Τετάρτη 1 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Διεκδικούν επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ

Αποψη της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Εργασίας
Αποψη της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Εργασίας
Παναττική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, διεκδικώντας επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ένταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα για όλους όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Μέσα και από τη χτεσινή κινητοποίηση αναδείχθηκε το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ενώ δουλεύουν σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους, δεν εντάσσονται στα ΒΑΕ, ενώ χιλιάδες είναι αποκλεισμένοι και από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος. Την ίδια ώρα, στη βάση της «σύστασης» της ΕΕ για «μείωση κατά 32% των εργαζομένων στο Δημόσιο που λαμβάνουν το επίδομα», εκκρεμεί και το πόρισμα Επιτροπής που έχει συσταθεί, η έκδοση του οποίου πήρε παράταση για το φθινόπωρο.

Ταυτόχρονα, η χτεσινή στάση εργασίας και η κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας πήραν το χαρακτήρα της πρώτης έμπρακτης απάντησης των εργαζομένων στο απαράδεκτο νομοσχέδιο χτυπήματος των διαδηλώσεων που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή μία μέρα πριν.

Βήμα καταδίκης και για το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το χτύπημα των διαδηλώσεων

Στην προσυγκέντρωση, που οργάνωσαν στον πεζόδρομο Κοραή Σωματεία και Ομοσπονδίες του Δημοσίου, ο πρόεδρος της ΟΣΕΑΔΕ, Γαβριήλ Ιωαννίδης, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση κάνει το «παραπέρα βήμα στους απεργοκτόνους νόμους των προηγούμενων, ψάχνοντας πρόθυμους συμμάχους στο πρόσωπο του Τζήμερου, ενώ ακόμα και η πανδημία αξιοποιείται για την παραπέρα περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων».

Ακολούθως, στη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, όπου ήδη είχαν πάρει θέση Σωματεία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία («Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Αγιος Σάββας», «Ελπίς» κ.ά.) ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, καταδίκασε το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι θα καταργηθεί στην πράξη. Σχετικά με τη διεκδίκηση για τα ΒΑΕ και το ανθυγιεινό επίδομα, διευκρίνισε πως αυτή δεν αφορά μόνο το ωράριο και τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά και την πάλη για ένα πλέγμα ρυθμίσεων για το οποίο η εργατική τάξη έχει δώσει αγώνες δεκαετιών.

«Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων. Οι αγώνες μας δεν θα μπουν στο γύψο!», επεσήμανε η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη».«Η εργατική τάξη έχει δώσει σκληρούς, αιματηρούς αγώνες για την κατάκτησή τους», κατέληξε.

Το μπαράζ απολύσεων και στο χώρο της Εκπαίδευσης έθιξε στο χαιρετισμό της εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος» η Ηλέκτρα Παρίντα.«Στους χιλιάδες απολυμένους προστίθενται 42.000 αναπληρωτές που απολύονται, ενώ μετά το νομοσχέδιο που τσακίζει περαιτέρω μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, έρχεται το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που επιχειρεί να βάλει στο γύψο τους αγώνες».

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Λαμπρινή Χριστογιάννη, τόνισε ότι δεν έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα για ένταξη στα ΒΑΕ, ενώ κατήγγειλε τη σημερινή κυβέρνηση ότι πήρε το νήμα για την απαγόρευση των διαδηλώσεων από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Λεωνίδας Βιτωράτος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μίλησε για την ανάγκη επέκτασης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και ένταξης στα ΒΑΕ, την επιτακτική ανάγκη στήριξης της ΠΦΥ, που διαχρονικά λιμνάζει.

Η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), ανέφερε ότι δεκάδες εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια και Ιδρύματα δεν παίρνουν το επίδομα, ούτε είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ, αν και το δικαιούνται.

Το νομοσχέδιο που βάζει στο γύψο τις εργατικές διαδηλώσεις κατήγγειλε και εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που επικρατεί σε ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ, με απολύσεις εργαζομένων που δουλεύουν χρόνια στα ασφαλιστικά ταμεία, με αυθαιρεσίες των διοικήσεων και αυταρχισμό. Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, άλλωστε, προχώρησαν χτες σε πανελλαδική στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις 13 συμβασιούχων του e-ΕΦΚΑ, ενώ για το ίδιο θέμα των απολύσεων κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το περιφερειακό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ επί της Αριστοτέλους.

Ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις

Τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν στήσει φραγμό, δημιουργώντας προς στιγμήν ένταση.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος ωστόσο τους παρέπεμψε τελικά... στον γραμματέα του, προκαλώντας την άμεση αντίδραση και αποχώρηση της αντιπροσωπείας των συγκεντρωμένων.

Οι διαδηλωτές διαμήνυσαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ