν (π.χ. ενημέρωση εκ των προτέρων για υπερωριακή απασχόληση για την κάλυψη έκτακτων αναγκών). Τέτοιες υποχρεώσεις πρέπει να απλοποιηθούν και να εξορθολογιστούν»! Σιγοντάρουν δηλαδή παραπέρα το εργοδοτικό ξεσάλωμα προτείνοντας οι εργοδότες να μπορούν να αναγκάζουν τους εργαζόμενους σε αδήλωτες υπερωρίες που υποτίθεται θα δηλώνουν εκ των υστέρων!
  • «Εξορθολογισμός της χρήσης και του κόστους των υπερωριών. Η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα». Προτείνουν νέα μείωση του κόστους των υπερωριών.
  • «Μείωση της φορολογικής σφήνας». Προτείνουν μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» ώστε να αυγαταίνουν τα κέρδη της εργοδοσίας.
  • «Προσαρμογή εργατικού δυναμικού. Περιορισμοί στη δυνατότητα μιας επιχείρησης να μεταβάλλει τον αριθμό των απασχολούμενων αποθαρρύνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εμποδίζουν την ανακατανομή του εργατικού δυναμικού προς επιτυχημένους και αναπτυσσόμενους τομείς και επιχειρήσεις»! Προτείνουν οι εργοδότες να αυξομειώνουν το προσωπικό όπως ορίζει η ανάγκη για κέρδη, δηλαδή να απολύουν όσους εργαζόμενους θέλουν, όταν θέλουν!
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους μετατρέπεται η επικουρική σύνταξη(2021-06-24 00:00:00.0)
Το τζογάρισμα των επικουρικών συντάξεων ο επόμενος «σταθμός» του αντιλαϊκού έργου(2021-06-23 00:00:00.0)
Στην γκιλοτίνα του τζόγου οι εισφορές και τα αποθεματικά εκατομμυρίων ασφαλισμένων(2021-02-12 00:00:00.0)
Νέος γύρος αντιασφαλιστικής επίθεσης με την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων(2020-09-26 00:00:00.0)
Κομμάτι - κομμάτι επαναφέρουν τις προτάσεις Γιαννίτση(2001-11-28 00:00:00.0)
Αυτό είναι το τριφασικό!(2000-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ