Πέμπτη 23 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Καταγγέλλουν τις τεράστιες ελλείψεις, ξεσκεπάζουν το παραμύθι περί «θωράκισης του ΕΣΥ»

Τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας, την εντατικοποίηση, τις συνεχιζόμενες απολύσεις συμβασιούχων, ως αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης, αναδεικνύουν με αλλεπάλληλες καταγγελίες τους Σύλλογοι και Ενώσεις Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ξεσκεπάζοντας την κυβερνητική απάτη περί «θωράκισης και ενίσχυσης του ΕΣΥ» και αποκαλύπτοντας την άθλια πραγματικότητα που βιώνουν εργαζόμενοι και ασθενείς.

Αποτυπώνοντας χαρακτηριστικές πλευρές αυτής της κατάστασης, η οποία μάλιστα συνδυάζεται με το τζογάρισμα της υγείας του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου, με το εντεινόμενο πετσόκομμα των ήδη ξεχειλωμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων στον Τουρισμό, στις Μεταφορές κ.α. σε συνθήκες διεθνούς αύξησης της εξάπλωσης της πανδημίας, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ενδεικτικά καταγγελίες: Για τα τεράστια προβλήματα στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, στα οποία αντανακλώνται τα προβλήματα όλων των νοσοκομείων της Αττικής. Για τα αντίστοιχα προβλήματα των νοσοκομείων σε νησιά, όπως η Κεφαλονιά και η Λευκάδα, που καλούνται αυτήν την περίοδο με τον Τουρισμό να καλύψουν πολλαπλάσιο κόσμο χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση. Για τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της διακομιδής ασθενών, μέσα από το παράδειγμα της Αίγινας.

Πολύμηνες αναμονές για τις χειρουργικές επεμβάσεις...

Τα σοβαρότατα προβλήματα που εντοπίζονται στο νοσοκομείο, με υπολειτουργία κλινικών και τμημάτων, εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς και αδυναμία παροχής υψηλού επιπέδου περίθαλψης, αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο».

Ενδεικτική είναι η μεγάλη αύξηση του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω των ελλείψεων σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό. Στο «Θριάσιο» ο χρόνος αναμονής για τα γενικά χειρουργικά περιστατικά φτάνει τους 6 μήνες, για τα ορθοπεδικά ξεπερνά τους 8. Παρόμοιοι είναι οι χρόνοι αναμονής στις υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες, ενώ οι εργαζόμενοι στα Χειρουργεία και στο Αναισθησιολογικό έχουν δεκάδες χρωστούμενες μέρες ανάπαυσης.

«Λόγω των ελλείψεων», προσθέτει το Σωματείο, «οι εργαζόμενοι στα Χειρουργεία και στο Αναισθησιολογικό έχουν δεκάδες χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης, ενώ η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα - πρωί - νύχτα), έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων».

Επιπλέον, το Σωματείο καταγγέλλει ότι 6 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας παραμένουν και οι ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας.

«Ακόμα και στη ΜΕΘ υπάρχουν ελλείψεις, ακόμα και σε γάντια», τονίζει και απαιτεί άμεση έκδοση προκήρυξης για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων με μόνιμο προσωπικό και τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Οπως επισημαίνει, μάλιστα, την ίδια ώρα που ακόμα και στους ανεπαρκέστατους οργανισμούς οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 30.000 και οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης είναι πάνω από 18.000 χιλιάδες εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου) οι οποίοι καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων.

«Το μαχαίρι στο λαιμό» για εφημερίες 30 μέρες το μήνα!

Ταυτόχρονα, στο έδαφος των τεράστιων ελλείψεων, «απογειώνεται» η εντατικοποίηση σε βάρος των υγειονομικών, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν απειλές και εκβιασμούς από διοικήσεις.

Χαρακτηριστικά, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), στην Κεφαλονιά ο διοικητής «προσπαθεί να εκβιάσει την μοναδική αναισθησιολόγο του νοσοκομείου να εφημερεύει καθημερινά όλο το μήνα»!

«Με έγγραφό του ο κ. Μεσσάρης προς την συνάδελφο» καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, «ισχυρίζεται ότι αν η συνάδελφος αρνηθεί να εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο για 30 συνεχόμενες μέρες το μήνα, είναι ανήθικο εκ μέρους της και "τυχόν λανθασμένη αντιμετώπιση περιστατικού θα είναι δική της υπαιτιότητα". Μάλιστα "προτρέπει" την συνάδελφο να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία»...

«Πού το είδε γραμμένο ότι είναι "υποχρεωμένη" η μία και μοναδική αναισθησιολόγος να εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο για 30 συνεχόμενες μέρες το μήνα, μέχρι να φιλοτιμηθεί η κυβέρνηση να προσλάβει γιατρούς; Γνωρίζει ή δε γνωρίζει ότι αν η συνάδελφος πραγματοποιεί εφημερίες ετοιμότητας καθημερινά, τότε μετά τις 20 του μήνα η αποζημίωση των εφημεριών θα έχει υπερβεί το μισθό της και σύμφωνα με το νόμο δεν πρόκειται να πληρωθεί το σύνολο των εφημεριών;» είναι τα χαρακτηριστικά ερωτήματα που θέτει η ΟΕΝΓΕ, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες και των κυβερνήσεων για την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία και των διοικήσεων που προσπαθούν να φορτώσουν αυτές τις ευθύνες στους εργαζόμενους.

Και ξεκαθαρίζει: «Είναι πρόκληση να λένε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είμαστε ανήθικοι επειδή αρνούμαστε να εφημερεύουμε non stop χωρίς ξεκούραση και να θέσουμε σε κίνδυνο τους ασθενείς. Ανήθικη είναι η πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η οποία αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν κόστος και πανάκριβο εμπόρευμα, για να θησαυρίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δική τους υπαιτιότητα είναι το γεγονός ότι: Ενα ολόκληρο νοσοκομείο στηρίζεται σε μία και μοναδική αναισθησιολόγο. Οι δημόσιες μονάδες Υγείας στενάζουν κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε προσωπικό».

«Αντί να αξιοποιήσουν τον χρόνο που κερδήθηκε την περίοδο της πανδημίας και να στελεχώσουν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, έκαναν ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων, που μόλις φτάνουν για να αναπληρώσουν τα κενά, λόγω των συνταξιοδοτήσεων και των απολύσεων των συμβασιούχων. Η προσπάθειά τους είναι να καλύψουν τα κενά με την εντατικοποίηση και την εξουθένωση των υγειονομικών, με μπαλώματα και μετακινήσεις προσωπικού», επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ.

Η Ομοσπονδία απαιτεί από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς να αποσύρει το απαράδεκτο έγγραφο, να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την επαρκή στελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, να στελεχωθεί άμεσα το νοσοκομείο με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

Νοσοκομεία σε τουριστικές περιοχές σε οριακή κατάσταση

Λίγο πιο βόρεια, στη Λευκάδα, πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαινιάσει σε πανηγυρικό τόνο το Νοσοκομείο Λευκάδας... «ξεχνώντας» να εξασφαλίσει και το απαιτούμενο προσωπικό.

Ενα χρόνο μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί στο ακέραιο τα κενά και την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οριακή κατάσταση.

Οπως καταγγέλλει, η Παθολογική Κλινική νοσηλεύει εκτός από παθολογικά περιστατικά και πνευμονολογικά, νευρολογικά, αιματολογικά, γαστρεντερολογικά, λόγω ανυπαρξίας αντίστοιχων κλινικών, τα οποία περιστατικά «βλέπουν» δύο μόνιμοι γιατροί και μία επικουρική!

Το πρόβλημα οξύνθηκε με τις καλοκαιρινές άδειες και σήμερα ένας και μόνο γιατρός καλύπτει την Παθολογική, αλλά έχει στην ευθύνη του και τα Επείγοντα, το τακτικό παθολογικό ιατρείο, την κλινική Covid, τη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων που προσέρχονται στο νοσοκομείο και τη διεκπεραίωση των σοβαρών περιστατικών που χρήζουν διακομιδής και νοσηλείας σε άλλα τριτοβάθμια νοσοκομεία.

«Για όλα αυτά εφημερεύει μόνος του, με έναν αγροτικό ανειδίκευτο γιατρό, καθώς δεν εφημερεύουν κάθε μέρα άλλες ειδικότητες (π.χ. πνευμονολόγος, νευρολόγος, γαστρεντερολόγος) που είναι μονήρεις. Στα δε Επείγοντα, για 8 μέρες το μήνα εφημερεύει μαζί με ένα γενικό γιατρό που ανήκει στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής και τον έχουν κάνει "μπαλάκι" μεταξύ νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας. Η μοναδική παθολόγος γιατρός, όπως και άλλοι συνάδελφοί της, έχει φτάσει στα όρια της ψυχικής και σωματικής της κατάρρευσης, μιας και δουλεύει ανελλιπώς χωρίς ξεκούραση», καταγγέλλει ο Σύλλογος. Η δε «λύση» που επιλέχτηκε και εδώ είναι η μετακίνηση του μοναδικού παθολόγου από το ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) Λευκάδας.

«Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, διοίκηση, 6η Υγειονομική Περιφέρεια, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και κυβέρνηση έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ δηλώσεων ωραιοποίησης της άθλιας κατάστασης, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα», τονίζει ο Σύλλογος.

Γιατροί και ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους για διακομιδές

Οι τεράστιες ελλείψεις και στον κρίσιμο τομέα των διακομιδών ασθενών αποτυπώνονται σε καταγγελία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), αντιπροσωπεία της οποίας συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες με τους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας Αίγινας.

Το ΚΥ Αίγινας, η μοναδική δημόσια μονάδα Υγείας στην περιοχή, εξυπηρετεί 15.000 μόνιμους κατοίκους σε Αίγινα και Αγκίστρι, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός τετραπλασιάζεται. Το 2019 κατέγραψε 27.000 επισκέψεις ασθενών.

Μαζί με όλες τις υπόλοιπες ελλείψεις σε χειρουργούς, τραυματιοφορείς, γενικούς γιατρούς - παθολόγους, παιδίατρους, αγροτικούς γιατρούς κ.λπ., αναδεικνύονται τα σοβαρά προβλήματα και στη διακομιδή.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και η Ενωση Ιατρών, υπάρχουν 2 ασθενοφόρα και 3 διασώστες, που αδυνατούν σε 24ωρη λειτουργία και σε ετήσια βάση να καλύψουν όλες τις βάρδιες. Οι διακομιδές από την ενδοχώρα προς το Κέντρο Υγείας καθυστερούν, ενώ όπως καταγγέλλεται, στις πλωτές διακομιδές με συνοδεία γιατρού προς τον Πειραιά, εκτός από την καθυστέρηση, ο γιατρός αναγκάζεται να πληρώνει για την επιστροφή στο νησί και, αν είναι νύχτα και δεν υπάρχει δρομολόγιο, πληρώνει και τη διανυκτέρευση!

Λόγω των ανεπαρκών μέσων, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ασθενείς πληρώνουν 300 με 400 ευρώ σε ιδιωτικό πλωτό για διακομιδές!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς αναισθησιολόγο ακόμη και τις μέρες εφημερίας(2023-07-14 00:00:00.0)
Σε «τεντωμένο σχοινί», στενάζουν οι υγειονομικοί από τις τραγικές ελλείψεις(2022-07-21 00:00:00.0)
Αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ χωρίς γιατρό εφημερίας(2021-10-01 00:00:00.0)
Οξυμένα προβλήματα στις κρατικές δομές Υγείας(2017-04-20 00:00:00.0)
Μεγάλες ελλείψεις στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας(2014-06-07 00:00:00.0)
Μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία(2013-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ