Πέμπτη 23 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ
Η πείρα των εργαζομένων ξεσκεπάζει το απατηλό περιτύλιγμα εργοδοσίας - κυβέρνησης

Χαρακτηριστικές πλευρές από τη συζήτηση στην πρόσφατη σύσκεψη συνδικάτων της Αττικής

Από τη σύσκεψη των συνδικάτων
Από τη σύσκεψη των συνδικάτων
«Η τηλεργασία δεν είναι "πρόοδος", όπως την παρουσιάζει η εργοδοσία, αλλά ένα ακόμη εργασιακό κάτεργο, του οποίου τα δεσμά και οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους αποκαλύφθηκαν στην ευρεία εφαρμογή του την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού...».

Το παραπάνω βασικό συμπέρασμα αναδείχθηκε μέσα από την πλούσια πείρα και τα ζωντανά παραδείγματα που μετέφεραν εργαζόμενοι στη σύσκεψη συνδικάτων της Αττικής την Παρασκευή 17/7, κατά την οποία πάρθηκαν αποφάσεις ενίσχυσης και συντονισμού της πάλης ενάντια στο αντεργατικό καθεστώς της τηλεργασίας και ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για τη μονιμοποίησή του και τη γενίκευσή του.

Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη πήραν τα κλαδικά Συνδικάτα Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και Ελεγκτών - Λογιστών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), ενώ σε αυτή συμμετείχαν επίσης επιχειρησιακά σωματεία από τους τρεις αυτούς κλάδους, καθώς και εκπρόσωποι από συνδικάτα άλλων κλάδων.

Εργοδοτική απαίτηση για δουλειά και «ετοιμότητα» όλες τις ώρες...

Μέσα από τις παρεμβάσεις τους στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των σωματείων ανέδειξαν μια σειρά χαρακτηριστικές πλευρές της πείρας των εργαζομένων από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της τηλεργασίας και τις επιπτώσεις της σε βάρος όλης της ζωής των εργαζομένων.

«Από την πείρα που αντλήσαμε αυτούς τους μήνες, έχουμε βγάλει κάποια πρώτα συμπεράσματα και καταλαβαίνουμε πολύ καλά πού το πάνε, τι θέλουν να πετύχουν με τη νομιμοποίηση και μονιμοποίηση αυτής της μορφής εργασίας», ανέφερε στην εισήγησή της η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

«Πρώτο συμπέρασμα», τόνισε, «είναι ότι η τηλεργασία καταργεί κάθε διάκριση ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων, που μιλούν για 12ωρη εργασία, δουλειά τα Σαββατοκύριακα, αργά το βράδυ. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έπαιρναν στα κινητά τους οι προϊστάμενοι για να τσεκάρουν μες στη νύχτα κάποιο mail που τους έστειλαν ή κάποιοι τους έκαναν και παρατήρηση που δεν απάντησαν σε mail που τους έστειλαν αρκετές ώρες μετά τη λήξη του συμβατικού ωραρίου. Και όταν τους έλεγαν οι συνάδελφοι ότι ήταν εκτός ωραρίου, η απάντηση ήταν "αυθόρμητη": "Ε, απ' το σπίτι σου σου είπα να απαντήσεις!"».

Με την πανδημία, πρόσθεσε, οι μεγαλοεργοδότες βρήκαν την ευκαιρία να κατοχυρώσουν μια σειρά από αντεργατικά μέτρα που παρουσιάστηκαν ως έκτακτα και τώρα μονιμοποιούνται, όπως είναι και η τηλεργασία, ενώ σημείωσε ότι για τον ίδιο σκοπό εταιρείες δίνουν σήμερα χρήματα για να προπαγανδίσουν με καμπάνιες τα «καλά της τηλεργασίας», για να περάσουν το απατηλό μήνυμα «τι τυχερός που είσαι που δουλεύεις από το σπίτι» και ότι «η τηλεργασία είναι το αύριο».

Η αλήθεια πίσω από τις... «ιδανικές εργασιακές συνθήκες»

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως πρόσθεσε η Αλεξάνδρα Καπαρού, πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, «οι εργοδότες προβάλλουν μια σειρά από "πλεονεκτήματα" της τηλεργασίας και προσπαθούν να προσδώσουν μια αίσθηση πλήρους ελευθερίας μιλώντας ακόμα και για "ιδανικές εργασιακές συνθήκες". Οπου ακούς βέβαια πολλές "ελευθερίες" από τους εργοδότες, κράτα και μικρό καλάθι...».

Αποδομώντας αυτήν την επιχειρηματολογία των εργοδοτών, σημείωσε: «Μας λένε ότι "αλλάζει απλά ο χώρος από τον οποίο δουλεύεις", όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι εργαζόμενοι επωμίζονται το κόστος της μετατροπής του σπιτιού σε εργασιακό χώρο, κόστος από το οποίο απαλλάσσονται οι εργοδότες, όπως σταδιακά θα απαλλαχθούν από τα ενοίκια των γραφείων που θα αδειάσουν από εργαζόμενους».

Οπως αναδείχθηκε και από τη συζήτηση, ενώ ο εργοδότης μειώνει τα λειτουργικά του κόστη, οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώνουν ξανά και ξανά για τις ανάγκες της εργασίας τους (τεχνικό εξοπλισμό, ίντερνετ, φωτισμό, ανατομική καρέκλα, θέρμανση κ.λπ.).

«Μας λένε ότι "ο χρόνος εργασίας δεν αλλάζει"», πρόσθεσε η Αλ. Καπαρού, «αλλά οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται επί της ουσίας να είναι διαρκώς διαθέσιμοι στην εργοδοσία 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα, με μικρότερα διαλείμματα και απλήρωτες υπερωρίες» πρόσθεσε, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι «από τις πρώτες κιόλας μέρες εφαρμογής της τηλεργασίας, μια από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές του κλάδου, η PwC, κάλεσε ένα ολόκληρο τμήμα 150 ατόμων σε Call (τηλεδιάσκεψη) Κυριακή, στις 5 το απόγευμα...».

Επιπλέον, «την ώρα που η εργοδοσία μάς λέει προκλητικά ότι "δεν περίμενε να λειτουργήσει τόσο καλά η τηλεργασία", έχει ξεκινήσει ήδη να παίρνει μέτρα για την καλύτερη εφαρμογή της μέσα από "νέες" - "σύγχρονες" μεθόδους ασφυκτικού ελέγχου και αξιολόγησης των εργαζομένων, με εφαρμογή χρονομέτρου της εργασίας, με εταιρικά κινητά σε όλους τους εργαζόμενους, για να εξασφαλίζει ότι θα είναι stand by 24 ώρες το 24ωρο και να είναι πιο εύκολος ο έλεγχός τους».

Εξίσου χαρακτηριστικά, η Αλ. Καπαρού σημείωσε: «Μας λένε ότι "από το σπίτι ο εργαζόμενος συνδυάζει καλύτερα όλα τα καθήκοντά του", συναδέλφισσες μητέρες όμως, με μικρά παιδιά, μας έλεγαν πως κατέληγαν να δουλεύουν 6 με 8 το πρωί, κάποιες ώρες το μεσημέρι και από τις 10 το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα που το παιδί έχει κοιμηθεί...».

Ενδεικτική εικόνα από τον κλάδο του Φαρμάκου

Αντίστοιχη πείρα από τον κλάδο του Φαρμάκου μετέφερε εκ μέρους του κλαδικού Συνδικάτου ο Βαγγέλης Τζίμας.

«Στο Φάρμακο η τηλεργασία αφορά κυρίως τους εργαζόμενους στα γραφεία και την ιατρική ενημέρωση», σημείωσε, τονίζοντας ότι αυτό «αποτελεί επιδίωξη της εργοδοσίας από το παρελθόν».

«Πρόκειται για μετατροπή του σπιτιού σε φυλακή», πρόσθεσε, «ακόμη και αυτοί που το έβλεπαν θετικό στην αρχή, τώρα μας παίρνουν τηλέφωνο και μας ρωτάνε "τι να κάνουμε". Μας λένε ότι... νιώθουν ενοχές ακόμα και για το διάλειμμα που κάνουν. Γενικεύεται ο χαφιεδισμός. Η εργοδοσία ελέγχει τα πάντα, μονιμοποιεί εργαλεία για τον έλεγχο της δουλειάς. Την ίδια ώρα, στον κλάδο του Φαρμάκου, παρότι εταιρείες αύξησαν τα κέρδη τους στην πανδημία, έχουν ήδη γίνει 40 με 50 απολύσεις με το επιχείρημα του περάσματος στην "ψηφιοποίηση της εργασίας". Κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν λόγω σωματικής και κυρίως ψυχικής εξάντλησης».

«Μπαλάκι» στους εργαζόμενους πρόσθετες ευθύνες

Μια άλλη παράμετρος που αναδείχθηκε από τον κλάδο των ελεγκτικών εταιρειών είναι το ζήτημα της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων που διαχειρίζονται οι εργαζόμενοι. «Μας καθιστούν υπεύθυνους για την προστασία προσωπικών δεδομένων που πλέον θα είναι καταχωρημένα στους υπολογιστές που θα έχουμε στα σπίτια μας», σημείωσε η Αλ. Καπαρού. «Μάλιστα, είναι τόσο προκλητικοί που μας λένε πως θα πρέπει να προστατεύσουμε τα προσωπικά δεδομένα από ανθρώπους που ζούμε στο ίδιο σπίτι. Αλήθεια, τι θα περιλαμβάνει μια σύμβαση εμπιστευτικότητας που θα κληθούν εργαζόμενοι να υπογράψουν, όταν τα στοιχεία των εταιρειών βρίσκονται στο σπίτι τους; Ποιος θα είναι υπεύθυνος σε μια περίπτωση κλοπής ηλεκτρονικού εξοπλισμού ή hacking;».

Στο θέμα αυτό στάθηκε και η Μαρία Κουραφάνη, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη «Mellon», σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που ήδη εργαζόμενοι το έχουν πληρώσει στο παρελθόν. Τόνισε επίσης ότι με την τηλεργασία σε έναν κλάδο όπως το Χρηματοπιστωτικό, όπου απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, η έλλειψη προσωπικής επαφής του εργαζόμενου με τον προϊστάμενό του δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την εργασία και αυξάνει το άγχος των εργαζομένων.

Συμβολή στην επιχείρηση χτυπήματος της συλλογικής οργάνωσης και δράσης

«Υπήρξαν περιπτώσεις που ενημερωθήκαμε για απολύσεις συναδέλφων μια και δυο μέρες αφότου έγιναν, καθώς απολύθηκαν χωρίς να βρίσκονται στο χώρο εργασίας, αλλά δουλεύοντας από το σπίτι», επισήμανε η Ολγα Κολιούση, γραμματέας του ΣΕΤΗΠ, αναδεικνύοντας μια ακόμα σημαντική πτυχή των επιπτώσεων της τηλεργασίας, το γεγονός δηλαδή ότι βάζει πρόσθετα εμπόδια στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων, καλλιεργεί την αποξένωσή τους.

«Η τηλεργασία», τόνισε, «δεν μπαίνει μπροστά μόνο ως "τυράκι" για την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και για την απαξίωση των σωματείων και της συνδικαλιστικής δράσης». Επισήμανε μάλιστα ότι μέσα από την τηλεργασία ανοίγει πιο εύκολα ο δρόμος για νέα χτυπήματα στη ζωντανή συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, όπως με τη σχεδιαζόμενη επιβολή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα συνδικάτα και τη μετατροπή τους σε «σωματεία - ηλεκτρονικές διευθύνσεις», που θα λειτουργούν μακριά και έξω από τους χώρους δουλειάς.

Στο ζήτημα της λειτουργίας των σωματείων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και ο Κώστας Σφακιανάκης από το επιχειρησιακό σωματείο της «First Data», αναδεικνύοντας την ανάγκη να αξιοποιηθεί κάθε τρόπος επικοινωνίας των συνδικάτων με τους εργαζόμενους ακόμα και σε καθεστώς τηλεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ