Τετάρτη 20 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες αποχωρήσεις από το κυβερνητικό κόμμα

Την αποχώρησή τους από το κυβερνητικό κόμμα «Δημοκρατία Εμπρός» («La Republique en Marche» - LREM) ανακοίνωσαν χτες επτά ακόμα βουλευτές, που μάλιστα θα συγκροτήσουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα με το όνομα «Οικολογία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη» (EDS). Σε αυτήν θα συμμετέχουν συνολικά (και σε πρώτη φάση...) 17 βουλευτές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν στελέχη προερχόμενα από το (για χρόνια κυβερνών) Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπως η Ντελφίν Μπαθό, που είχε διατελέσει υπουργός Οικολογίας. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της EDS στο Γαλλικό Πρακτορείο, τα σχέδιά τους εστιάζουν σε «μια ισχυρή φιλοδοξία κοινωνικού και οικολογικού μετασχηματισμού» αλλά και σε μια «επείγουσα οικολογική απάντηση», στη «μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των διαφόρων περιφερειών» κ.τ.λ.

Σημειωτέον, οι «17» της νέας ομάδας δήλωσαν μεταξύ άλλων ότι η ομάδα τους είναι «ανεξάρτητη», δεν ανήκει «ούτε στην πλειοψηφία ούτε στην αντιπολίτευση».

Η νέα αυτή εξέλιξη καταγράφεται σε μια περίοδο που συνολικά στην Ευρώπη διάφορες λεγόμενες «δυνάμεις της οικολογίας» ανασκουμπώνονται εκφράζοντας ετοιμότητα για ενεργότερο ρόλο στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού. Μετά τις νέες αποχωρήσεις το LREM έχει πλέον 288 βουλευτές, ενώ για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή απαιτούνται 289.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ