«Θετική» συμφωνία που «μας δίνει το δίκαιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη», χαρακτήρισε την ελληνο-ιταλική συμφωνία ο Τσαβούσογλου |
Στην ίδια συνέντευξη, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι «η Αγία Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών του κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας. Μετά την άλωση (της Κωνσταντινούπολης) έγινε οθωμανική ιδιοκτησία», συντηρώντας το θέμα στο επίκεντρο του παζαριού της Τουρκίας με την Ελλάδα και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων είπε ότι «567 χρόνια μετά την άλωση είναι περίεργο να συζητούν κάποιοι σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη». Κατέληξε ότι στις 2 Ιούλη το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά με τη χρήση του μνημείου, τονίζοντας πάντως ότι «και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο».
Στο μεταξύ, και ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, σημείωσε πως η υπόθεση δεν αφορά άλλες χώρες, αντιδρώντας σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας)».
Την ίδια ώρα, σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, υποστηρίζει πως «οι μονομερείς και παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων της "ελληνοκυπριακής διοίκησης"» (έτσι αποκαλούν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά την Κυπριακή Δημοκρατία) στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αυτές που «θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή», επαναλαμβάνοντας ότι η «τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ένας από τους συνιδιοκτήτες των φυσικών πόρων του νησιού, όπως αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, και απλώς προστατεύει τα δικαιώματά της, σε συνεργασία με την Τουρκία, υπό το φως των παραβιάσεων των δικαιωμάτων της από την ελληνοκυπριακή πλευρά».
Η επιστολή του Οζερσάι (ενός από τους στενότερους συνεργάτες της κυβέρνησης Ερντογάν στα Κατεχόμενα, με ευρείες διασυνδέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ) - σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ - «κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ» και με αυτήν το ψευδοκράτος σπεύδει ξανά να θέσει τους δικούς του όρους (δηλαδή της Τουρκίας) στους νέους γύρους διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που πολλοί ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προχτές έπεσαν οι υπογραφές για την οριστικοποίηση και εφαρμογή συμφωνίας που Κύπρος και Βρετανία διαπραγματεύονταν από το 2014 για τη «μη στρατιωτική ανάπτυξη των βρετανικών βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας». Η σχετική τελετή έγινε στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, παρουσία του ύπατου αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, και του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία «απτή απόδειξη των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου».
Με βάση τη συμφωνία, συνολικά 1.800 εκτάρια γης (18.000 στρέμματα) στις ευρύτερες περιοχές Ακρωτηρίου και Δεκέλειας (όπου βρίσκονται οι βρετανικές βάσεις) εντάσσονται σε ζώνες ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων θα επιτρέπονται επενδύσεις οικιστικού, τουριστικού και εμπορικού χαρακτήρα και «μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις», όπως και η δημιουργία διαφόρων τύπων εκπαιδευτηρίων, σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και θεματικών πάρκων, κέντρων αθλητικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, νοσοκομείων εξειδικευμένου τύπου κ.λπ.