Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πρόγραμμα δράσης με επίκεντρο τα μεγάλα εργοτάξια

Στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις, σε συνέχεια της πλούσιας δράσης που αναπτύχθηκε την περίοδο της πανδημίας

Από τη Γενική Συνέλευση των οικοδόμων
Από τη Γενική Συνέλευση των οικοδόμων
Η πλούσια πείρα από τη δράση και τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου εν μέσω πανδημίας, που μαζί με άλλα σωματεία εκφράστηκε και στα ζητήματα της Υγείας, η ανάγκη του οργανωμένου αγώνα για να πάρει απάντηση η προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να φορτώσουν στους εργαζόμενους τη νέα οικονομική κρίση και η κλιμάκωση της πάλης για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας την περασμένη Κυριακή.

Μπροστά στη νέα κατάσταση που δημιουργείται μετά και το σταδιακό «άνοιγμα» της οικονομίας - αν και, όπως τονίστηκε, ο κλάδος της οικοδομής δεν ανέστειλε τη λειτουργία του την περίοδο της πανδημίας, ούτε η εργοδοσία την επιθετικότητά της - το Συνδικάτο προσαρμόζει το πρόγραμμα δράσης του. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι στα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, εξαναγκάζοντας την εργοδοσία να καταβάλει τα δεδουλευμένα που καθυστερούσε.

Πυρήνας αυτού του σχεδίου δράσης είναι η συνέχεια του αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, για την προστασία των ανέργων, για να σταματήσει το ξεχαρβάλωμα των ωραρίων, η δουλειά τα Σαββατοκύριακα, η καθυστέρηση πληρωμών, για να μπει τέλος στο κλέψιμο και το παζάρι των ενσήμων, να ισχύει το «κάθε μέρα εργασίας να είναι και μέρα ασφάλισης», να τηρούνται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Να μην υπάρχει εργαζόμενος στον κλάδο με μεροκάματο κάτω από 45 ευρώ μεικτά για ανειδίκευτους χωρίς τριετίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο θα προχωρήσει σε Γενικές Συνελεύσεις την Πέμπτη 18 Ιούνη, με στάσεις εργασίας από τις 12 μ. έως τη 1 μ.μ. στα έργα όπου ανάδοχοι είναι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, για να ενημερώσει τους εργαζόμενους.

Συνελεύσεις θα γίνουν στα παρακάτω εργοτάξια: Ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά, επέκταση του «River West» (Λεωφ. Κηφισού), «Leroy Merlin» (πρώην «Πεταλούδα», Λεωφ. Κηφισού), «Lidl» (Πειραιώς & Χαμοστέρνας), κολεγίου «Saint Catherine's» (Λυκόβρυση), γηπέδου ΑΕΚ και υπογειοποίηση, Μετρό (Πειραιά και Κορυδαλλού).

Παράλληλα, σε συναντήσεις με τους εργοταξιάρχες των έργων, το Συνδικάτο θα θέσει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του κλάδου, ενώ στις 25 Ιούνη θα συνεχίσει με νέες στάσεις εργασίας και ΓΣ στα παραπάνω εργοτάξια. Περιοδείες, εξορμήσεις και συζητήσεις με τους οικοδόμους προγραμματίζονται το ίδιο διάστημα και σε μικρότερους χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ