Τετάρτη 1 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εκατομμυρίων ανέργων στην ΕΕ

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλα τα κράτη - μέλη ή απολύονται ή βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, σε καθεστώς μερικής ανεργίας και ζουν με επιδόματα φτώχειας, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας για τους ανέργους.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, στην Ερώτηση που κατέθεσε, τονίζει τα παρακάτω:

«Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις ανακοινώνονται καθημερινά σε μεγάλους ομίλους σε όλη την Ευρώπη, πάνω από 1 εκατ. εργαζόμενοι είναι σε αναστολή από τον Μάρτιο στην Ελλάδα, 11 εκατ. βρίσκονται σε μερική ανεργία στη Γαλλία και 10,1 εκατ. σε βραχυχρόνια εργασία στη Γερμανία.

Σύμφωνα όμως με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το επίσημο ποσοστό ανεργίας για ολόκληρη την ΕΕ των 27 χωρών εμφανίζεται έως 6,6% τον Απρίλιο του 2020, από 6,4% τον Μάρτιο 2020, αύξηση περίπου 397.000 ατόμων, γεγονός που συγκαλύπτει την πραγματική ανεργία. Η ανακοίνωση αυτή συνοδεύτηκε με την προκλητική ομολογία ότι η Eurostat καταγράφει τους ανθρώπους ως ανέργους εάν "αναζητούν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες και είναι διαθέσιμοι να ξεκινήσουν την εργασία τους μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες".

Πρόκειται για τη λογική των "μέτρων ενεργοποίησης" που εφαρμόζονται σε πολλά κράτη - μέλη και που επιβάλλουν στους ανέργους, προκειμένου να μη χάσουν το επίδομα, να αποδεικνύουν κάθε μήνα ότι αναζητούν εργασία, να παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης, να αποδέχονται οποιαδήποτε προσφορά εργασίας, και σε πολλές χώρες της ΕΕ να υπόκεινται σε κυρώσεις, κατάργηση επιδομάτων, ακόμα και επιτόπιους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα σπίτια τους. Με βάση αυτά τα απαράδεκτα κριτήρια, πολλοί άνεργοι σε συνθήκες περιορισμού της μετακίνησης ή/και φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν μπορούσαν να καταγραφούν και αποκλείστηκαν. Δεν καταγράφονται επίσης ως άνεργοι όσοι έχουν δουλέψει ακόμη και μια ώρα τον μήνα, όσοι εργάζονται με συμβάσεις με την ώρα, με τη μέρα, με μερική απασχόληση.

Η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, δεν μπορεί να κρυφτεί. Με την κάλυψη της ΕΕ και των κυβερνήσεων, οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολύουν κατά χιλιάδες τους εργαζόμενους για να διασώσουν την κερδοφορία τους, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα πλούτισαν από τον ιδρώτα τους.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

-- Στην ανάγκη λήψης άμεσων κι ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των ανέργων όπως: Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και σε όλους τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, στο ύψος του 80% του βασικού μισθού και έκτακτο επίδομα ενίσχυσής τους;

-- Στο αίτημα για όλο το διάστημα της ανεργίας να ανασταλεί η καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, να καταργηθούν όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού;

-- Στο ότι εκατομμύρια άνεργοι δεν καταγράφονται με βάση τα απαράδεκτα κριτήρια περί "ενεργοποίησης" - ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας - και αποκλείονται ακόμη και από τα πενιχρά επιδόματα και τα ελάχιστα μέτρα προστασίας;».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org