Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
250.000 λιγότερες προσλήψεις στο πρώτο 6μηνο...

...και πάνω από 200.000 απολύσεις μέσα στον Ιούνη

Στις 200.000 έφτασαν οι απολύσεις τον μήνα Ιούνη, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κάνει λόγο για «μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας» και ενώ εκατοντάδες χιλιάδες συμβάσεις εργασίας βρίσκονταν ακόμα σε αναστολή.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τις ροές απασχόλησης, το πρώτο εξάμηνο του έτους έγιναν 569.201 λιγότερες προσλήψεις σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2019.

Αναλυτικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 έγιναν μόλις 850.401 προσλήψεις, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν γίνει 1.419.602. Ετσι το ισοζύγιο προσλήψεων / απολύσεων διαμορφώνεται μεν θετικό κατά 43.394 θέσεις εργασίας, όμως είναι μικρότερο κατά 253.072 θέσεις σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, που ήταν θετικό κατά 296.466 θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι το ισοζύγιο αυτό υποχωρεί τόσο χαμηλά για πρώτη χρονιά μετά το 2012. Στην τεράστια αυτή υποχώρηση αποτυπώνεται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό η μη επαναπρόσληψη εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, ένα μεγάλο τμήμα των οποίων με ευθύνη της κυβέρνησης παραμένει αποκλεισμένο ακόμα και από τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει.

Σε ό,τι αφορά τον Ιούνη καταγράφονται 200.785 απολύσεις και 238.353 προσλήψεις. Το ισοζύγιο προσλήψεων / απολύσεων εμφανίζεται θετικό κατά 37.568 θέσεις εργασίας, ωστόσο και τον Ιούνη, κατά τον οποίο άρχισε η λεγόμενη «επαναλειτουργία της οικονομίας», οι προσλήψεις είναι λιγότερες σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι κατά 51.136 θέσεις εργασίας (Ιούνιος 2019: 289.489 προσλήψεις).

Μάλιστα, οι μισές από τις νέες προσλήψεις (50,16%) ήταν συμβάσεις με μερική απασχόληση (40,67%) και εκ περιτροπής εργασία (9,49%). Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι και ένα μεγάλο μέρος των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης είναι ορισμένου χρόνου, με ημερομηνία λήξης, τότε προκύπτει ότι το ποσοστό «ευελιξίας» και προσωρινότητας είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τον ίδιο μήνα, χώρια από τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που εντάχθηκαν από τις επιχειρήσεις στο αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία», άλλες 3.981 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία.

Σε... «σωστό δρόμο» η κυβέρνηση για τη στήριξη του κεφαλαίου

Και όμως, μπροστά σε αυτήν την αντεργατική κλιμάκωση, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης συνεχίζει να ισχυρίζεται προκλητικά ότι... «οι πολιτικές μας είναι στο σωστό δρόμο»!

Υπενθυμίζοντας μάλιστα προκλητικά τα νέα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, ανέφερε πως «η ενίσχυση του μηχανισμού επιστρεπτέας προκαταβολής, η επέκταση της κάλυψης του 60% των εργοδοτικών εισφορών στον μη δεδουλευμένο χρόνο του εργαζόμενου για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, η ανάληψη εκ μέρους της πολιτείας των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στις τουριστικές επιχειρήσεις για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, η περαιτέρω επέκταση αναστολών συμβάσεων εργαζομένων, είναι μέτρα που θα ενισχύσουν με αποτελεσματικό τρόπο την εθνική προσπάθεια για στήριξη της αγοράς εργασίας».

Η «εθνική προσπάθεια» αφορά βέβαια τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια ώρα που για τους εργαζόμενους εντείνεται η εργασιακή ζούγκλα, που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τα επίσημα στοιχεία του κράτους...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ