Πέμπτη 23 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τίμησαν τον κομμουνιστή συνδικαλιστή Μήτσο Παπαρήγα

Εκδήλωση στον Βόλο, στο πλαίσιο του 29ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ

Μέσα από ταμπλό παρουσιάστηκαν στιγμές από την Ιστορία του εργατικού κινήματος στον Βόλο
Μέσα από ταμπλό παρουσιάστηκαν στιγμές από την Ιστορία του εργατικού κινήματος στον Βόλο
Τον κομμουνιστή συνδικαλιστή Μήτσο Παπαρήγα, που δολοφονήθηκε από την Ασφάλεια το 1949, τίμησαν οι κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ, με την εκδήλωση που πραγματοποίησαν στον Βόλο, την Κυριακή το απόγευμα, στο πλαίσιο του 29ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ.

Με αυτόν τον τρόπο έστειλαν μήνυμα ότι οι αιματηροί αγώνες της εργατικής τάξης στη χώρα μας τις δεκαετίες του '30 και του '40, στους οποίους ο Μήτσος Παπαρήγας πρωτοστάτησε μαζί με χιλιάδες άλλους αλύγιστους αγωνιστές, αποτελούν οδηγό για τη δράση των νέων κομμουνιστών.

Στον χώρο της εκδήλωσης, στην πλατεία Ελευθερίας, υπήρχαν ταμπλό που είχαν ετοιμαστεί από την ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας στιγμές από την Ιστορία του εργατικού κινήματος στον Βόλο.

Ζωή ανιδιοτελούς προσφοράς στην υπόθεση της εργατικής τάξης

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του Βασίλη Μεταξά, Γραμματέα της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε: «Ο σύντροφος Μήτσος Παπαρήγας στη ζωή του, ζωή ανιδιοτελούς προσφοράς στην υπόθεση της εργατικής τάξης, ζωή σκληρών ταξικών αναμετρήσεων, έζησε όλες τις καμπές της ταξικής πάλης, έζησε και πρωτοστάτησε τόσο σε μη επαναστατικές όσο και σε επαναστατικές συνθήκες στη χώρα μας. Η περίοδος εκείνη, που περιλαμβάνεται στον Α' τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματός μας, είναι πολύτιμη και αξίζει να τη μελετάμε με κάθε ευκαιρία».

Από την εκδήλωση
Από την εκδήλωση
Παρουσιάζοντας χαρακτηριστικές στιγμές από την ιστορική διαδρομή του Μ. Παπαρήγα, στάθηκε επίσης στις ιστορικές και οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύχθηκε το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στον Βόλο και σε όλη τη χώρα. Οπως επισήμανε, ο Μ. Παπαρήγας γεννήθηκε στον Βόλο, σε μια εποχή που αυτός βρισκόταν στην καρδιά της βιομηχανίας της χώρας. Δούλευε από μικρό παιδί στον κλάδο του Μετάλλου σε δύσκολες συνθήκες, οι οποίες τροφοδοτούσαν ταυτόχρονα με πείρα την εργατική τάξη, συμβάλλοντας στο να αναδειχτούν ικανά στελέχη της, όπως ο Μήτσος Παπαρήγας.

Αποτυπώνοντας την αφοσίωση του Μ. Παπαρήγα στην υπόθεση της εργατικής τάξης, την αδιαλλαξία απέναντι στον ταξικό εχθρό, ο ομιλητής αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές πλευρές της δράσης του: Το μοίρασμα προκηρύξεων ανάμεσα στους φαντάρους και η δημιουργία πυρήνων κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας, η δράση στα συνδικάτα και στους εργατικούς αγώνες τα χρόνια μετά τον πόλεμο. Δράση που έως και το 1944 «κόστισε» στον Μήτσο Παπαρήγα 13 χρόνια και 8,5 μήνες καταδίκες σε φυλακή και 2,5 χρόνια καταδίκες σε εξορία. Η περίοδος μετά τη μάχη του Δεκέμβρη του 1944, όπου παρά την κρατική τρομοκρατία εις βάρος των κομμουνιστών οι ταξικές δυνάμεις παίρνουν απόλυτη πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, εκλέγοντας ταυτόχρονα τον Μήτσο Παπαρήγα πρόεδρό του και αντιπρόσωπο στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

«Το παράδειγμα χιλιάδων συντρόφων όπως ο Μήτσος Παπαρήγας μάς διδάσκει πώς να είσαι πρωτοπόρος, αλύγιστος...»
«Το παράδειγμα χιλιάδων συντρόφων όπως ο Μήτσος Παπαρήγας μάς διδάσκει πώς να είσαι πρωτοπόρος, αλύγιστος...»
Σε σχέση με αυτή την ιστορική διαδρομή, που συνεχίστηκε με την ανάδειξη του Μήτσου Παπαρήγα σε Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΕ, με νέες φυλακίσεις, εξορίες, φτάνοντας μέχρι και τη δολοφονία του το 1949, ο Β. Μεταξάς επισήμανε: «Το παράδειγμά του, όπως και το παράδειγμα των στελεχών που φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν από το αστικό κράτος, αποδεικνύει περίτρανα ότι καθημερινά διεξάγεται μια ανελέητη πάλη ανάμεσα στην εργατική τάξη και στην αστική τάξη που έχει την εξουσία, πάλη που παίρνει διάφορες μορφές, αλλά δεν σταματάει να είναι ανελέητη, πάλη που πρέπει να την ξέρουμε καλά, να την έχουμε αφομοιώσει, ώστε να είμαστε πιο ικανοί στο να πρωτοστατούμε και εμείς, ο καθένας στο χώρο του. Και σε αυτήν την πάλη έχουμε και χτίζουμε παραπέρα τα θεωρητικά και οργανωτικά εφόδια για να αντεπεξέλθουμε, να κρατηθούμε, να νικήσουμε. Εχουμε τη στρατηγική μας, την υπερεκατοντάχρονη πείρα του Κόμματός μας, που μελετάμε και εμπλουτίζουμε συνεχώς και φυσικά έχουμε το ζωντανό παράδειγμα χιλιάδων συντρόφων σαν τον Μήτσο Παπαρήγα, που μας διδάσκουν πώς να είσαι αταλάντευτος, να είσαι πρωτοπόρος, αλύγιστος, να ξέρεις ότι θα σε κυνηγήσουν αλλά να μην φοβάσαι, να μην σκιάζεσαι, γιατί το δικό σου παράδειγμα είναι αυτό που δίνει κουράγιο, έμπνευση, ακόμα και στον πιο μοιρολάτρη, και που μπολιάζει την ταξική συνείδηση και συνειδητοποίηση της αποστολής της εργατικής τάξης».

Κάθε μέλος της ΚΝΕ πρέπει να είναι ηγέτης, καθοδηγητής στο χώρο του

Παίρνοντας το λόγο, ο Αντώνης Κωσταδήμας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Τα μέλη της ΚΝΕ διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από τη μελέτη της Ιστορίας του Κόμματός μας. Παλεύουμε καθημερινά να αποκτήσουμε πολύπλευρες ικανότητες, να βελτιωνόμαστε, να μελετάμε, να δουλεύουμε συλλογικά, κοντά και μέσα στη νεολαία της εργατικής τάξης, στις ίδιες αγωνίες, στα ίδια προβλήματα, προσπαθώντας να ανεβαίνει το επίπεδο συνείδησης των νέων που παρεμβαίνουμε, να μπαίνουν στον αγώνα περισσότεροι.

Από την πορεία μέσα στον Βόλο, σε σημεία αναφοράς για την πάλη των εργατών
Από την πορεία μέσα στον Βόλο, σε σημεία αναφοράς για την πάλη των εργατών
Η διαδρομή στη ζωή και τον αγώνα του Μήτσου Παπαρήγα μάς διδάσκει ότι η αγάπη και η εκτίμηση των συντρόφων του και των υπόλοιπων εργατών κερδήθηκαν με το ήθος του, την ακεραιότητά του, τη σεμνότητα και την παλικαριά, την ανθρωπιά, την ακούραστη προσπάθειά του, τα λίγα και καλά του λόγια. Μας διδάσκει επίσης ότι η αντοχή και πίστη στο σκοπό μας, η κομματικότητα είναι αρετές που δεν κατακτιούνται μια κι έξω, χτίζονται καθημερινά μέσα στις δυσκολίες. Οτι οι χιλιάδες σύντροφοί μας, που δεν λύγισαν σε τεράστιες πιέσεις, συκοφαντίες και ψέματα, κόλπα της Ασφάλειας, άγρια βασανιστήρια, δεν ήταν γεννημένοι ήρωες, αλλά μέσα στο Κόμμα και μέσα στις δυσκολίες απέκτησαν τη στόφα του πρωτοπόρου και σεμνού λαϊκού αγωνιστή (...)

Κάθε μέλος της ΚΝΕ πρέπει να είναι ηγέτης, καθοδηγητής στο χώρο του, δίπλα στους συναδέλφους του, ακούραστος, ψύχραιμος, αδιάλλακτος με τον ταξικό αντίπαλο. Οσο δύσκολη και αν είναι η καθημερινότητα που ζούμε, όσο ακίνητα κι αν φαίνονται τα πράγματα, ένας νέος άνθρωπος, ένας νέος επαναστάτης, ένα μέλος της ΚΝΕ παίρνει δύναμη από το ότι η κοινωνία είναι επιστημονική νομοτέλεια να αλλάξει και θα αλλάξει, παίρνει κουράγιο από τους συντρόφους του, γεμίζει με ελπίδα όσο μελετάει την εκατοντάχρονη πορεία του ΚΚΕ, γεμάτη παραδείγματα σαν τον σύντροφο Μήτσο Παπαρήγα».

Παρουσίαση και μαχητική πορεία σε βασικά σημεία αναφοράς της περιόδου

Με το τέλος των ομιλιών ο Θανάσης Βογιατζής, στέλεχος του ΚΚΕ, δημοσιογράφος - ερευνητής, παρουσίασε βασικά σημεία αναφοράς εκείνης της περιόδου.

Ξεκίνησε με την πλατεία Ελευθερίας, όπου έγινε και το μεγάλο συλλαλητήριο του λαού του Βόλου, οργανωμένο από το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ στις 6 Αυγούστου του 1943, ενάντια στην κάθοδο των Βουλγάρων στη Θεσσαλία. Σε αυτό το μέρος παράλληλα, τα ΕΑΣΑΔ και οι Γερμανοί κρεμούσαν την περίοδο της Κατοχής αγωνιστές.

Επόμενος σταθμός η διασταύρωση των οδών Ιωλκού και Αλεξάνδρας, όπου λειτουργούσαν οι ομώνυμες φυλακές, την περίοδο της Κατοχής μέχρι και το τέλος του Εμφυλίου.

Συνέχισε με το καπνεργοστάσιο Ματσάγγου, ένα από τα ιστορικά εργοστάσια της πόλης, όπου τον Μάη - Ιούνη του 1936 πραγματοποιήθηκε σε αυτό αλλά και σε όλα σχεδόν τα εργοστάσια μια από τις μεγαλύτερες απεργίες στην ιστορία της πόλης.

Επειτα η διασταύρωση της οδού Δημητριάδος, στη συμβολή με την οδό Αγ. Νικολάου, όπου τα ξημερώματα στις 2 Ιούνη 1936 η Χωροφυλακή είχε στημένο το πολυβόλο που σκότωσε τον 30χρονο ραπτεργάτη Ν. Μπουμπαγιατζή και τραυμάτισε πολλούς άλλους εργαζόμενους.

Τέλος, το πρώην κτίριο καπναποθηκών Παπαστράτου, όπου συνεδρίαζε το Εκτακτο Στρατοδικείο την περίοδο 1947-1949.

Αμέσως μετά την παρουσίαση, σχηματίστηκε μια μαχητική πορεία που πέρασε από τα παραπάνω σημεία, με τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες να φωνάζουν συνθήματα όπως «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ολοι στον αγώνα για των αστών την ήττα, όρκος στη μνήμη του Μήτσου Παπαρήγα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ