Πέμπτη 23 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»
Απεργιακή απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας

Από τη συγκέντρωση έξω από την έδρα του ομίλου στην Αθήνα
Από τη συγκέντρωση έξω από την έδρα του ομίλου στην Αθήνα
Σε απεργία στον όμιλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» και συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προχώρησαν χτες σωματεία και εργαζόμενοι, ενάντια στη νέα επίθεση που εξαπολύει η εργοδοσία με μειώσεις μισθών και απολύσεις.

Την απεργία προκήρυξε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ενώ αποφάσισε και στάση εργασίας τις τρεις πρώτες ώρες του ωραρίου για τον υπόλοιπο κλάδο.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προκήρυξε 24ωρη απεργία για τους οικοδόμους σε όλα τα εργοτάξια της επιχείρησης «ΑΚΤΩΡ», εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων του ομίλου και συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις του για την υπογραφή ΣΣΕ, την κατοχύρωση 5ήμερου - 7ωρου, τον τερματισμό των καθυστερήσεων στην καταβολή των δεδουλευμένων.

Απεργιακές αποφάσεις για τους εργαζόμενους των κλάδων τους που δουλεύουν στον όμιλο είχαν πάρει επίσης η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα, η απεργία είχε μεγάλη συμμετοχή στα εργοτάξια του ομίλου, τα οποία νέκρωσαν, καθώς και στα γραφεία της έδρας του ομίλου στην Κηφισιά, ενώ η συγκέντρωση που έγινε έξω από αυτά ήταν ιδιαίτερα μαζική. «Πάρτε πίσω το τελεσίγραφο. Καμία απόλυση - Καμία μείωση μισθού», απαίτησε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών με το σύνθημα στο πανό του.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία προχωρά σε νέο γύρο επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους των θυγατρικών «ΑΚΤΩΡ», «ΤΟΜΗ» και «ΑΚΤΩΡ FM». Συγκεκριμένα, οι 1.600 εργαζόμενοι που εξακολουθούν να δουλεύουν στις θυγατρικές, μετά τις 700 απολύσεις που έχουν γίνει την τελευταία διετία στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης», τώρα καλούνται να αποδεχτούν μειώσεις μισθών (από 4% έως 15% επί του μεικτού και 6% έως 20% επί του καθαρού), πρόγραμμα «εθελούσιας» αποχώρησης (για ηλικίες από 40 έως 55 ετών) και «Sabbatical» (για τους άνω των 55). Το τελεσίγραφο της εταιρείας κάνει λόγο για αποδοχή των μειώσεων έως τις 10/8 και απειλεί με απολύσεις όσους δεν αποδεχτούν τη μείωση μισθού μετά τις 31/8.

Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε νέες πρωτοβουλίες, καθώς οι εκπρόσωποι της διοίκησης στη συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία των σωματείων επέμειναν στην υλοποίηση του αντεργατικού τους πογκρόμ, επικαλούμενοι τη μείωση του «λειτουργικού κόστους» προκειμένου να «διασωθεί» ο όμιλος.

«Στόχος του "ΕΛΛΑΚΤΩΡ" είναι η διασφάλιση μεγαλύτερων κερδών για τους μετόχους και τις τράπεζες που τον δανείζουν», τονίζει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Οπως εξηγεί, απολύσεις και «εθελούσιες αποχωρήσεις» ισοδυναμούν με επένδυση για τους εργοδότες, καθώς «μαζί με τις μειώσεις μισθών και αφαίρεση ασφαλιστικών και υπόλοιπων εργασιακών δικαιωμάτων συμπιέζουν ακόμα περισσότερο το "κόστος εργασίας", φέρνουν τον όμιλο σε πλεονεκτική "προοπτική" ώστε να σπάσει τα ρεκόρ κερδοφορίας την επόμενη μέρα της έναρξης των νέων μεγάλων έργων στις Κατασκευές». Την ίδια στιγμή, όπως υπενθυμίζει, ο όμιλος «διατηρεί και επεκτείνει κερδοφόρες δραστηριότητες στους υπόλοιπους, εκτός Κατασκευών, τομείς: Παραχωρήσεις Αυτοκινητοδρόμων, Ενέργεια, Απορρίμματα, Διαχείριση Ακινήτων». Ετσι, «ενώ απομυζεί περίσσεια κρατικού χρήματος, "επιστρέφει" στην κοινωνία περίσσεια εκμετάλλευση, απολύσεις και μειώσεις εργατικών δικαιωμάτων».

Σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Στη Θεσσαλονίκη, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας πραγματοποίησε το πρωί στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας συγκέντρωση στα γραφεία της βασικής γραμμής του Μετρό στο κέντρο της πόλης, με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μίλησαν στους εργαζόμενους ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Τσιτίνης, όπως και ο γραμματέας, Ζώης Μπρέστας, οι οποίοι χαιρέτισαν το σημαντικό αυτό βήμα για την οργάνωση των εργαζομένων, καλώντας τους παράλληλα να οργανωθούν μαζικά στο σωματείο τους, ώστε να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο αντεργατικό τελεσίγραφο του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», αλλά και για να διεκδικήσουν την αναπλήρωση των απωλειών στα εισοδήματά τους και την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Ακόμα τόνισαν την ανάγκη συντονισμού της πάλης τους με το επιχειρησιακό σωματείο του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και με το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Παρέμβαση εκ μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης έκανε ο Αγγελος Γεράκης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Συνδικάτου στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του ομίλου, αναδεικνύοντας και αυτός την ανάγκη συντονισμού της πάλης.

Πετυχημένη απεργία έγινε επίσης και στα γραφεία εργοταξίου του ομίλου στη Λάρισα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στις απολύσεις!(2020-04-04 00:00:00.0)
Μαζικές «τηλε-απολύσεις» στον όμιλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»(2020-03-24 00:00:00.0)
Πετυχημένη κινητοποίηση στο εργοτάξιο του ρέματος Πικροδάφνης(2017-05-05 00:00:00.0)
Διεκδικούν την επαναπρόσληψη απολυμένης(2016-07-16 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τις εξελίξεις στο ορυχείο Αχλάδας(2016-01-22 00:00:00.0)
Να μην περάσουν οι τρομοκρατικές απολύσεις(2003-08-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ