Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
Υποδέχτηκαν με τις διεκδικήσεις τους τον υπουργό Υγείας

Διαμαρτυρίες σε κάθε σταθμό της κυβερνητικής περιοδείας, σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά

Από τη διαμαρτυρία στο ΠΑΓΝΗ

Eurokinissi

Από τη διαμαρτυρία στο ΠΑΓΝΗ
Αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια επιφύλαξαν το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ, μαζί με το Σωματείο τους, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κρήτη.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί από νωρίς έξω από το νοσοκομείο, με το σωματείο να καταγγέλλει «την πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων στο χώρο της Υγείας, που ευθύνεται για τα οξυμένα προβλήματα και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, καθώς και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού των υγειονομικών και των ασθενών με "φιέστες" και προσχηματικούς "διαλόγους", όπως προσπάθησε χωρίς επιτυχία να στήσει ο υπουργός Υγείας και σήμερα».

Παρά την προσπάθεια του υπουργού να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα για την κατάσταση στο νοσοκομείο και συνολικά στην Υγεία, οι εργαζόμενοι τσαλάκωσαν την κυβερνητική φιέστα και με τα συνθήματά τους απαίτησαν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που καίνε τους ίδιους και τους ασθενείς.

Ιδια εικόνα και στο Βενιζέλειο, όπου την κυβερνητική αντιπροσωπεία περίμεναν οι υγειονομικοί με υπόμνημα διαμαρτυρίας, καθώς το νοσοκομείο, αν και δεν είχε οριστεί ως «νοσοκομείο αναφοράς», χρειάστηκε να διαχειριστεί περιστατικά κορονοϊού.

«Η όλη διαδικασία μάλιστα έγινε προφορικά και βιαίως, καθώς το Βενιζέλειο δεν διέθετε καν εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, καμία ετοιμότητα, δεν υπήρχαν οι υλικοτεχνικές υποδομές, δεν υπήρχαν οι χώροι και κυρίως δεν υπήρχε το απαιτούμενο προσωπικό, για να μπορεί το νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις (...) στη ΜΕΘ δεν έχει προστεθεί ούτε ένα κρεβάτι», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο υπόμνημα.

Μια μέρα μετά, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, υγειονομικοί και φορείς της περιοχής «υποδέχτηκαν» τον υπουργό Υγείας με γυρισμένη πλάτη, ενώ και στα Χανιά, όπου βρέθηκε την ίδια μέρα, «έπεσε πάνω» σε διαμαρτυρία του σωματείου στο νοσοκομείο και σε συμβασιούχους του ΟΑΕΔ.

Συνολικά οι υγειονομικοί του νησιού απαίτησαν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την ένταξή τους στα ΒΑΕ.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Χανίων, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι εντός δύο βδομάδων το νοσοκομείο θα διαθέτει μεγάλο μοριακό αναλυτή, χωρίς να διευκρινίσει αν έχει προσληφθεί και το απαιτούμενο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, καθώς το πρόβλημα στελέχωσης για τη λειτουργία των μοριακών αναλυτών έχει ήδη καταγραφεί ακόμη και στα ελάχιστα νοσοκομεία που διαθέτουν τον παραπάνω εξοπλισμό.

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους «γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες», τη στιγμή που χιλιάδες συμβασιούχοι όλων των ειδικοτήτων και κλάδων γνωρίζουν ήδη την ημερομηνία της απόλυσή τους. Οσο για τον προκλητικό ισχυρισμό ότι είχαν εξασφαλιστεί όλα τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας στα νοσοκομεία, αυτός καταρρέει από την ίδια την πραγματικότητα, καθώς μέχρι και σήμερα, πέντε μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας, οι υγειονομικοί στα τουριστικά νησιά καταγγέλλουν την πλήρη έλλειψη μασκών ενισχυμένης προστασίας.

Ανακοίνωση της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ

«Η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Υγείας δεν μπορεί να κατευνάσει τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των μαχόμενων υγειονομικών, των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας στο νησί» σημειώνει σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας περί ενίσχυσης της Κρήτης με 500 υγειονομικούς, «παραλείποντας» ότι πρόκειται για επικουρικό προσωπικό που θα απολυθεί τους επόμενους μήνες, ενώ τα κενά μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών στην Κρήτη ξεπερνούν τα 2.000 και μόνο στο ΠΑΓΝΗ είναι πάνω από 500.

«Υποκρισία μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί η "προτεραιότητα της κυβέρνησης στην ανθρώπινη ζωή" όταν τα λεγόμενα "υγειονομικά πρωτόκολλα" έχουν γίνει κυριολεκτικά σουρωτήρι για να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία των tour operator, των αεροπορικών εταιρειών και των ξενοδοχειακών ομίλων. Οταν τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ είναι ελάχιστα, υποστελεχωμένα και δεν επαρκούν να καλύψουν στοιχειωδώς τις λαϊκές ανάγκες για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας 24ωρης λειτουργίας, πόσο μάλλον σε ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Ο υπουργός προκλητικά αναφέρθηκε σε μόλις 2.500 μονιμοποιήσεις συμβασιούχων εργαζομένων, τη στιγμή μάλιστα που εργάζονται στις δημόσιες μονάδες Υγείας πάνω από 16.000 συμβασιούχοι. Αντίστοιχα έταξε αύξηση των κλινών ΜΕΘ στην Κρήτη κατά 25 έως το τέλος του 2020 (για να προστεθούν στις λίγες δεκάδες που υπάρχουν σήμερα) για ένα νησί 680.000 κατοίκων χωρίς την τουριστική κίνηση.

Την "καλή εικόνα" της Κρήτης, της χώρας μας συνολικά "τη χαλάει" η ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, μοιράζει καθρεφτάκια για "θωράκιση" του ΕΣΥ, όταν οι αναμονές για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στις λίστες χειρουργείου των νοσοκομείων είναι πολύμηνες, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών. Οταν ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου στον τομέα της Υγείας μέσα από τις λεγόμενες "χορηγίες", αντί να εξασφαλίζει επαρκή κρατική χρηματοδότησή του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ παρά τους λεονταρισμούς τους, "ιδρώνει" για να εξασφαλίσει "ρευστότητα" και να διατηρήσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και την ίδια στιγμή υπονομεύει τις λαϊκές ανάγκες για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, προστασία του εισοδήματος και της υγείας στους χώρους δουλειάς», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ