Τετάρτη 1 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κοινή συγκέντρωση ενάντια στη μονιμοποίηση ανατροπών που επιταχύνθηκαν μέσα στην πανδημία

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και από το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης
Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και από το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης
Κοινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας οργάνωσαν χτες το απόγευμα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία από τους δύο κλάδους, δίνοντας συνέχεια στην πάλη τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να μη μονιμοποιηθούν ανατροπές και αντεργατικά μέτρα που βάθυναν και επιταχύνθηκαν μέσα στην πανδημία, χειροτερεύοντας δραματικά την κατάσταση των εργαζομένων στους δύο κλάδους. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών μπήκε επίσης το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το χτύπημα των διαδηλώσεων.

«Οχι στην τηλεργασία. Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ», έγραφε το πανό του ΣΕΤΗΠ. «Φτάνει πια, πληρώσαμε πολλά. Να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά», ανέγραφε το πανό του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού. Δίπλα, οι εργαζόμενοι στη «First Data» κατήγγειλαν την εντατικοποίηση και την απληρωσιά, ενώ μαζί τους διαδήλωσε και η Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στην LG CNS, οι εργαζόμενοι της οποίας απήργησαν χτες ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους.

Αντιπροσωπεία των δύο κλαδικών σωματείων κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης συναντήθηκε με τον Κ. Αγραπιδά, γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου, θέτοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και υποβάλλοντας σχετικά υπομνήματα με τα προβλήματα των δύο κλάδων.

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των σωματείων των δύο κλάδων στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των σωματείων των δύο κλάδων στο υπουργείο Εργασίας
Στο υπόμνημα που υπέβαλε το ΣΕΤΗΠ και το οποίο υπογράφεται από τα κλαδικά σωματεία των νομών Θεσσαλονίκης και Αχαΐας και τα επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων «Cosmote - eValue», «Forthnet - Netmed», «Vodafone - 360 Connect» και λοιπών θυγατρικών και ΠΑΣΕ «Wind», καταγγέλλονται μεταξύ άλλων: Η γενίκευση της τηλεργασίας με αφορμή την πανδημία, που έχει μετατρέψει τη ζωή των εργαζομένων σε «λάστιχο». Τα απαράδεκτα μέτρα παρακολούθησης των εργαζομένων. Η εκ περιτροπής εργασία και η μείωση των μισθών. Οι απολύσεις που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι «δεν επέτρεπε» στη διάρκεια της πανδημίας, είτε ευθέως είτε με εκβιαστικές «εθελούσιες» είτε με τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο, που γίνονται όχημα χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.

Αντίστοιχα, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού με το υπόμνημά του κατήγγειλε την τηλεργασία που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλο τον κλάδο, την εντατικοποίηση της εργασίας είτε στο χώρο εργασίας είτε στο σπίτι, το κλείσιμο υποκαταστημάτων που οδηγεί σε μείωση θέσεων εργασίας, την αύξηση των πλειστηριασμών κ.λπ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ενημέρωσε τους συνδικαλιστές ότι η τηλεργασία επεκτείνεται ως έχει για έναν ακόμα μήνα, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση θα φέρει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο στην κατεύθυνση «ρύθμισης», δηλαδή μονιμοποίησής της ως μορφής «ευέλικτης» εργασίας...

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους μετά τη συνάντηση, η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του κλαδικού του Χρηματοπιστωτικού, υπογράμμισε τη σημασία του αγώνα για να μη μονιμοποιηθεί η τηλεργασία: «Η θέση του εργαζόμενου είναι στο χώρο δουλειάς του. Σε μαντρώνουν με την τηλεργασία στο σπίτι. Σου απαγορεύουν να διαδηλώνεις. Κατασκευάζουν μια ζωή σε καραντίνα, διαρκή καραντίνα δικαιωμάτων...».

Την «περιστολή των διαδηλώσεων, που πάει μαζί με την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων» κατήγγειλε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Αττικής, δηλώνοντας ότι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους θα κάνουν τα αντεργατικά σχέδια να μείνουν στα χαρτιά.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων: Η Ηρώ Τσιμογιάννη από την «Cosmote - eValue», ο Λουκάς Περγαντάς από τη «Vodafone», ο οποίος κατήγγειλε 5 απολύσεις εργαζομένων που έγιναν χτες, καθώς όπως ισχυρίστηκε η εταιρεία έληξαν οι συμβάσεις τους, ο Γιώργος Βασιλάκης από τη «Wind» και ο Κώστας Σφακιανάκης από τη «First Data».

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχη κινητοποίηση, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης.

Μπροστά στην πύλη του υπουργείου, ο γραμματέας του Συνδικάτου Μιχάλης Μπέλλας περιέγραψε τις συνθήκες μέσα στις οποίες εκδηλώνεται η επίθεση στους εργαζόμενους του κλάδου και πρόβαλε τις διεκδικήσεις του Σωματείου, οι οποίες επιδόθηκαν στη συνέχεια σε εκπρόσωπο του υπουργείου.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Απεργία ενάντια στις απολύσεις στην LG CNS

Αποφασιστική απάντηση στην ενέργεια της εργοδοσίας να προχωρήσει στην απόλυση 5 συναδέλφων τους, μεταξύ των οποίων είναι δύο μητέρες με ανήλικα παιδιά - η μία μάλιστα λεχώνα - και ένας εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι της LG CNS, κατεβαίνοντας σε απεργία η οποία κηρύχθηκε από το ΣΕΤΗΠ Αττικής.

Από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι και μέλη της Σωματειακής Επιτροπής LG CNS του ΣΕΤΗΠ περιφρούρησαν την απεργία τους. «Τρομοκρατία και απολύσεις να μην περάσουν. Πληρώσαμε πολλά και δεν θα πληρώσουμε ξανά», ανέγραφε το πανό της Επιτροπής.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΣΕΤΗΠ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Αλ. Περράκη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του κλαδικού Συνδικάτου στον απεργιακό αγώνα και καταγγέλλοντας την προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό μέσω τηλεργασίας.

Οι εργαζόμενοι στην LG CNS απαιτούν μεταξύ άλλων: Να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου. Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οχι στο διαχωρισμό που επιβάλλει η εργοδοσία. Εξίσωση των δικαιωμάτων προς τα πάνω. Καμία αξιολόγηση που το μόνο που επιδιώκει είναι ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε «παραγωγικούς» και «μη παραγωγικούς». Οχι στην εντατικοποίηση της εργασίας. Οχι στην τηλεργασία. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις, τα μπόνους να ενταχθούν μόνιμα στους μισθούς και τις συμβάσεις.

Το ΣΕΤΗΠ αναμένεται τις επόμενες μέρες να καλέσει νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην επιχείρηση. Την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων εκφράζουν επιχειρησιακά σωματεία και σωματειακές επιτροπές του κλάδου, καθώς και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στο δρόμο» εργαζόμενοι σε Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική(2020-08-14 00:00:00.0)
Πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς(2020-05-26 00:00:00.0)
Με την πρώτη τηλε-στάση εργασίας απάντησαν στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών(2020-04-10 00:00:00.0)
Απεργία ενάντια σε απολύσεις(2019-10-09 00:00:00.0)
Μαζικό «παρών» στα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής(2018-05-03 00:00:00.0)
Απολύσεις στην «360 Connect»(2014-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ