Τετάρτη 1 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να επαναπατριστούν άμεσα οι ναυτεργάτες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Μέτρα για τον άμεσο επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων ναυτεργατών που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος προς τον υπουργό Ναυτιλίας.

Αναλυτικά, η Ερώτηση του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Χιλιάδες ναυτεργάτες στην ποντοπόρο ναυτιλία παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στα πλοία, χωρίς τη δυνατότητα επαναπατρισμού και με απαγόρευση εξόδου στα λιμάνια, λόγω της καραντίνας, ενώ την ίδια ώρα στελέχη και αντιπρόσωποι επιχειρήσεων συνεχίζουν τα αεροπορικά τους ταξίδια για τις ανάγκες των ναυτιλιακών εταιρειών.

Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) υποκριτικά, μαζί με την ITF (σ.σ. "Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών") και το Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Επιμελητήριο αφιέρωσαν την 1η Μάη στους "αφανείς ήρωες" της ναυτιλίας, που χάρη σε αυτούς συνεχίζεται "απρόσκοπτα η παγκόσμια διακίνηση εμπορευμάτων και μεταφορών".

Αλλά οι ναυτιλιακές εταιρείες με τη στήριξη της κυβέρνησης διατηρούν εγκλωβισμένους τους ναυτεργάτες που χωρίς τη θέλησή τους ακολούθησαν τα πλοία στα λιμάνια και τα ναυπηγεία την εποχή που έβραζε ο COVID-19, μέσα σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και με μηδαμινά μέσα υγειονομικής προστασίας και προφύλαξης, για να κερδίζουν οι εφοπλιστές.

Σύμφωνα με καταγγελίες, οι κυβερνήσεις και οι αρχές αρκετών χωρών, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, αντιμετωπίζουν τους ναυτεργάτες προσβλητικά και επιβάλλουν απαγορεύσεις χωρίς λόγο, για να καλύψουν τις αδυναμίες του συστήματος Υγείας των χωρών τους.

Οι κυβερνήσεις αρκετών χωρών δεν επιτρέπουν την προμήθεια των πλοίων με υγειονομικό υλικό προφύλαξης από τον κορονοϊό και το δεσμεύουν για ενδοκρατική χρήση, με αποτέλεσμα να έχει γίνει πολύ δύσκολος ο ήδη προβληματικός εφοδιασμός των πλοίων με τα κατάλληλα μέσα λόγω των περιορισμών».

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να παρθούν μέτρα:

-- Για να δοθεί άμεσα τέλος στην ταλαιπωρία των ναυτεργατών και των οικογενειών τους και να επαναπατριστούν όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, με ευθύνη των ναυτιλιακών εταιρειών και των αρμόδιων ελληνικών αρχών.

-- Για να εφοδιαστούν τα πλοία με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό προφύλαξης των ναυτεργατών, απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων και τα απαιτούμενα φάρμακα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ