Περιοδεία του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας
Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας |
Συγκεκριμένα, ο Γ. Μαρίνος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών της ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ, επισκέφτηκε αρχικά το Κέντρο Υγείας Ψαχνών, όπου είχε συνάντηση με τον διευθυντή, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και είχε συναντήσεις με τον διοικητή, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, καθώς και με μέλη της διοίκησης της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Εύβοιας.
Αυτό που διαπιστώθηκε μέσα από τις συναντήσεις ήταν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας έγιναν ελάχιστα για την κάλυψη των μεγάλων κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και στον απαραίτητο εξοπλισμό.
Προέκυψε ξεκάθαρα ότι το επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας και προστασίας του λαού της περιοχής, τόσο απέναντι σε μια νέα έξαρση του κορονοϊού όσο και συνολικότερα στην αντιμετώπιση περιστατικών υγείας, είναι ανεπαρκές, αναντίστοιχο των αναγκών που υπάρχουν και των δυνατοτήτων που παρέχει σήμερα η τεχνολογία, και βασίζεται αποκλειστικά στην αυτοθυσία του λιγοστού προσωπικού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ενίσχυση του Νοσοκομείου Χαλκίδας την περίοδο της έξαρσης του κορονοϊού έγινε με μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, αδυνατίζοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη υποστελεχωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι όποιες προσλήψεις αφορούσαν νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, και αυτές με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
Γιατροί και νοσηλευτές τόνισαν την αγωνία τους για την κατάσταση που επικρατεί και την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι ελλείψεις σε ειδικότητες, όπως αυτή του αναισθησιολόγου, έχουν φέρει το προσωπικό στα όριά του. Μάλιστα τα κενά των οργανικών θέσεων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας προσδιορίζονται με το παλιό οργανόγραμμα, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται απαραίτητες ειδικότητες, όπως του εντατικολόγου, ενώ σε βασικές ειδικότητες οι θέσεις που προβλέπονται είναι λιγότερες των αναγκών.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων έγιναν ιδιαίτερες αναφορές σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ότι κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας σχεδιάζουν να το λειτουργήσουν στα μέσα Ιούλη, χωρίς την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού που απαιτείται, αντιμετωπίζοντας με επικοινωνιακούς όρους ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Ουσιαστικά σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου μεταφέροντας απλώς το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα, το οποίο υπολείπεται κατά πολύ των οργανικών θέσεων που προβλέπονται για το παλιό νοσοκομείο, πόσο μάλλον για τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες και απαιτήσεις της νέας δομής.
Γιατροί και νοσηλευτικές εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για το πώς θα λειτουργήσουν τα τμήματα και οι κλινικές του νέου νοσοκομείου.
Από την πλευρά του ο Γ. Μαρίνος ανέφερε ότι οι διεκδικήσεις των υγειονομικών, συνολικά του λαού, πρέπει να παραμείνουν ψηλά και σε αντιστοιχία με τις σημερινές ανάγκες.
Σημείωσε επίσης με έμφαση ότι η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και της στρατηγικής της ΕΕ να προωθεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας ακόμα και στον τομέα της Υγείας, την οποία αντιμετωπίζει στη λογική «κόστους - οφέλους».