Πέμπτη 23 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ψυχανάλυση»

«Ξαπόσταγμα» ...Εργο του Γ. Φαρσακίδη στην εξορία
«Ξαπόσταγμα» ...Εργο του Γ. Φαρσακίδη στην εξορία
«Δεν ξέρω αν ενοχλείται (σ.σ. η Τουρκία) καθ' οποιονδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες», αναρωτήθηκε προχτές σε δηλώσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης. Οι επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο δεν άφησαν αρκετό χρόνο για να αναπαραχθεί αρκετά η κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει ως «εθνική επιτυχία» τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με τις οποίες εξασφαλίζονται πακτωλοί χρημάτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους μαζί με μνημόνια διαρκείας για τους λαούς της Ευρώπης, που θα πληρώσουν το «μάρμαρο». Ετσι, η κυβέρνηση είπε να χτυπήσει με τον ίδιο σμπάρο άλλο ένα τρυγόνι, παρουσιάζοντας την όξυνση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης ως έκφραση τάχα του «εκνευρισμού» της Τουρκίας από την «εθνική επιτυχία» στις Βρυξέλλες. Στο πνεύμα αυτό, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη έλεγε ότι «μια ισχυροποιημένη και ενωμένη Ευρώπη, όπως βγήκε από τη Σύνοδο Κορυφής, και μια Ελλάδα που βγαίνει ισχυρή, δημιουργεί εκνευρισμό και ανασφάλεια στην Τουρκία...». Αλήθεια, πόση «ανασφάλεια» δημιουργούν στην Τουρκία τοποθετήσεις σαν αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αμερικανικού ΥΠΕΞ για «αμφισβητούμενα ύδατα»; Πόσο «εκνευρισμό» προκαλεί στην Τουρκία το «πράσινο φως» που δίνουν ουσιαστικά η ΕΕ και οι ΗΠΑ για την επέμβασή της στη Λιβύη; Η τουρκική επιθετικότητα, που «φουσκώνει» από τη στρατηγική των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, καταρρίπτει στην πράξη τα παραμύθια των αστικών κυβερνήσεων όπως τα παραπάνω, και γι' αυτό η κυβέρνηση ΝΔ το ρίχνει σε ερμηνείες περί της «ψυχολογίας» Ερντογάν. Δεν φτάνει όμως να μη «χάφτει» ο λαός τα επιχειρήματα που ξεπλένουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις συμμαχίες όπου συμμετέχει μέχρι τα μπούνια η Ελλάδα, αλλά να παλέψει για την απεμπλοκή της χώρας από αυτά.

Σπιράλ...

«Βούλιαξε» η Αλεξανδρούπολη. Δύο θηριώδη πλοία των Αμερικανών ξεφορτώνουν από χτες ελικόπτερα, οχήματα, κοντέινερ και στρατιώτες που θα διεκπεραιωθούν στη Ρουμανία, προς ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, που στήνουν ζώνη περικύκλωσης της Ρωσίας. Παράλληλα, στο Αιγαίο ολοκληρώθηκε η μεγάλη πολυήμερη επιχειρησιακή συνεκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ με αντίστοιχες αμερικανικές, και οργιάζει το παζάρι με ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ για τους εξοπλισμούς, όχι για την άμυνα και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά για την ενίσχυση των πολεμικών ικανοτήτων του ευρωατλαντικού άξονα. Και ενώ όλα αυτά «τρέχουν» ταυτόχρονα, επιβεβαιώνοντας τους αναβαθμισμένους ρόλους που αναλαμβάνει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο, όλο και περισσότερο αναβαθμίζεται η τουρκική προκλητικότητα, τα παζάρια γύρω από τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού και της χώρας. Και κάπως έτσι μοιάζουν κάθε μέρα και πιο αστεία τα φληναφήματα της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων για την «ασπίδα προστασίας» που τάχα απολαμβάνει ο λαός μέσα από την εμβάθυνση της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ενα πραγματικό «σπιράλ» επικίνδυνων εξελίξεων που σε κάθε του «στροφή» έχει γκριζαρίσματα και αμφισβητήσεις και στο βάθος «διευθέτηση» με ευρωατλαντική σφραγίδα, ως προπομπό για τα ακόμα χειρότερα.

Ο βάλτος...

Οταν στο βάλτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης τσακώνονται τα βουβάλια, αυτοί που την πληρώνουν είναι τα βατράχια. Και στην περίπτωση των αντιπαραθέσεων που διεξήχθησαν στην πολυήμερη Σύνοδο Κορυφής για το «Ταμείο Ανάκαμψης», τα βατράχια δεν είναι οι αστικές τάξεις των λιγότερο ισχυρών κρατών, αλλά οι εργαζόμενοι ολόκληρης της Ευρώπης. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη για την πρόσβαση στα κεφάλαια της ανάκαμψης και το ποιοι κλάδοι του κεφαλαίου και επιχειρηματικοί όμιλοι θα πάρουν τα περισσότερα, αυτό που αναλογεί σε όλους τους λαούς της ΕΕ είναι μια σειρά από νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, που κομψά πλέον αποκαλούνται «μεταρρυθμίσεις». Ενα νέο μνημόνιο χωρίς ημερομηνία λήξης, δηλαδή, που θα βάλει τους εργαζόμενους και τους λαούς να πληρώσουν για μία ακόμα φορά την καπιταλιστική κρίση.

Ιδού η Σαντορίνη

Οπως μας ενημερώνει με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται «τον δημόσιο χαρακτήρα όλων των δομών Υγείας» και μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση θα πιέσει την κυβέρνηση της ΝΔ! Αφορμή για την παραπάνω δήλωση στάθηκε η δήλωση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια σχετικά με την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κω μέσα από ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση για εισαγωγή ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία. «Ξέχασε όμως ο υπουργός να μας πει, ποιο θα είναι το κόστος εισαγωγής σε ένα νοσοκομείο όπου θα έχουν επενδύσει ιδιώτες και πώς ακριβώς θα διασφαλίζεται το δικαίωμα πρόσβασης σε δημόσια και δωρεάν Υγεία;», αναφέρει στη συνέχεια της δήλωσης ο Ν. Σαντορινιός. Απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί κάλλιστα να λάβει από τους κατοίκους ενός άλλου νησιού, της Σαντορίνης, όπου το νοσοκομείο που κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού εκχωρήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας ΑΕ, για να το διαχειρίζεται ως μία αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα Υγείας, πλήρως εναρμονισμένη με τους κανόνες της «αγοράς». Απύθμενο το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο ίδιος πρωτοπόρησε στη μετατροπή της Υγείας σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Οι Ελληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν το κάστρο της Μονεμβασιάς.

1833 Η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη με Βασιλικό Διάταγμα. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αρνείται να αναγνωρίσει την ενέργεια αυτή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1875 Πεθαίνει ο Ισαάκ Μέριτ Σίνγκερ, Αμερικανός εφευρέτης της πρώτης ραπτομηχανής.

1905 Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αρτιόμ Μικογιάν, σχεδιαστής, μεταξύ άλλων, των αεροσκαφών τύπου MIG. Ανάμεσα στις πολλές του διακρίσεις, ο Μικογιάν τιμήθηκε δύο φορές με τον τίτλο του «Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης» καθώς και με το «Βραβείο Στάλιν» (Κρατικό Βραβείο). Αναδείχθηκε 6 φορές βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1908 Ξεσπά η επανάσταση των Νεότουρκων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η επανάσταση των Νεότουρκων πρόβαλε αρχικά μια σειρά αιτημάτων αστικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμών, περιορισμού της απολυταρχίας κ.ο.κ., και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από την οικονομική και πολιτική ηγεσία τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας όσο και των Ελλήνων της Τουρκίας. Ωστόσο, το πραγματικό πρόσωπο του νέου καθεστώτος δεν άργησε να φανεί πίσω από το αρχικό προσωπείο των μερικών μεταρρυθμίσεων. Οι εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις, που διεκδίκησαν την επέκταση των κοινωνικών αλλαγών και προς τα κατώτερα λαϊκά στρώματα, κατεστάλησαν βίαια από το στρατό.

Στο εθνικό ζήτημα, οι Νεότουρκοι έδωσαν ειδικό βάρος στην καλλιέργεια και έμφαση μιας τουρκικής εθνικής ταυτότητας, κηρύσσοντας μεν επισήμως την τυπική ισότητα για όλους - ανεξαρτήτως εθνότητας - μπροστά στο νόμο, στην ουσία όμως αρνούμενοι πως υπάρχει εθνικό ζήτημα στην Τουρκία, επιδιώκοντας σε μια πορεία να αφομοιώσουν με τη βία τις μειονότητες. Η τουρκική αστική τάξη διεκδικούσε το έθνος - κράτος της.

1914 Η Αυστροουγγαρία επιδίδει τελεσίγραφο στη Σερβία με αφορμή τη δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σαράγεβο. Ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είναι προ των πυλών.

1936 Η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία απαγορεύει την εξαγωγή όπλων και άλλου πολεμικού υλικού προς τη Δημοκρατική Ισπανία, που μάχεται κατά του Φράνκο.

1943 Λήγουν στο Καρπενήσι οι εργασίες του παιδαγωγικού συνεδρίου, που άρχισαν στις 20/7 με τη συμμετοχή 300 εκπαιδευτικών από τη Στερεά Ελλάδα.

1943 Στο χωριό Περτούλι Θεσσαλίας υπογράφεται συμφωνία μεταξύ του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και της ΕΚΚΑ για την ίδρυση κοινού Στρατηγείου Ανταρτών.

1951 Πεθαίνει στη φυλακή ο στρατάρχης Φιλίπ Πετέν, που από ήρωας της Γαλλίας στη μάχη του Βερντέν (1916) κατέληξε ηγέτης της κυβέρνησης δοσίλογων του Βισί.

1952 Πραξικόπημα με πυρήνα το «Κίνημα των Ελεύθερων Αξιωματικών» πραγματοποιείται με επιτυχία στην Αίγυπτο, με σκοπό την απομάκρυνση του βασιλιά Φαρούκ, την εγκαθίδρυση αστικής δημοκρατίας και τον τερματισμό της κυριαρχίας του βρετανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

1974 Η χούντα των συνταγματαρχών καταρρέει υπό το βάρος των εξελίξεων στην Κύπρο. Σε σύσκεψη που πραγματοποιείται και με τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, ο διορισμένος από τη χούντα Νίκος Σαμψών παραιτείται από την Προεδρία και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.

2018 Ξεσπούν οι μεγάλες πυρκαγιές στην Κινέτα, και αργότερα την ίδια μέρα στο Μάτι Αττικής. Η καταστροφή είναι μεγάλη. Το ίδιο βράδυ καταμετρούνται οι πρώτοι νεκροί στις περιοχές Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι, Μάτι. Ο απολογισμός ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες και είναι τραγικός: 102 νεκροί, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη πυρκαγιά στην πρόσφατη ελληνική Ιστορία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org