Πέμπτη 23 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ψυχανάλυση»

«Ξαπόσταγμα» ...Εργο του Γ. Φαρσακίδη στην εξορία
«Ξαπόσταγμα» ...Εργο του Γ. Φαρσακίδη στην εξορία
«Δεν ξέρω αν ενοχλείται (σ.σ. η Τουρκία) καθ' οποιονδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες», αναρωτήθηκε προχτές σε δηλώσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης. Οι επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο δεν άφησαν αρκετό χρόνο για να αναπαραχθεί αρκετά η κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει ως «εθνική επιτυχία» τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με τις οποίες εξασφαλίζονται πακτωλοί χρημάτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους μαζί με μνημόνια διαρκείας για τους λαούς της Ευρώπης, που θα πληρώσουν το «μάρμαρο». Ετσι, η κυβέρνηση είπε να χτυπήσει με τον ίδιο σμπάρο άλλο ένα τρυγόνι, παρουσιάζοντας την όξυνση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης ως έκφραση τάχα του «εκνευρισμού» της Τουρκίας από την «εθνική επιτυχία» στις Βρυξέλλες. Στο πνεύμα αυτό, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη έλεγε ότι «μια ισχυροποιημένη και ενωμένη Ευρώπη, όπως βγήκε από τη Σύνοδο Κορυφής, και μια Ελλάδα που βγαίνει ισχυρή, δημιουργεί εκνευρισμό και ανασφάλεια στην Τουρκία...». Αλήθεια, πόση «ανασφάλεια» δημιουργούν στην Τουρκία τοποθετήσεις σαν αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αμερικανικού ΥΠΕΞ για «αμφισβητούμενα ύδατα»; Πόσο «εκνευρισμό» προκαλεί στην Τουρκία το «πράσινο φως» που δίνουν ουσιαστικά η ΕΕ και οι ΗΠΑ για την επέμβασή της στη Λιβύη; Η τουρκική επιθετικότητα, που «φουσκώνει» από τη στρατηγική των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, καταρρίπτει στην πράξη τα παραμύθια των αστικών κυβερνήσεων όπως τα παραπάνω, και γι' αυτό η κυβέρνηση ΝΔ το ρίχνει σε ερμηνείες περί της «ψυχολογίας» Ερντογάν. Δεν φτάνει όμως να μη «χάφτει» ο λαός τα επιχειρήματα που ξεπλένουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις συμμαχίες όπου συμμετέχει μέχρι τα μπούνια η Ελλάδα, αλλά να παλέψει για την απεμπλοκή της χώρας από αυτά.

Σπιράλ...

«Βούλιαξε» η Αλεξανδρούπολη. Δύο θηριώδη πλοία των Αμερικανών ξεφορτώνουν από χτες ελικόπτερα, οχήματα, κοντέινερ και στρατιώτες που θα διεκπεραιωθούν στη Ρουμανία, προς ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, που στήνουν ζώνη περικύκλωσης της Ρωσίας. Παράλληλα, στο Αιγαίο ολοκληρώθηκε η μεγάλη πολυήμερη επιχειρησιακή συνεκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ με αντίστοιχες αμερικανικές, και οργιάζει το παζάρι με ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ για τους εξοπλισμούς, όχι για την άμυνα και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά για την ενίσχυση των πολεμικών ικανοτήτων του ευρωατλαντικού άξονα. Και ενώ όλα αυτά «τρέχουν» ταυτόχρονα, επιβεβαιώνοντας τους αναβαθμισμένους ρόλους που αναλαμβάνει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο, όλο και περισσότερο αναβαθμίζεται η τουρκική προκλητικότητα, τα παζάρια γύρω από τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού και της χώρας. Και κάπως έτσι μοιάζουν κάθε μέρα και πιο αστεία τα φληναφήματα της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων για την «ασπίδα προστασίας» που τάχα απολαμβάνει ο λαός μέσα από την εμβάθυνση της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ενα πραγματικό «σπιράλ» επικίνδυνων εξελίξεων που σε κάθε του «στροφή» έχει γκριζαρίσματα και αμφισβητήσεις και στο βάθος «διευθέτηση» με ευρωατλαντική σφραγίδα, ως προπομπό για τα ακόμα χειρότερα.

Ο βάλτος...

Οταν στο βάλτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης τσακώνονται τα βουβάλια, αυτοί που την πληρώνουν είναι τα βατράχια. Και στην περίπτωση των αντιπαραθέσεων που διεξήχθησαν στην πολυήμερη Σύνοδο Κορυφής για το «Ταμείο Ανάκαμψης», τα βατράχια δεν είναι οι αστικές τάξεις των λιγότερο ισχυρών κρατών, αλλά οι εργαζόμενοι ολόκληρης της Ευρώπης. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη για την πρόσβαση στα κεφάλαια της ανάκαμψης και το ποιοι κλάδοι του κεφαλαίου και επιχειρηματικοί όμιλοι θα πάρουν τα περισσότερα, αυτό που αναλογεί σε όλους τους λαούς της ΕΕ είναι μια σειρά από νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, που κομψά πλέον αποκαλούνται «μεταρρυθμίσεις». Ενα νέο μνημόνιο χωρίς ημερομηνία λήξης, δηλαδή, που θα βάλει τους εργαζόμενους και τους λαούς να πληρώσουν για μία ακόμα φορά την καπιταλιστική κρίση.

Ιδού η Σαντορίνη

Οπως μας ενημερώνει με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται «τον δημόσιο χαρακτήρα όλων των δομών Υγείας» και μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση θα πιέσει την κυβέρνηση της ΝΔ! Αφορμή για την παραπάνω δήλωση στάθηκε η δήλωση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια σχετικά με την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κω μέσα από ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση για εισαγωγή ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία. «Ξέχασε όμως ο υπουργός να μας πει, ποιο θα είναι το κόστος εισαγωγής σε ένα νοσοκομείο όπου θα έχουν επενδύσει ιδιώτες και πώς ακριβώς θα διασφαλίζεται το δικαίωμα πρόσβασης σε δημόσια και δωρεάν Υγεία;», αναφέρει στη συνέχεια της δήλωσης ο Ν. Σαντορινιός. Απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί κάλλιστα να λάβει από τους κατοίκους ενός άλλου νησιού, της Σαντορίνης, όπου το νοσοκομείο που κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού εκχωρήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας ΑΕ, για να το διαχειρίζεται ως μία αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα Υγείας, πλήρως εναρμονισμένη με τους κανόνες της «αγοράς». Απύθμενο το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο ίδιος πρωτοπόρησε στη μετατροπή της Υγείας σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org