Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Εκκλήσεις για «ενεργότερους ρόλους» ΗΠΑ - Ισραήλ

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε χτες τις ΗΠΑ να παίξουν «έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη» και στο θέμα της επίτευξης εκεχειρίας και επανέναρξης των ενδολιβυκών «πολιτικών συνομιλιών», σε μια προσπάθεια να επισκιάσει τη Διακήρυξη του Καΐρου όπως τη διατύπωσε στις 6 Ιούνη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, με αυτήν την ατζέντα (παύση πυρός, πολιτικές συνομιλίες για μεταβατική περίοδο 18 μηνών, εκλογές). Την Τετάρτη το βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε χαιρετίσει τις επαφές αξιωματούχων του ΟΗΕ με μέλη των στρατιωτικών επιτροπών 5+5 των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης, που γίνονται την τελευταία βδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση για γρήγορη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, UNSMIL, αναφερόμενος στις ξεχωριστές συνομιλίες με τις στρατιωτικές πενταμελείς επιτροπές των δύο εμπόλεμων πλευρών εκτίμησε ότι οι συνομιλίες ήταν «επιτυχημένες». Εγιναν δύο τηλεδιασκέψεις: Μία στις 3 Ιούνη με αντιπροσωπεία του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και άλλη μία στις 9 Ιούνη με αντιπροσωπεία στρατιωτικών που στηρίζουν την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ.

Το ίδιο διάστημα, αίσθηση προκαλεί η έκκληση στο... Ισραήλ «για βοήθεια έναντι του κοινού μας εχθρού Ερντογάν» που απηύθυνε χτες με συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Makon Rishon» («Τimes of Israel») ο Αμπντούλ Σαλάμ Μπάντρι, αντιπρόεδρος της παράλληλης κυβέρνησης στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, που στηρίζει τον Χάφταρ. Απευθυνόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Μπάντρι τον κάλεσε να υποστηρίξει την κυβέρνηση της Βεγγάζης, καθώς «ποτέ δεν ήμασταν εχθροί και ελπίζουμε να μας υποστηρίξετε». Σε επόμενο σημείο κάλεσε το Ισραήλ να ξεκινήσει μία πολιτική πρωτοβουλία συνεργασίας με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τον Λίβανο για μια «κοινή ναυτιλιακή συμφωνία», ανάλογη με το τουρκολιβυκό μνημόνιο του Νοέμβρη.

Σε ό,τι αφορά τα μέτωπα των συγκρούσεων, φαίνεται πως δυνάμεις του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) του Χάφταρ εντείνουν τις επιχειρήσεις αντεπίθεσης δυτικά της Σύρτη, καταφέρνοντας μέχρι χτες τα ξημερώματα να ανακαταλάβουν και άλλες περιοχές που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους δυνάμεις της κυβέρνησης Σάρατζ. Την ίδια ώρα, πάντως, πληροφορίες κάνουν λόγο για μετακίνηση πρόσθετων δυνάμεων και από την Τουρκία για την ενίσχυση των δυνάμεων του Σάρατζ, όπως άλλωστε δείχνει και το προχτεσινό επεισόδιο, με την ευρωενωσιακή επιχείρηση «Irini» σε ρόλο ...τροχονόμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ