Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Να σμίξουμε με το ΚΚΕ για μια ζωή στο ύψος των αναγκών μας!

Στο Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια μίλησε ο Κώστας Παπαδάκης

Ο Κ. Παπαδάκης
Ο Κ. Παπαδάκης
Στο Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια έσμιξαν και φέτος μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, μαζί με Ελληνες εργαζόμενους, στην καθιερωμένη εδώ και δυο δεκαετίες πια εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Το σύνθημα της φετινής εκδήλωσης εμπνευσμένο από την επικαιρότητα: «Ο ιός είναι ο καπιταλισμός, κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος!».

Εκεί λοιπόν, στην καρδιά της Αθήνας, που στις ίδιες γειτονιές ζουν και στις ίδιες επιχειρήσεις δουλεύουν μαζί Ελληνες και μετανάστες, βρέθηκαν ξανά, συζητώντας για τα μεγάλα προβλήματα του λαού και τις αιτίες τους, που δεν γνωρίζουν ούτε χρώμα, ούτε θρησκεία, ούτε χώρα καταγωγής. Συζήτησαν για την κοινή τους πάλη, μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, για τον προσανατολισμό της ενάντια στο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις και τις συμμαχίες τους.

Φέτος, η πραγματοποίηση της εκδήλωσης αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειράς αγωνιστικών παρεμβάσεων των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, όπως για την άθλια κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι με απόφαση της κυβέρνησης πετιούνται έξω από σπίτια και καταυλισμούς. Πολλοί από αυτούς μένουν εδώ και μέρες στους δρόμους, όπως στην πλατεία Βικτωρίας. Στην πλειοψηφία τους είναι Αφγανοί, με τον πρόεδρο της Κοινότητάς τους που βρέθηκε στο ΦΙΞ να δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ότι η κατάσταση είναι τραγική, ότι θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο. «Δεν αντέχουμε άλλο, ο λαός μας ξεριζώνεται λόγω του πολέμου, όσο δεν σταματάει αυτό το κακό στη Μέση Ανατολή, τα κύματα των προσφύγων θα μεγαλώνουν. Το ΚΚΕ με τις θέσεις και τις προτάσεις του έχει μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη της διεκδίκησης», σημειώνει χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πνεύμα, εκπρόσωποι μεταναστών από το Σουδάν και την Ουγκάντα, την Ινδία και χώρες της Μ. Ανατολής μάς λένε για το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις: «Δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Ο κόσμος δεν έχει άλλο τρόπο να ακουστεί, αφού οι κυβερνήσεις τον "γράφουν", δεν τον υπολογίζουν. Πρέπει να βγούμε στο δρόμο και να παλέψουμε!».


Το «παρών» στο ΦΙΞ έδωσαν δεκάδες μετανάστες, που δουλεύουν σε διάφορους κλάδους, όπως εργάτες γης, εργάτες σε εργοστάσια σε όλη την Αττική, από τον κλάδο του ιματισμού και της κλωστοϋφαντουργίας που δουλεύουν σε φασονατζίδικα στο κέντρο και αλλού.

Η βάρβαρη πολιτική τους φέρνει ή απελάσεις ή δουλεμπορικά και άλλα κυκλώματα

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, ενώ η ΚΟ είχε φροντίσει να μεταφραστεί η ομιλία και να μοιραστεί στους μετανάστες στις γλώσσες τους, προκειμένου να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν.

Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της ΚΕ και του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με την Λουίζα Ράζου, Γραμματέα της ΚΟ Αττικής, τον Γιάννη Πρωτούλη και τον Θοδωρή Χιώνη.

Στην ομιλία του, ο Κ. Παπαδάκης, αφού στάθηκε αναλυτικά στο τερατούργημα της κυβέρνησης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, καλώντας σε αποφασιστική πάλη για την απόσυρσή του, μίλησε για τις εξώσεις των χιλιάδων προσφύγων, λέγοντας ότι αυτές δείχνουν ότι «με φαστ τρακ διαδικασίες οι πρόσφυγες ή μαζικά θα απελαύνονται πίσω στην κόλαση του πολέμου ή όσοι θα παίρνουν άσυλο θα παραμένουν, θα γίνονται κρέας για τα δόντια εργοδοσίας, των δουλεμπορικών και άλλων κυκλωμάτων». Σημείωσε ως κρίσιμο ζήτημα της πάλης να «απομονωθούν οι ρατσιστικές και αντιδραστικές κραυγές, που με το προκάλυμμα του "κατοίκου", διαφόρων ψευτοσυλλόγων που έχουν φυτρώσει, δείχνουν σαν ένοχο το θύμα, δηλαδή τους πρόσφυγες, για να βγάλουν λάδι το θύτη, δηλαδή τις κυβερνήσεις, την ΕΕ, το ίδιο το σύστημα που προκαλεί φτώχεια, κρίση, πολέμους και προσφυγιά. Προκλητικά δε αυτοί που με την πολιτική τους βούτηξαν το λαό μας στη φτώχεια, στην ανεργία και την εξαθλίωση, με εξαπτέρυγα τους ναζιστές και τα άλλα ορφανά της Χρυσής Αυγής στοχοποιούν τώρα τον πρόσφυγα, γιατί έχει ένα ξεροκόμματο επίδομα των 150 - 200 ευρώ και επιχειρούν να εθίσουν το λαό μας να ζηλεύει τα ψίχουλα του κατατρεγμένου ταξικού του αδελφού... και να αφήνει βεβαίως στο απυρόβλητο βιομήχανους και εφοπλιστές που κολυμπούν στα κέρδη».

Το Προσφυγικό είναι άρρηκτα δεμένο με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς


Αναφερόμενος στην πολιτική της ΕΕ για το Προσφυγικό, υπογράμμισε ότι είναι μύθος η εντύπωση που καλλιεργείται ότι τάχα «έχει βαλτώσει» στο Προσφυγικό, αφού η κατάσταση διαμορφώνεται έτσι, ακριβώς επειδή εφαρμόζονται οι αποφάσεις της ΕΕ. «Γιατί η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, με τον μαζικό εγκλωβισμό στα νησιά είναι σε ισχύ, όπως και ο Κανονισμός του Δουβλίνου που θεωρεί τις χώρες πρώτης γραμμής σαν την Ελλάδα ως αυτόματα υπεύθυνες για τους αιτούντες άσυλο, απαγορεύοντας τις λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ». Μίλησε για το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση που ετοιμάζει η ΕΕ, που «εξετάζει τη δυνατότητα τα κράτη - μέλη αντί να δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός τους ως αντάλλαγμα, να ενισχύουν την καταστολή στα σύνορα σε βάρος τους, δίνοντας δυνάμεις στην αναβαθμισμένη Frontex που ήδη επιχειρεί ως ξένη στρατιωτικο-αστυνομικη δύναμη σε όλη τη συνοριογραμμή από τον Εβρο έως τα νησιά με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί».

Πρόσθεσε ότι «το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι άρρηκτα δεμένο με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα πεδία πολέμου που το προκαλούν. Οι κρίσεις των καπιταλιστών αυξάνουν τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου, όταν οι ανταγωνιστές δεν μπορούν να μοιράσουν ή να ξαναμοιράσουν τις αγορές, τις ζώνες επιρροής με συμφωνίες μεταξύ τους».

Στον παιδότοπο
Στον παιδότοπο
Στάθηκε ιδιαίτερα στους οξυμένους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που επιδρούν και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρουσιάζοντας τις πιο πρόσφατες εξελίξεις και τα παζάρια που γίνονται, το «κλίμα συνδιαχείρισης» που «μεθοδικά φτιάχνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ». Και υπογράμμισε ότι «το δίλημμα συμβιβασμός ή πόλεμος είναι ψεύτικο σε συνθήκες καπιταλισμού, γιατί οι ριγμένοι των συμβιβασμών επισπεύδουν τον επόμενο πόλεμο και η όποια πολεμική εμπλοκή ή θερμό επεισόδιο οδηγεί σε νέες διευθετήσεις».

Ολοι μαζί ετοιμοπόλεμοι, να μη συμβιβαστούμε με τη φτώχεια και την ανεργία

Απευθυνόμενος στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, σημείωσε ότι όσα σύνορα και να περάσουν, το ίδιο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό καθεστώς τους περιμένει. «Η ίδια η πείρα σου μπορεί να σε συμβουλέψει ότι έτοιμη "Γη της Επαγγελίας" δεν υπάρχει στον καπιταλισμό. Η ίδια η ΕΕ κάτι ξέρει και επιμένει να πολυδιαφημίζει τη διαρκή κινητικότητα από χώρα σε χώρα κι ανησυχεί μάλιστα που δεν έχει γενικευτεί όσο πρέπει, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους με προσόντα όπως λένε. Η τάση χειροτέρευσης ήταν και προ πανδημίας παρούσα παντού και στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες που εκατομμύρια εργάτες σε ομίλους - γίγαντες, που θεωρούσαν ότι ήταν εξασφαλισμένοι σε τέτοια "μαγαζιά γωνία", παίρνουν σήμερα ένας προς έναν το χαρτί της απόλυσης: 7.500 στη "Ρενό", 12.000 στην "Μπόινγκ", 7,500 στην "AirFrance", 15.000 στην "Airbus", 35.000 στην ΗSBC και δεν τελειώνει ο κατάλογος...

Γι' αυτό χρειάζεται να είμαστε, Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, προετοιμασμένοι κι ετοιμοπόλεμοι απέναντι στην κρίση των καπιταλιστών.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις όποιες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα, το κύριο είναι όπου βρεθείς και όπου σταθείς μαζί με τον Ελληνα εργαζόμενο στην οργάνωση της πάλης, για να μη δεχτούμε να μας φορτώσουν πάλι την κρίση τους οι καπιταλιστές, να μη συμβιβαστούμε όλοι μαζί, Ελληνες και μετανάστες, με τη φτώχεια, την ανεργία, τη ζωή χωρίς δικαιώματα, την εκμετάλλευση. Να οργανωθούμε στα σωματεία και να αγωνιστούμε σαν γροθιά για κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων, για Συλλογικές Συμβάσεις, για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό και Πολιτισμό. Να σμίξουμε με το ΚΚΕ, για μια ζωή στο ύψος των πραγματικών, σύγχρονων αναγκών μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ