Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΥΝΕΔΡΙΟ» - ΠΑΡΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Μάχη των ταξικών δυνάμεων για να ακουστεί η φωνή των μεταλλεργατών

«Λαγός» των αντεργατικών σχεδιασμών κυβέρνησης - κεφαλαίου, οι εργατοπατέρες έστησαν ξανά τα ΜΑΤ απέναντι στους εργαζόμενους
«Λαγός» των αντεργατικών σχεδιασμών κυβέρνησης - κεφαλαίου, οι εργατοπατέρες έστησαν ξανά τα ΜΑΤ απέναντι στους εργαζόμενους
Μάχη με το όργιο καταστολής, νοθείας και εκφυλισμού έδωσαν όλο το Σάββατο οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων στον κλάδο του Μετάλλου, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, προκειμένου το «συνέδριο» - παρωδία που επιδίωξε να στήσει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στην ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ) να μετατραπεί σε συνέδριο εργατών, με ουσιαστική συζήτηση για τα οξυμένα προβλήματά τους, με απολογισμό δράσης και με αποφάσεις για πλαίσιο πάλης και αγώνες απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.

Στην αντίπερα όχθη, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, υπό την καθοδήγηση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ και ως «λαγός» των αντεργατικών σχεδιασμών κυβέρνησης και εργοδοσίας, από τα ξημερώματα του Σαββάτου ξεδίπλωσαν το σχέδιό τους για ένα «εργατικό συνέδριο» υπό την επίβλεψη ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, με μοναδικό σκοπό να αλλοιώσουν ξανά συσχετισμούς, να συνεχίσει η Ομοσπονδία να είναι υποχείριο του ΣΕΒ και εργαλείο προώθησης της αντεργατικής πολιτικής.

Δεν πέρασε το αίσχος για «face control» των αντιπροσώπων από τα ΜΑΤ

Το όλο σκηνικό ήταν αντιγραφή αυτού που στήθηκε στο «συνέδριο» της ΓΣΕΕ.

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ διέθεσαν τις συνδρομές των μεταλλεργατών για να γίνει το συνέδριο στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο «DIVANI APOLLON PALACE» στο Καβούρι, με «διαδικασίες ψεκάστε, σκουπίστε...», δηλαδή να γίνουν μόνο εκλογές.

Με την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και τη συμφωνία πολλών συνέδρων, έγινε κατορθωτό να ακουστούν τα οξυμένα προβλήματα και οι αγώνες σε χώρους δουλειάς του κλάδου
Με την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και τη συμφωνία πολλών συνέδρων, έγινε κατορθωτό να ακουστούν τα οξυμένα προβλήματα και οι αγώνες σε χώρους δουλειάς του κλάδου
Αστυνομία και δυνάμεις των ΜΑΤ αξημέρωτα είχαν αποκλείσει τους δρόμους γύρω από το ξενοδοχείο και την πύλη του προαύλιου χώρου.

Ο εργατοπατερισμός καλούσε τους δεκάδες εκλεγμένους αντιπροσώπους από τα συνδικάτα του κλάδου να περάσουν από... «face control» για να καταφέρουν να περάσουν μέσα στο ξενοδοχείο.

Ειδικά για τους εκλεγμένους της ΔΑΣ (του συνδυασμού των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), οι εργατοπατέρες σχεδίαζαν να δώσουν λίστα με τα ονόματά τους στον επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής, προκειμένου αυτός να φωνάζει καθέναν ξεχωριστά για να εισέρχεται στο ξενοδοχείο!

Η αντίδραση των εκλεγμένων της ΔΑΣ και των εργατών του κλάδου που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το ξενοδοχείο μετά από το κάλεσμα των Συνδικάτων Μετάλλου Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Φθιώτιδας και Βοιωτίας, ήταν άμεση και το αίσχος αυτό δεν πέρασε.

Ο Κώστας Μυτιληνού, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, μιλώντας στη συγκέντρωση των εργαζομένων σημείωσε: «Στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο που έκανε το Συνέδριό της η ΓΣΕΕ, έρχεται και η ΠΟΕΜ με ΜΑΤ, να επαναλάβει το ίδιο ακριβώς σκηνικό, χωρίς απολογισμό, χωρίς προγραμματισμό, ένα συνέδριο - παρωδία, για να συνεχίσει η διοίκηση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού το θεάρεστο έργο που της έχουν αναθέσει κυβέρνηση - εργοδότες».

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του εργατοπατερισμού να δώσει στα ΜΑΤ λίστες για... «face control» των εκλεγμένων αντιπροσώπων
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του εργατοπατερισμού να δώσει στα ΜΑΤ λίστες για... «face control» των εκλεγμένων αντιπροσώπων
«Είναι η διοίκηση που για τη ΛΑΡΚΟ δεν είχε να δώσει 150 ευρώ αλληλεγγύη, είχε όμως να πετάξει τα λεφτά των μεταλλεργατών στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, σημείωσε: «Εμείς ήρθαμε για να γίνει συνέδριο του κλάδου, για να συντονίσουμε τους αγώνες μας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που κλείνει εργοστάσια, πετάει τους εργαζόμενους στην ανεργία, επιβάλει ελαστικές μορφές απασχόλησης». Αντί για αυτό, σημείωσε, βλέπουμε τα ΜΑΤ να επιχειρούν να μας ελέγξουν για να μπούμε μέσα.

Ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», τόνισε: «Παραμονή της ψήφισης του επαίσχυντου νομοσχεδίου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, βλέπουμε ότι οι διατάξεις του έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται στο συνέδριο της ΠΟΕΜ. Οσο περνά από το χέρι μας, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει συνέδριο - παρωδία. Το οφείλουμε στους συναδέλφους μας στη ΛΑΡΚΟ, την "Schneider", στα Ναυπηγεία και αλλού».

Ο Κώστας Ηλιού, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμισε την ανάγκη να ξεριζωθεί αυτή η σαπίλα από τους χώρους δουλειάς και την Ομοσπονδία.

Παρεμβάσεις για τα οξυμένα προβλήματα των εργατών του κλάδου

Με το σύνθημα «Συνέδριο θα γίνει και θα είναι εργατών και όχι των νόθων και των εργοδοτών», οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ μπήκαν στο χώρο του συνεδρίου.

Κάτω από την αποφασιστική πίεσή τους αλλά και τη συμφωνία και άλλων συνέδρων να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο το Συνέδριο, το προεδρείο αναγκάστηκε να δεχτεί να γίνουν τελικά ομιλίες και να δοθεί ο λόγος σε αντιπροσώπους από χώρους δουλειάς που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως η ΛΑΡΚΟ, τα Ναυπηγεία, η ΕΑΒ, η ΕΛΒΟ κ.ά.

Στις ομιλίες αυτές αναδείχτηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταλλεργάτες, αλλά και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη.

Χαρακτηριστικά, ο Π. Πολίτης ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ έχουν φτάσει ήδη τους έξι μήνες αγώνων, προχωράνε αποφασιστικά, συζητάνε για το πώς θα οργανωθεί καλύτερα ο αγώνας. Τα αποτελέσματα, τόνισε, θα ήταν πολύ καλύτερα εάν υπήρχε μια Ομοσπονδία που τα αγωνιστικά ρυάκια της ΛΑΡΚΟ, της «Schneider» και άλλων χώρων δουλειάς «τα έκανε ένα ποτάμι που θα ανάγκαζε τον αντίπαλο σε υποχώρηση».

Αντίστοιχα ο Γιώργος Κάζας, γραμματέας του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, διευκρίνισε ότι προέρχεται από την ΠΑΣΚΕ, ωστόσο αναφέρθηκε στη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Ο Νίκος Τουτουντζάκης, από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, αναφέρθηκε στην εκφυλιστική διαδικασία που προσπαθεί να επιβάλει η πλειοψηφία της διοίκησης για να διατηρήσει τους αρνητικούς συσχετισμούς για τους εργαζόμενους, «την ώρα που ο κόσμος καίγεται μέσα στους χώρους δουλειάς».

Η Ελένη Υφαντή, από το εργοστάσιο ΕΒΙΟΠ-TEMPO, ανέφερε ότι αυτό που χρειάζεται είναι κοινό μέτωπο προς την εργοδοσία, σημειώνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με τη μη εφαρμογή της ΣΣΕ.

Παίρνοντας το λόγο ο Κ. Στεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη «οι εργαζόμενοι στο Μέταλλο να αντιληφθούν ότι είμαστε εργατική τάξη, ότι δουλεύουμε στα εργοστάσια, το σφυρί, την τσιμπίδα, το ματσακόνι, παράγοντας τον πλούτο και να αντιμετωπίσουν ενιαία την τάξη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, το κράτος τους, τις κυβερνήσεις τους και τους μηχανισμούς τους».

Να σημειωθεί επίσης ότι ομόφωνα εγκρίθηκε το ψήφισμα της ΔΑΣ ενάντια στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Στοχοπροσηλωμένος στη νοθεία ο εργατοπατερισμός

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης, μετά από την επίμονη παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, οι σύνεδροι αποφάσισαν ομόφωνα να μην κάνουν δεκτούς τους νόθους αντιπροσώπους τριών σωματείων. Πρόκειται για τα Σωματεία: Εργαζομένων Εργοστασίου Γιούλα «Η Αλληλεγγύη» (2 αντιπρόσωποι που είχαν κενό θητείας πάνω από ένα χρόνο), Μετάλλου Ημαθίας (ένας αντιπρόσωπος που είχε παραιτηθεί επίσημα), Εργαζομένων Μετάλλου Δυτικής Μακεδονίας (6 αντιπρόσωποι που ήταν χωρίς μητρώο).

Ωστόσο, με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και κόντρα στην ένσταση της ΔΑΣ, παρέμειναν οι νόθοι αντιπρόσωποι 6 ακόμα σωματείων: Μετάλλου Ροδόπης (2 αντιπρόσωποι), Μετάλλου Φλώρινας (1 αντιπρόσωπος), Μετάλλου «Αλληλεγγύη» Φλώρινας (1 αντιπρόσωπος), Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων Αττικής (1 αντιπρόσωπος), ένα ακόμα συνώνυμό του σωματείο (2 αντιπρόσωποι), Εργαζομένων Μαγνησίας (2 αντιπρόσωποι). Τα 4 πρώτα είναι χωρίς μητρώο, το πέμπτο δεν έχει κάνει αρχαιρεσίες, το έκτο δεν έχει διορισμό δικαστικού αντιπροσώπου...

Παρά τη νοθεία, την αλλοίωση συσχετισμών, η ΔΑΣ παρέμεινε δεύτερη δύναμη στην Ομοσπονδία, με τις ίδιες έδρες στη διοίκηση. Συγκεκριμένα από τους 144 ψηφίσαντες, η ΔΑΣ πήρε 49 ψήφους και 9 έδρες.

Η ΠΑΣΚΕ πήρε 58 ψήφους και 10 έδρες (όσες είχε), η ΔΑΚΕ 30 ψήφους και 5 έδρες (από 4), η «Εργατική Παρέμβαση» 7 ψήφους και 1 έδρα (από 2).

Σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο καταγράφεται - παρά τις νοθείες - σημαντική μείωση αντιπροσώπων, καθώς και τα προηγούμενα χρόνια συνεχίστηκαν το κλείσιμο εργοστασίων, η συρρίκνωση του προσωπικού σε μια σειρά επιχειρήσεις του κλάδου κ.ο.κ. Ολη αυτή η αντιλαϊκή επίθεση ο εργατοπατερισμός ήθελε να περάσει στα μουγκά, και μόνο μέλημά του ήταν η «νομιμοποίηση» σωματείων - φαντασμάτων, για να διατηρήσει τις θέσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ