Τετάρτη 20 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Υποκριτική «ανησυχία» για την κλιμάκωση των συγκρούσεων

Από τις μάχες στα περίχωρα της Τρίπολης
Από τις μάχες στα περίχωρα της Τρίπολης
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ηγετών Ρωσίας, Τουρκίας, Αιγύπτου, του γγ του ΟΗΕ και του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, τίθεται τα τελευταία 24ωρα η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη δυτική Λιβύη, μετά και από την ανακατάληψη της βάσης Αλ Ουατίγια, που ήταν το βασικό ορμητήριο του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ για την επιχείρηση κατάληψης της πρωτεύουσας Τρίπολη. Η «ανησυχία» των ιμπεριαλιστών για τις εξελίξεις εκφράζεται παράλληλα με τις συνεχείς παρεμβάσεις τους στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, που ο λαός της υποφέρει από την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ το 2011, όταν μπήκε στο στόχαστρο γιατί ο έως τότε σύμμαχος Καντάφι άρχισε να παζαρεύει και με τη Ρωσία και την Κίνα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν το βράδυ της Δευτέρας συζητήθηκαν «λεπτομερώς» οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, εκφράζοντας (όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου) «ανησυχία» για την αύξηση των συγκρούσεων στη χώρα. Τόνισαν την «ανάγκη» άμεσης εφαρμογής της «συμφωνίας εκεχειρίας» που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Γενάρη στη Διεθνή Διάσκεψη Βερολίνου και επανέναρξης του ενδολυβικού διαλόγου (ανάμεσα στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού που υποστηρίζεται από την Τουρκία, Φαγιέζ Σάρατζ, και του αρχηγού του LNA, στρατηγού Χ. Χάφταρ). Στην ίδια επικοινωνία αντάλλαξαν «απόψεις» και για όσα διαδραματίζονται στη Συρία, αναδεικνύοντας πως οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μοιάζουν περισσότερο με «συγκοινωνούντα δοχεία»...

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Τζοζέπ Μπορέλ. Ο Μπορέλ μετέφερε τις «ανησυχίες» της ΕΕ για την κλιμάκωση των συγκρούσεων εντός και πέριξ της Τρίπολης και την αύξηση των βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών, με αποτέλεσμα την πρόκληση θυμάτων και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης. Πρότεινε στον Σάρατζ να είναι ανοικτός σε μία «ενεργή συμμετοχή» των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου για επίτευξη «διαρκούς εκεχειρίας» και έναρξη του ενδολιβυκού διαλόγου. Αναφέρθηκαν και στη νέα αποστολή της ΕΕ «IRINI», με υποτιθέμενο στόχο την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Σάρατζ εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» για την αποτυχία της ΕΕ να διατηρήσει «μία σταθερή στάση» για «εγκλήματα σε βάρος αμάχων, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» από τις δυνάμεις του στρατηγού Χ. Χάφταρ.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη σχολιάστηκαν χτες και από τον εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ, που ζήτησε άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων, «σιγή των όπλων και επανέναρξη πολιτικού διαλόγου».

Η εντολή Σίσι και η αποχώρηση του Χάφταρ από την Τρίπολη

Παράλληλα, στο Κάιρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που θεωρείται ένας από τους συμμάχους του στρατηγού Χάφταρ, κάλεσε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του να ετοιμαστούν «να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια». Δεν έκανε άμεσα αναφορά στη Λιβύη, ωστόσο το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα, όταν η αναφορά γίνεται μερικές ώρες μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του Χάφταρ από τη βάση αλλά και από αρκετές θέσεις στα περίχωρα της Τρίπολης.

Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Αχμεντ αλ Μισμάρι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις προχώρησαν «σε αναδιανομή και ανατοποθέτηση στα πεδία του μετώπου, αποσυρόμενες από κάποιες πυκνοκατοικημένες περιοχές». Από την άλλη, οι ένοπλες δυνάμεις ισλαμιστών που στηρίζουν τον δοτό πρωθυπουργό Φ. Σάρατζ και έχουν μόνιμη τροφοδοσία σε πολεμοφόδια από την Τουρκία, παρά το δήθεν εμπάργκο που επιτηρεί η ΕΕ, αναφέρθηκε πως ανακατέλαβαν και τις πόλεις Μπάντερ και Τίτζι, που είναι κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ